× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξανά στο προσκήνιο το «Αη Στράτης‑Πράσινο νησί»

Mε καθυστέρηση εννιά ετών προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για το ερευνητικό-πιλοτικό έργο

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 13/6/2020

Ξανά στο προσκήνιο το «Αη Στράτης‑Πράσινο νησί»
' χρόνος ανάγνωσης

Εννιά χρόνια έχουν περάσει από τότε που το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο δήμος Αγίου Ευστρατίου είχαν υπογράψει συμφωνία για τη μετατροπή του Αη Στράτη στο πρώτο μικρό νησί του Αιγαίου όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το εγχείρημα όμως για τον Αη Στράτη, δεν ξεκίνησε να υλοποιείται έως το τέλος της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και έτσι, χωρίς χρηματοδότηση, έμεινε στα χαρτιά.

Την εβδομάδα που μας πέρασε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μετά την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για το ερευνητικό-πιλοτικό έργο "Άη Στράτης-Πράσινο Νησί".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΑΠΕ, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, μαζί με αυτή που εκδόθηκε από τη ΡΑΕ λίγο νωρίτερα, ορίζουν, κατά παρέκκλιση του ισχύοντος καθεστώτος, το ειδικό θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου και τη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος του Αγίου Ευστρατίου.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ http://www.eprocurement.gov.gr και θα είναι ενεργός μέχρι 5/8/2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ερευνητικό-πιλοτικό έργο που προκηρύσσεται αποτελεί το κυριότερο μέρος μιας ευρύτερης Πράξης που περιλαμβάνει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και επιδεικτικού χαρακτήρα πράσινες μεταφορές σε μικρή κλίμακα. Το έργο στοχεύει σε πολύ μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, άνω του 85%, στο ηλεκτρικό σύστημα του Αγίου Ευστρατίου, με ταυτόχρονη κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός υβριδικού συστήματος από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,0 MW, αποτελούμενο από ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό σταθμό σε αναλογία 4:1, μαζί με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες.

Επίσης, θα κατασκευαστεί σταθμός μετατροπής της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ σε θερμική ενέργεια, η οποία θα αποθηκεύεται σε δεξαμενές ζεστού νερού. Τέλος, θα κατασκευαστεί δίκτυο τηλεθέρμανσης σε ολόκληρο τον οικισμό για τη διανομή του ζεστού νερού, το οποίο θα συνδεθεί με τις κεντρικές θερμάνσεις των κατοίκων, οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν εκδηλώσει και εγγράφως το ενδιαφέρον τους να συνδεθούν με την τηλεθέρμανση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, οι ηλεκτρικές ανάγκες του νησιού καλύπτονται από τον τοπικό σταθμό της ΔΕΗ που λειτουργεί με diesel, ενώ η θέρμανση της πλειονότητας των κατοικιών και των λοιπών κτηρίων παρέχεται από λέβητες πετρελαίου.


Τη λειτουργία του υβριδικού συστήματος μετά την ολοκλήρωσή του, θα αναλάβει ένας νέος φορέας διαχείρισης, ο οποίος θα συσταθεί από το ΚΑΠΕ και το Δήμο για το σκοπό αυτό, με πιθανή συμμετοχή και τρίτου εταίρου. Προς αυτή τη κατεύθυνση, υπήρξαν πρωτοβουλίες από πλευράς ΚΑΠΕ και πρόταση προς τη ΔΕΗ για συμμετοχή στο φορέα, η οποία ανταποκρίθηκε κατ’ αρχάς θετικά.

Το νέο υβριδικό σύστημα θα αλλάξει την ενεργειακή εικόνα του νησιού, καθώς θα έχει προτεραιότητα έναντι του σταθμού της ΔΕΗ, ο οποίος θα περιοριστεί στο ελάχιστο (15%), διατηρώντας όμως τη σημερινή του μορφή για λόγους εφεδρείας. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (σε τεχνολογικό, διαχειριστικό και θεσμικό επίπεδο) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παραδείγματα συνδυασμού υβριδικού συστήματος ΑΠΕ με τηλεθέρμανση σε αυτόνομο σύστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτα παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η ανάπτυξη και λειτουργία του έργου θα επιφέρει μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής (λόγω της επιδότησης), σημαντική μείωση των δαπανών θέρμανσης, καθώς και έμμεσα οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ, ο Άη Στράτης είναι το μοναδικό νησί του Αιγαίου που εξαιρείται από την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ, συνεχίζοντας την μέχρι τώρα αυτόνομη πορεία ανάπτυξης του ηλεκτρικού του συστήματος, έχοντας λάβει υπόψη και το προς υλοποίηση έργο.

Η Πράξη είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακή Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους. Το έργο, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για λογαριασμό του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, με την επιστημονική υποστήριξη του ΕΜΠ, τυγχάνει καθολικής αποδοχής και υποστήριξης από την πολιτεία και ιδίως από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενώ το στηρίζει έμπρακτα και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου

Από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Παναθηναϊκού του νησιού
Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα

Δείτε εδώ που διαμορφώνεται το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου
Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Εντοπίστηκε και η πέμπτη σορός στα ερείπια του εργοστασίου στα Τρίκαλα
Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης

Πίεση Μουτζούρη προς το Υπουργείο για ίση μεταχείριση των νησιών στις μεταφορές
Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο

Συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 2 ακόμη αγνοουμένων εργαζομένων
Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο
ΕΛΛΑΔΑ

Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του

Σοκ προκαλεί στη Γλυφάδα η δολοφονία 80χρονου άνδρα από τον 46χρονο γιο του. Ο καθ' ομολογία δολοφόνος είχε καταδικαστεί για τον φόνο της μητέρας του το 2014
Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του
ΚΟΣΜΟΣ

Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η νομισματική πολιτική ενισχύουν την ανασφάλεια στις αγορές
Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες

Οργή κατά της κυβέρνησης Τραμπ, φόβοι για κλιμάκωση και κύμα αντιδράσεων μετά το αιματηρό περιστατικό
Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory