× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντιπαράθεση Μυτιλήνης – Δυτικής Λέσβου για το ΚΗΦΗ

Η Μυτιλήνη ενέκρινε την δημιουργία Δομής Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων από τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης ενώ η Δυτική Λέσβος την απέρριψε επειδή θα καταθέσει αυτόνομη πρόταση. Κίνδυνος να χαθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 18/9/2025

Αντιπαράθεση Μυτιλήνης – Δυτικής Λέσβου για το ΚΗΦΗ
' χρόνος ανάγνωσης

Σε οριακό σημείο βρίσκονται ξανά οι σχέσεις των δύο δήμων του νησιού, Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου  αυτή τη φορά με αφορμή την πρόταση του Συνδέσμου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης για τη δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Η πρόσκληση, ύψους 1.000.000  ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο, βγήκε στον αέρα στις 3 Ιουλίου με καταληκτική ημερομηνία 29 Αυγούστου, η οποία παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου μετά από συνεννόηση του Συνδέσμου με τη Διαχειριστική Αρχή. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Σπανός, έχει καταστήσει σαφές από την αρχή της θητείας του ότι οραματίζεται νέες κοινωνικές δομές όπως ΚΔΑΠ και ΚΗΦΗ, και γι’ αυτό προχώρησε στην προετοιμασία φακέλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν όμως η πρόταση έφτασε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της Δυτικής Λέσβου, Φωτεινή Αντωνοπούλου και Νίκο Αλεξανδρή. Ο κ. Αλεξανδρής μάλιστα εξέφρασε την αντίθεσή του στο να υποβληθεί η πρόταση από τον Σύνδεσμο, υποστηρίζοντας ότι και η Δυτική Λέσβος προετοιμάζει δική της πρόταση. «Δεν μπορεί το παιδί του Δήμου Δυτικής Λέσβου που είναι ο Σύνδεσμος να καταθέτει ανταγωνιστική πρόταση απέναντι σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας η αίτηση να γίνει αποκλειστικά από τον Δήμο Μυτιλήνης.

Η συζήτηση έφτασε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, το οποίο με πλειοψηφία ενέκρινε την κατάθεση της πρότασης από τον Σύνδεσμο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δημοτικός σύμβουλος Πανάγος Κουφέλος εξήρε μεν το έργο του Συνδέσμου, ωστόσο άσκησε σκληρή κριτική στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας, την οποία χαρακτήρισε «σχεδόν ανύπαρκτη». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εριφύλης Χιωτέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την επόμενη μέρα, το ίδιο θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου κατέληξε σε καταψήφιση της πρότασης του Συνδέσμου, μετά από πρόταση του Νίκου Αλεξανδρή θεωρώντας ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά απέναντι στις πρωτοβουλίες του ίδιου του δήμου. Ο Απόστολος Αλατζάς από την μείζονα αντιπολίτευση πρότεινε ακόμη και διάσπαση του Συνδέσμου, ώστε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου να λειτουργεί πλήρως αυτόνομα χωρίς εξαρτήσεις από τη Μυτιλήνη. Από την άλλη πλευρά ο Γιάννης Συκάς πρότεινε συνεννόηση των δύο Δήμων και κατανομή των δομών με δικαιοσύνη. 

Η συζήτηση πήρε πολιτικές διαστάσεις, με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, να αφήνει αιχμές κατά του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει συστηματικά τον Δήμο Μυτιλήνης εις βάρος της Δυτικής Λέσβου. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και άλλα παραδείγματα τριβών, όπως η λειτουργία της ΔΕΥΑΛ.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ενώ έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητες της Κοινωνικής Πρόνοιας στον Σύνδεσμο, εμφανίζεται την ίδια στιγμή να κινείται αυτόνομα, ετοιμάζοντας δική του πρόταση για το ΚΗΦΗ. Η στάση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν τελικά υπάρχουν στο πλαίσιο της συνεργασίας μέσα από τον Σύνδεσμο ξεκάθαρα όρια για το ποιες δραστηριότητες μπορούν να γίνονται από τους Δήμους και ποιες από τον Σύνδεσμο. Σε κάθε περίπτωση αν ο κάθε δήμος φτιάχνει αυτόνομα τις δικές του κοινωνικές δομές τότε ποιο το νόημα της ύπαρξης του Συνδέσμου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιπαράθεση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το εύθραυστο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στους δύο δήμους. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες  πηγές, το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με  ενιαία πρόταση από τον Σύνδεσμο με παραρτήματα τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στην Καλλονή, εξυπηρετώντας έτσι τους κατοίκους και των δύο δήμων χωρίς να υπάρξει ανταγωνισμός.

Το αν τελικά θα προχωρήσει μια τέτοια λύση ή θα ακολουθηθεί η οδός των ξεχωριστών προτάσεων παραμένει ανοιχτό, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Νίκο Σπανό να αναζητά συμβιβαστική λύση μέσα σε ιδιαίτερα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Αλλαγή χρόνου στην πλατεία της Αντισσας με μουσική και παραδοσιακές γεύσεις

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Τέρπανδρος» καλεί κατοίκους και επισκέπτες να υποδεχθούν το νέο έτος όλοι μαζί στο κέντρο του χωριού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τέλος στις σχολικές επιτροπές και νέο πλήγμα στη δημόσια εκπαίδευση

Οριστική κατάργηση από 1η Αυγούστου 2026 με πλήρη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους -Πλήρης διάλυση ενός βασικού μηχανισμού στήριξης με ήδη ορατές καταστροφικές συνέπειες όπου εφαρμόστηκε
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και ο Δουδωνής έκανε παρέμβαση για τον γιορτινό ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Λέσβου

Μετά το δημοσίευμα του «Ν» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κατέθεσε ερώτηση στη βουλή
ΧΩΡΙΑ

Κλειστός κεντρικός δρόμος των Αλυφαντών λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΛ

Αύριο παραμονή Πρωτοχρονιάς από το ύψος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου μέχρι το Νηπιαγωγείο του χωριού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κύμα αλληλεγγύης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά τη φωτιά που άφησε άστεγη εργαζόμενη

Συγκεντρώνονται χρήματα για την στήριξή της ενώ φιλοξενείται προσωρινά σε θάλαμο του Βοστάνειου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Ξέσπασε ο πρόεδρος του Μεσοτόπου, για την πάγια προκαταβολή

Ο Γαβριήλ Πιπίνης, απειλεί το Δήμο Δυτικής Λέσβου με αγωγή αφού όπως ανέφερε στην συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου αφού έχει καταθέσει όλα τα έγγραφα από τον Ιούνιο και δεν έχει πάρει ούτε ευρώ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός της Λέσβου

Ερώτηση μετά το δημοσίευμα του «Ν» για τρεις μέρες χωρίς πλοίο μέσα στις γιορτές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Προσφορά και αλληλεγγύη από το Σμήνος Πουλιών Μυτιλήνης

Τρόφιμα στην Κοινωνική Κουζίνα Μιστεγνών με επίκεντρο τον άνθρωπο
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Λέσβος μέσα στο 2025: όσα μας δοκίμασαν και όσα μας κράτησαν

Ανασκόπηση της χρονιάς μέσα από τις ειδήσεις που άνοιξαν συζητήσεις
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλο ένα τριήμερο χωρίς πλοίο από Μυτιλήνη για Πειραιά

Στις 31 Δεκεμβρίου αναχωρεί το πλοίο Διαγόρας από την Μυτιλήνη με το επόμενο πλοίο να αναχωρεί την Κυριακή 4 Ιανουαρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κατάσβεση φωτιάς σε μονοκατοικία στη Μυτιλήνη

Άγνωστες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην οικία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύσκολη καθημερινότητα για ηλικιωμένο ζευγάρι στη Λαγκάδα Μυτιλήνης

Επιβιώνουν με ελάχιστα χρήματα ενώ η γυναίκα του ζευγαριού αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα που δεν της επιτρέπουν να κινηθεί εύκολα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ