× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποχωρεί σιωπηρά από την ΑΔΕΛ η Δυτική Λέσβος

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία επιστρέφει σταδιακά τα ακίνητα του Δήμου. Στις κερδοφόρες δραστηριότητες της Επιχείρησης ανήκουν η πλαζ Τσαμάκια, τα Θέρμα, το Πάρκο Αγίας Ειρήνης αλλά και το σφαγείο Σκαλοχωρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/9/2025

Αποχωρεί σιωπηρά από την ΑΔΕΛ η Δυτική Λέσβος
' χρόνος ανάγνωσης

Σε διαδικασία σταδιακής αποχώρησης από την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Λέσβου (ΑΔΕΛ) φαίνεται πως έχει εισέλθει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, μέσω της επιστροφής ακινήτων που είχαν παραχωρηθεί στην εταιρεία. Η επιλογή αυτή, που σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται με τη συναίνεση και των δύο δημάρχων, έχει στόχο να αποδεσμεύσει σταδιακά τη Δυτική Λέσβο από την εταιρεία, χωρίς να απαιτηθεί η διάλυσή της ή η εκκαθάριση, διαδικασίες που θα προκαλούσαν πολλαπλές νομικές και διοικητικές εμπλοκές, δεδομένου ότι η ΑΔΕΛ κατέχει  σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα Θέρμα του κόλπου Γέρας και τις ιαματικές πηγές της περιοχής. 

Η ΑΔΕΛ αποτελεί παλιά αναπτυξιακή εταιρεία, διάδοχο σχήμα της ΑΔΕΜ που ήταν Αναπυτξιακή Εταιρεία του παλιού μητροπολιτικού δήμου Μυτιλήνης και  στην οποία παραχωρήθηκαν ακίνητα εδώ και δεκαετίες. Η μεγάλη ενίσχυση, ωστόσο, έγινε κυρίως την πενταετία της δημοτικής αρχής του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού, όταν επιδιώχθηκε μια συστηματική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μέσω παραχώρησης ακινήτων και επιχειρήσεων που μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα στον Δήμο  και στην εταιρεία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο διάστημα έχει ήδη αποφασιστεί η επιστροφή ορισμένων ακινήτων στη Δυτική Λέσβο, ανάμεσά τους και το κάμπινγκ της Μήθυμνας, ενώ παλαιότερα είχαν επιστραφεί οι ιαματικές πηγές της Εφταλούς που αναμένεται να λειτουργήσουν  με νέους διαχειριστές. Σε εκκρεμότητα παραμένει η περίπτωση των πηγών Λισβορίου, όπου μετά από δικαστικές διαμάχες με τον προηγούμενο μισθωτή και αποζημίωση περίπου 7.000 ευρώ μέσω συμβιβασμού, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή τους στον Δήμο.

Από τα ακίνητα που εξακολουθούν να ανήκουν στη Δυτική Λέσβο, έσοδα αποφέρουν κυρίως τα σφαγεία Σκαλοχωρίου και Μανταμάδου, τρία ακίνητα στη Σκάλα Ερεσού, καθώς και τα ελαιοτριβεία Φίλιας και Πολιχνίτου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του σφαγείου Σκαλοχωρίου, το οποίο, χάρη σε νέες συνεργασίες και επενδύσεις, εξόφλησε τις οφειλές του προς την ΑΔΕΛ και πραγματοποίησε ουσιαστική επανεκκίνηση με νέο εξοπλισμό και αδειοδοτήσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το «βαρύ χαρτί» της ΑΔΕΛ παραμένουν οι δραστηριότητες που συνδέονται με τον Δήμο Μυτιλήνης. Η πλαζ Τσαμάκια, οι ιαματικές πηγές στα Θέρμα Γέρας, το αναψυκτήριο στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης και το αναψυκτήριο στον Δημοτικό Κήπο αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας και στηρίζουν ουσιαστικά τη βιωσιμότητά της.

Στον αντίποδα, αρκετά ακίνητα που παραχωρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα. Το σφαγείο του Σκοπέλου, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες εκμίσθωσης, παραμένει άδειο και απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις για να επαναλειτουργήσει. Χωρίς αξιοποίηση έχουν μείνει και το πρώην πρακτορείο Σαλιαμπούκου, το Πάρκο Καραπαναγιώτη, καθώς και τα θερμοκήπια της Λάρσου, για τα οποία είχε μάλιστα προκηρυχθεί διαγωνισμός που απέβη άκαρπος.

Η σταδιακή αποχώρηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου από την ΑΔΕΛ σηματοδοτεί μια νέα φάση στη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας. Ενώ η εταιρεία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τα έσοδα που προκύπτουν κυρίως από τα ακίνητα της Μυτιλήνης, τα περιουσιακά στοιχεία της Δυτικής Λέσβου επιστρέφουν σταδιακά στη διαχείριση του ίδιου του Δήμου. Το στοίχημα για το μέλλον είναι αν αυτά τα ακίνητα που σήμερα επιστρέφουν, θα αξιοποιηθούν ουσιαστικά προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου και των πολιτών ή αν θα παραμείνουν ανενεργά, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με αρκετές αντίστοιχες περιπτώσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Δήμος σε διάλυση ή κακές στιγμές διακοπών;»

Δήλωση - ανάρτηση του Απόστολου Αλατζά για τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοτική Επιτροπή της Δυτικής Λέσβου. Αιχμές για ασφαλτοστρώσεις που δεν διευκρινίζεται που ακριβώς θα γίνουν
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακή πολιτιστική διαδρομή στον Παλαιόκηπο Γέρας

Η διαδρομή περιλαμβάνει 10 σημεία ενδιαφέροντος
ΧΩΡΙΑ

Διέλευση Mirage 2000‑5 πάνω από τη Λέσβο

Εκπαιδευτική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας από τις 09:00 έως τις 09:30
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με επιτυχία τα Σκακιστικά Βενιαμίνεια 2025

Το φεστιβάλ επισκέφθηκαν πάνω από 250 φίλοι του σκακιού
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

4,8 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Μετανάστευσης στη Δυτική Λέσβο

Η Λαϊκή Συσπείρωση και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Συκάς ζήτησε στοιχεία από τον Δήμο στο πλαίσιο της συνεδρίασης λογοδοσίας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Παγκόσμια πρώτη προβολή στη Μυτιλήνη: «Διωγμένοι για την Ειρήνη»

Στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με ερημοποίηση κινδυνεύει η Βόρεια Χίος

Τους φόβους της κοινωνίας του νησιού μετέφερε στη Βουλή η Νέα Αριστερά με ερώτησή της
ΧΩΡΙΑ

Εμπλουτίζονται τα εκθέματα του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922»

Γιατρός από την Κωνσταντινούπολη προσέφερε έναν μεταξωτό μποχτσά (σεμέν) μεγέθους 80x80 εκ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

25 αντίκες αυτοκίνητα από τη Ρουμανία σε κοινή θέα στη Μυτιλήνη

Θα βρίσκονται την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου από τις 6.30 ως τις 7.30 το απόγευμα στον χώρο του πάρκινγκ παραπλεύρως της Πλατείας Μηλένας Κοντού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Τροπολογία ή ντροπολογία;»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης καταγγέλλει τη μεθόδευση του Υπουργείου Μετανάστευσης για την δημιούργια μονάδας αφαλάτωσης στη Βάστρια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε έργα στο Πέραμα, το Πλωμάρι και το Παλαιοχώρι, ο Χριστόφας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης έκανε αυτοψία στο έργο ηλεκτροφωτισμού στο Πέραμα, στην επσικευή των τουαλετών στο Πλωμάρι και στην επισκευή του κοινοτικού γραφείου στο Παλαιοχώρι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παρατήρηση πτηνών στις Αλυκές Καλλονής

Την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στα παρατηρητήρια πουλιών