Η πολυαναμενόμενη σύσκεψη για το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νερού στον Πολιχνίτο, που είχε αναβληθεί πριν από μερικές εβδομάδες λόγω ασθένειας του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτη Βάλεση, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία της επιχείρησης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, η πρόεδρος του Πολιχνίτου Ιωάννα Καλαθά, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Αλάνης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Συκάς, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Συκάς, καθώς και κάτοικοι της περιοχής. Η συζήτηση, αν και ξεκίνησε σε θετικό κλίμα, δεν έλειψε να πάρει και πιο έντονη τροπή, καθώς ορισμένοι κάτοικοι του Πολιχνίτου επιτέθηκαν φραστικά στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, ζητώντας του να παραιτηθεί, με την παρέμβαση όμως των πιο ψύχραιμων η σύσκεψη συνεχίσθηκε.
Ο Παναγιώτης Βάλεσης παρουσίασε για ακόμη μια φορά τις κινήσεις που έχουν γίνει από τη ΔΕΥΑΛ και τον σχεδιασμό που υπάρχει. Όπως τόνισε, έχουν εξασφαλιστεί τουλάχιστον 80 κυβικά μέτρα νερού από διάφορες πηγές και γεωτρήσεις, τη στιγμή που οι ανάγκες του Πολιχνίτου φτάνουν περίπου τα 45 κυβικά την ώρα.
«Το βασικό ζήτημα είναι να βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσουν τα έργα. Για παράδειγμα, μόνο για τη σύνδεση της γεώτρησης της Βρίσας, που μπορεί να δώσει 25 κυβικά νερό, απαιτούνται 400.000 ευρώ. Έχουμε ήδη 200.000 από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και θα επιδιώξουμε περισσότερα με συνάντηση που θα γίνει με τον κ. Κουτουλάκη. Αν υπάρξει ομαλή χρηματοδότηση, δεσμεύομαι ότι το πρόβλημα θα λυθεί», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι από τα 2 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν, μέχρι τώρα έχουν διατεθεί μόλις 300.000.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Συκάς επανέλαβε τη θέση του για την αξιοποίηση των πηγών Βουλέλλη, υπογραμμίζοντας ότι εκεί μπορούν να γίνουν και νέες γεωτρήσεις με μικρό κόστος, καθώς ήδη υπάρχει το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. «Με ελάχιστα χρήματα μπορούν να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής», τόνισε.
Παίρνοντας τον λόγο, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή ο Δήμος δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει την προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος. «Δεν έχω προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Βάλεση, η όποια συζήτηση γίνεται με τον θεσμικό του ρόλο ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ. Αυτό που προέχει είναι να βρεθεί λύση για τους πολίτες του Πολιχνίτου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο «Ν», ο Παναγιώτης Βάλεσης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αντιπαράθεση ούτε με τους αυτοδιοικητικούς ούτε με την τοπική κοινωνία». «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με δεδομένο ότι υπάρχουν δημοσιεύματα από το 2012 για αυτό. Ζητώ σεβασμό προς τη ΔΕΥΑΛ και στους εργαζομένους της. Διαχειριστήκαμε το δίκτυο όλης της Λέσβου, σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, με ελάχιστες βροχές, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα σε μεγάλες τουριστικές περιοχές όπως ο Μόλυβος και η Πέτρα, κάτι που δείχνει ότι γίνεται σοβαρή δουλειά», πρόσθεσε.