Σε τροχιά εκσυγχρονισμού μπαίνει ο Δήμος Μυτιλήνης μετά την έγκριση της 3ης τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΦΕΚ Β’ 4890/15.09.2025). Στόχος της τροποποίησης είναι η προσαρμογή του Δήμου στις νέες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η δυνατότητα συμμετοχής με καλύτερους όρους στους ετήσιους προγραμματισμούς προσλήψεων και στην κινητικότητα.
Κεντρικό στοιχείο της νέας δομής είναι η αναβάθμιση του Γραφείου Δημοτικής Αστυνομίας σε Τμήμα Δημοτικής Αστυνομίας, το οποίο θα στελεχωθεί με πέντε νέους Δημοτικούς Αστυνόμους. Παράλληλα, ο νέος Οργανισμός εισάγει για πρώτη φορά οργανικές θέσεις σε κρίσιμες ειδικότητες που απουσίαζαν από τον προηγούμενο κανονισμό. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πέντε θέσεις ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, δέκα θέσεις ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας, πέντε θέσεις ΔΕ Οδηγών, μία θέση ΠΕ Κτηνιάτρου, μία θέση ΤΕ Τεχνολόγου Γεωπονίας, μία θέση ΠΕ Δασολόγου, μία θέση ΤΕ Ηχολήπτη, τρεις θέσεις ΥΕ Εργατών Πρασίνου, τρεις θέσεις ΥΕ Εργατών Κοιμητηρίων και τέσσερις θέσεις ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών που θα ενισχύσουν τα ΚΕΠ.
Η κάλυψη των θέσεων αυτών δεν θα γίνει άμεσα, αλλά θα προχωρήσει σταδιακά με ενέργειες και εγκρίσεις του Δήμου, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων.
Επιπλέον, ο Δήμος Μυτιλήνης έλαβε την έγκριση του ΑΣΕΠ για να προχωρήσει σύντομα σε προκήρυξη τεσσάρων θέσεων ΠΕ Μηχανικών, οι οποίοι θα εργαστούν για 24 μήνες στην Πολεοδομία Μυτιλήνης με στόχο την κάλυψη σημαντικών αναγκών της υπηρεσίας.
Η τροποποίηση του ΟΕΥ φέρνει ακόμη αλλαγές στη διάρθρωση των υπηρεσιών, όπως η μεταφορά του Γραφείου Διαχείρισης Δασών στο Τμήμα Περιβάλλοντος, η μετονομασία του Τμήματος Σχολικών Κτηρίων σε «Σχολικών Κτηρίων και Παιδικών Χαρών» και η σύσταση Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Άμυνας.
Με τις παρεμβάσεις αυτές, ο Δήμος επιχειρεί να οργανώσει καλύτερα τη λειτουργία του, να ενισχύσει την καθημερινότητα των δημοτών σε τομείς όπως η καθαριότητα, το πράσινο, η εξυπηρέτηση μέσω ΚΕΠ και η αστυνόμευση, αλλά και να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης σε νευραλγικές υπηρεσίες όπως η Πολεοδομία.