× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπαίνει Ro – Ro στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σίγρι – Μεστά ‑ Πειραιάς

12,5 εκατ. ευρώ δίνει το υπουργείο Ναυτιλίας για τριετή δρομολόγηση οχηματαγωγού πλοίου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/9/2025

Μπαίνει Ro – Ro στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σίγρι – Μεστά ‑ Πειραιάς
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με το ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολη – Σίγρι Λέσβου – Μεστά Χίου – Πειραιάς. Η γραμμή θα εξυπηρετείται με οχηματαγωγό πλοίο για διάστημα τριών ετών. Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων από τον Έβρο προς την Αττική και να υλοποιηθεί μια κυβερνητική δέσμευση για τη στήριξη των πυρόπληκτων του Έβρου, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023.

Τους προηγούμενους μήνες, το Υπουργείο Ναυτιλίας είχε προκηρύξει τη γραμμή αρκετές φορές, επιδιώκοντας να βρει πλοίο που θα την αναλάβει χωρίς μίσθωμα. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο δρομολόγιο στη γραμμή αναμένεται στις αρχές του 2026.

Το πλοίο που θα αναλάβει τη γραμμή θα έχει την υποχρέωση να εκτελεί ένα δρομολόγιο την εβδομάδα και θα πρέπει να διαθέτει μήκος τουλάχιστον 120 μέτρων και επιφάνεια φόρτωσης για κάθε τύπο φορτηγού οχήματος τουλάχιστον 2.600 τ.μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεταφορά των φορτίων των επιχειρήσεων του νομού Έβρου θα πραγματοποιείται δωρεάν, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των φορτίων ανά φορτηγό όχημα αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις αυτές.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, δήλωσε: «Από το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων μας, συνεργαστήκαμε με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστα Μουτζούρη, για την από κοινού διεκδίκηση μίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης που θα εξυπηρετεί τη μεταφορά εμπορευμάτων και αγροτικών προϊόντων, θα μειώσει το μεταφορικό κόστος για επιχειρήσεις και παραγωγούς και, ειδικά για τον Έβρο, θα συμβάλλει στη στήριξη και την αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας μετά τις καταστροφές του 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη μας συνάντηση έγινε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο του 2024. Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2024 επίσκεψή μας στο Υπουργείο και, τον Οκτώβριο του 2024, παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου στον Έβρο, όπου τέθηκε το αίτημα. Σε προχωρημένο πλέον επίπεδο, το θέμα συζητήθηκε εκ νέου με τον υφυπουργό κ. Γκίκα, τον Ιούλιο του 2025 στη Λέσβο, στο περιθώριο της υπογραφής της “Διακήρυξης της Κέρκυρας”.

Οι καρποί της κοινής μας προσπάθειας ευοδώθηκαν με την απόφαση του Υπουργού κ. Κικίλια. Σήμερα, μαζί με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Μουτζούρη, δικαιωνόμαστε για την αγαστή συνεργασία στον κοινό μας στόχο: την ενίσχυση της ανάπτυξης στις Περιφέρειές μας. Δημιουργούμε υποδομές και συνθήκες για να αυξήσουμε τα οικονομικά μας μεγέθη. Κάναμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Βορείου Αιγαίου, για το κοινό καλό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα»

Με την υλοποίηση της συγκεκριμένης γραμμής αναμένεται να ωφεληθούν και οι επιχειρήσεις της Λέσβου και της Χίου που έχουν συναλλαγές με επιχειρήσεις του Έβρου, καθώς θα μπορούν να μεταφέρουν πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα με μηδενικό κόστος.

Επιπλέον, θα σταθεροποιηθεί η παρουσία οχηματαγωγού πλοίου στο Βόρειο Αιγαίο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων και των μεταφορέων των νησιών.

Ωστόσο, οι προσεγγίσεις του πλοίου στα λιμάνια του Σιγρίου και των Μεστών είναι βέβαιο ότι δεν θα χαροποιήσουν όλες τις μεταφορικές εταιρείες, με εξαίρεση εκείνες που συνεργάζονται με επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς εμπορίας ζωοτροφών στη Δυτική Λέσβο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Περιφέρεια ζητά αποκλιμάκωση των μέτρων για τον αφθώδη πυρετό μετά από τριάντα ημέρες

Προτείνει σταδιακή άρση των περιορισμών και ελεγχόμενη επαναλειτουργία των σφαγείων – Εκτιμά ότι η αναμονή ενενήντα ημερών θα επιβαρύνει περαιτέρω τους κτηνοτρόφους της Λέσβου
Η Περιφέρεια ζητά αποκλιμάκωση των μέτρων για τον αφθώδη πυρετό μετά από τριάντα ημέρες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο θετικό κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Μήθυμνα

Αλλάζει προσωρινά ο τρόπος ενημέρωσης λόγω αδειών προσωπικού στα εργαστήρια – Θα ανακοινώνονται μόνο οι θετικές εκτροφές
Νέο θετικό κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Μήθυμνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επίθεση Αλατζά στην ΔΕΕΠ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας

«Ξύπνησαν από λήθαργο πέντε μηνών» λέει η παράταξη Δημιουργική Ενότητα του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την ανακοίνωση του κόμματος για τον αφθώδη πυρετό
Επίθεση Αλατζά στην ΔΕΕΠ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

«Σε 10 με 15 χρόνια η Ερμού θα είναι αγνώριστη» λέει ο Βαγγέλης Φραγκουλάκης

Ο γνωστός ιδιοκτήτης του καταστήματος εσωρούχων της Μυτιλήνης στο «Ν» για την πορεία της τοπικής αγοράς, τα υψηλά λειτουργικά έξοδα, την πίεση του ηλεκτρονικού εμπορίου και το μέλλον του εμπορικού κέντρου
«Σε 10 με 15 χρόνια η Ερμού θα είναι αγνώριστη» λέει ο Βαγγέλης Φραγκουλάκης
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αργά ξυπνήσατε, στο τέλος δεν θα μείνει πρόβατο»

Σφοδρή κριτική στη ΔΕΕΠ Λέσβου από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Μάνο Κωνσταντιδέλλη για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και την καταστροφή της κτηνοτροφίας
«Αργά ξυπνήσατε, στο τέλος δεν θα μείνει πρόβατο»
ΑΓΟΡΑ

Papadellis Olive Oil: Η αυθεντική ταυτότητα της Λέσβου

Παράδοση, καινοτομία και σεβασμός στη φύση συνθέτουν την ιστορία μιας οικογενειακής επιχείρησης ελαιολάδου
Papadellis Olive Oil: Η αυθεντική ταυτότητα της Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Mr Phone.gr: Η καρδιά των αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας χτυπά στη Μυτιλήνη!

Το νέο κατάστημα στην Ερμού 42 φέρνει στη Μυτιλήνη θήκες, προστασίες οθόνης, έξυπνα gadgets και αξεσουάρ για κάθε κινητό
Mr Phone.gr: Η καρδιά των αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας χτυπά στη Μυτιλήνη!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η μεγάλη μάχη για ένα φοιτητικό κεραμίδι!

Από 250 έως 400 ευρώ στη Μυτιλήνη και πάνω από 600 ευρώ στις ακριβότερες φοιτητουπόλεις
Η μεγάλη μάχη για ένα φοιτητικό κεραμίδι!
ΑΓΟΡΑ

Συνεχίζονται οι συλλήψεις για δυνατή μουσική στη Λέσβο

Δύο ακόμη καταστήματα σε Καλλονή και Μήθυμνα βρέθηκαν στο επίκεντρο αστυνομικών ελέγχων, λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο
Συνεχίζονται οι συλλήψεις για δυνατή μουσική στη Λέσβο
ΕΡΓΑΣΙΑ

420 νέες προσλήψεις στο Λιμενικό ανακοίνωσε ο Κικίλιας

Για αναβάθμιση με σύγχρονα επιχειρησιακά μέσα έκανε λόγο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
420 νέες προσλήψεις στο Λιμενικό ανακοίνωσε ο Κικίλιας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τρεις θετικές εκτροφές σε Νάπη, Υψηλομέτωπο και Λεπέτυμνο

Σε 35 εκτροφές πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για τον αφθώδη πυρετό – Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε 32 από αυτές
Τρεις θετικές εκτροφές σε Νάπη, Υψηλομέτωπο και Λεπέτυμνο
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει