Η Συνομοσπονδία Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG) της Ανδαλουσίας κατήγγειλε την επίσπευση, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τη Mercosur. Μια συμφωνία που η Ισπανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ανοίξει νέες αγορές για τα Ισπανικά προϊόντα, όμως την ίδια ώρα οι αγρότες της χώρας θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή θα λειτουργήσει καταστροφικά για τους ίδιους και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους.
Ο γενικός γραμματέας της COAG Ανδαλουσίας, Juan Luis Ávila, χαρακτήρισε τη συμφωνία «βαρύ χτύπημα για την ύπαιθρο» και εξήγησε: «Τα προϊόντα που θα έρθουν από τις χώρες της Mercosur σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας που μας επιβάλλονται εδώ. Σε μια κοινωνία που ανησυχεί όλο και περισσότερο για την υγεία και τη σωστή διατροφή, η ΕΕ ανοίγει τα σύνορα σε εισαγωγές που χρησιμοποιούν ουσίες απαγορευμένες στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τομέα του ελαιολάδου και σημείωσε τον κίνδυνο οι μεγάλοι γεωκτήμονες της Λατινικής Αμερικνής να στραφούν στην παραγωγή ελαιολάδου και να βγουν στην αγορά με πολύ πιο ανταγωνιστικό προϊόν. «Μιλάμε διαρκώς για το περιβάλλον και όμως φέρνουμε προϊόντα από την άλλη άκρη του κόσμου με τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Juan Luis Ávila.
Την ώρα που η συζήτηση στην Ισπανία για τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur βρίσκεται στην κορυφή της αγροτικής επικαιρότητας, στην Ελλάδα το θέμα περνά σχεδόν απαρατήρητο. Τα μέσα ενημέρωσης που απευθύνονται στους Έλληνες αγρότες έχουν στρέψει όλο το ενδιαφέρον τους στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και –κυρίως– στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των επιδοτήσεων.
Ωστόσο, η συμφωνία αυτή - όταν ενεργοποιηθεί - θα έχει πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις σ το ελληνικό ελαιόλαδο, αφού η απελευθέρωση της αγοράς μπορεί να δημιουργήσει νέες συνθήκες ανταγωνισμού με χώρες που παράγουν με πολύ χαμηλότερα κόστη και χωρίς τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς περιορισμούς.
με πληροφορίες από την agrodiariohuelva.es