× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κριτική και προτάσεις για την λύση των προβλημάτων ύδρευσης

Νέα δημόσια παρέμβαση της ΛΑΣ Δήμου Δυτικής Λέσβου και σκληρή κριτική κατά του Ταξιάρχη Βέρρου

Δημοσίευση 31/8/2025

Κριτική και προτάσεις για την λύση των προβλημάτων ύδρευσης
' χρόνος ανάγνωσης

Σφοδρή κριτική στη δημοτική αρχή και προσωπικά στον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο ασκεί η Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή τη συζήτηση για τη ΔΕΥΑΛ και τα προβλήματα υδροδότησης του Πολιχνίτου, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.


Σύμφωνα με την παράταξη, η στάση του Δημάρχου απέναντι στο σοβαρό ζήτημα της υδροδότησης του Πολιχνίτου, που ταλαιπωρεί εδώ και δύο μήνες τους κατοίκους, δείχνει «αδιαφορία και υποβάθμιση». Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει ότι, παρά το αίτημα της επιτροπής αγώνα κατοίκων για έκτακτη συνεδρίαση από τα τέλη Ιουλίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ανταποκρίθηκε. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι χρειάστηκε η δυναμική παρουσία δημοτών στο Δημοτικό Θέατρο για να συζητηθεί το θέμα ως πρώτο και όχι ως τελευταίο στην ημερήσια διάταξη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος πρότεινε τη διάσπαση της ΔΕΥΑΛ, κάτι που η Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τέχνασμα», επισημαίνοντας ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να εξετάζεται «σε πέντε λεπτά, χωρίς μελέτες και χωρίς τεκμηρίωση». «Η πρόταση του Δημάρχου θύμιζε τη σουπιά που θολώνει τα νερά», σημειώνει δηκτικά η ανακοίνωση.



Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:


Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 19 Αυγούστου 2025 είχαν σταλεί δυο προσκλήσεις, η πρώτη με 14 θέματα και η δεύτερη με 15 θέματα με 15ο θέμα συζήτησης σχετικά με ΔΕΥΑΛ. Αυτό και από μόνο του ως γεγονός καταδεικνύει πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής για ένα πρόβλημα που έχει φέρει εδώ και πάνω από δυο μήνες σε απόγνωση τους κατοίκους του Πολιχνίτου.


Εδώ θέλουμε να αναφέρουμε, για να επισημάνουμε την πραγματική αδιαφορία του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, καθώς στις 27 Ιούλη που έγινε η μάζωξη των κατοίκων του Πολιχνίτου στο Πολύκεντρο με πρωτοβουλία της ομάδας πυρόσβεσης η επιτροπή αγώνα ζήτησε να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα υδροδότησης του χωριού. Ενημερώσαμε αμέσως τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος όμως δεν ανταποκρίθηκε, προβάλλοντας κωλύματα τα οποία, κατά τη γνώμη μας, δεν ευσταθούν, καθώς στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έγιναν συνεδριάσεις. Τότε ο Πρόεδρος δεν είχε κώλυμα, ούτε έγινε καν αναφορά στο ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει και Αντιπρόεδρος.


Ευτυχώς που η παρουσία των συνδημοτών μας στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Καλλονής, όπου γινόταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 19 Αυγούστου, επέβαλε να γίνει πρώτο θέμα συζήτησης, καθώς όλοι αντιλαμβανόμασταν ότι, αν συζητιόταν ως τελευταίο 15ο θέμα, δεν θα εξεταζόταν διεξοδικά. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα σχετικά με τη ΔΕΥΑΛ να είναι το μοναδικό της ημερήσιας διάταξης.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στη μέση περίπου της διαδικασίας και ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση προσπαθούσε να καταθέσει προτάσεις ώστε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα υδροδότησης του Πολιχνίτου όπως κάθε λογικά σκεπτόμενος, εφόσον ακούστηκε στο Δημοτικό Θέατρο, από τους παρευρισκόμενους συνδημότες μας, ότι υπήρχαν σπίτια χωρίς νερό για πάνω από 10 ημέρες, ο Δήμαρχος σε ένα νέο επικοινωνιακό σόου, όπως πριν λίγες μέρες έδωσε εντολή να ανοίξουν οι πηγές Βουλέλη, έριξε την πρόταση για διάσπαση της ΔΕΥΑΛ. Όπως η σουπιά αφήνει το μελάνι της για να θολώσει τα νερά, έτσι και η πρόταση του Δημάρχου είχε στόχο να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Μήπως τη χρονική εκείνη στιγμή η διάσπαση της ΔΕΥΑΛ θα έφερνε νερό; Μήπως ο Δήμαρχος δεν ήταν παρών όταν επί έξι χρόνια η Λαϊκή Συσπείρωση ζητούσε επίμονα να τεθεί θέμα νερού-ΔΕΥΑΛ, ώστε να κατατεθούν και όλες αυτού του είδους οι προτάσεις; Δυστυχώς ήταν ακόμα μια ενέργεια για την υποβάθμιση ενός τέτοιου σοβαρού θέματος. Πώς ήταν δυνατόν να συζητηθεί θέμα διάσπασης της ΔΕΥΑΛ μέσα σε 5 λεπτά χωρίς καμία οικονομοτεχνική μελέτη, χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτό είναι προς το συμφέρον των συνδημοτών μας. Πώς θα στελεχωθεί μια επιχείρηση που χειρίζεται ένα αγαθό όπως το νερό, αν θα τύχει χρηματοδότησης όταν γνωρίζουμε ότι στόχος της κεντρικής εξουσίας είναι να ομαδοποιήσει τις υπάρχουσες ΔΕΥΑ, εκτός κι αν η εξαίρεσή μας ικανοποιεί άλλους πολιτικούς στόχους


Την ώρα της συζήτησης η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε τρεις προτάσεις για άμεση λύση, καθώς το σημείο που υποδείξαμε υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και δίκτυο μεταφοράς νερού στις δεξαμενές του χωριού.

1ο Να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες (καθάρισμα ταγαριών, υδρομάστευση, έλεγχος δικτύου μεταφοράς, αξιοποίηση πηγών που είναι χαμηλότερες από το κεντρικό ταγάρι).

2ο Να γίνουν τρεις γεωτρήσεις μικρού βάθους στο οικόπεδο των πηγών Βουλέλλη για να παίρνουμε καθαρό πόσιμο νερό. Τις θέσεις των γεωτρήσεων θα μας τις υποδείξει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γεώργιος Κατσικάτσος που γνωρίζει την περιοχή πάνω από 60 χρόνια. Οι γεωτρήσεις αυτές θα βοηθήσουν όχι μόνο βραχυπρόθεσμα.


3ο Να αξιοποιηθεί η γεώτρηση της Κολιτζάνας.

Επειδή το πρόβλημα του νερού δυστυχώς δεν είναι μόνο στον Πολιχνίτο, αλλά αφορά όλο το νησί μας και χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει καμία αναπτυξιακή δραστηριότητα (γεωργία-κτηνοτροφία-τουρισμός-βιοτεχνία κλπ), για αυτό θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

α) Αξιοποίηση και διαχείριση όλων των πηγών που τρέχουν στα ποτάμια και καταλήγουν στη θάλασσα (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι πηγές Τσίγκου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άρδευση της Μ. Λίμνου και ακόμη για υδροδότηση οικισμών, κάτι που σήμερα είναι εφικτό με μικρό κόστος).


β) Σωστή διαχείριση πηγών-γεωτρήσεων, πρώτα αξιοποιούμε τις πηγές και όταν δεν επαρκεί το νερό για την κάλυψη των αναγκών κάνουμε χρήση των γεωτρήσεων.

γ) Σοβαρός έλεγχος των δικτύων ύδρευσης-άρδευσης για να μην χάνεται άσκοπα νερό.

δ) Να δρομολογηθούν άμεσα μικρά φράγματα-λιμνοδεξαμενές στο νησί μας, από όσο γνωρίζουμε υπάρχουν έτοιμες μελέτες που βρίσκονται σε συρτάρια καθώς και προμελέτες που πρέπει να ολοκληρωθούν έτσι ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Τέλος, είναι αδιανόητο σε ένα νησί σαν το δικό μας να συζητάμε για αφαλάτωση χωρίς προηγουμένως να έχουμε αξιοποιήσει το υδάτινο δυναμικό εκτός και αν έχουμε στόχο να συμβάλουμε πλήρως στην ιδιωτικοποίηση του νερό, γιατί ως ένα βαθμό έχει συμβεί, καθώς σχεδόν όλοι αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό.

Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει για να δοθούν λύσεις να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων και της εταιρίας τους (ΔΕΥΑΛ). Οι οποιεσδήποτε διαφορές των δήμων δεν βοηθούν στη λύση των ουσιαστικών προβλημάτων του νησιού μας. Η ευθύνη ότι υπάρχουν χωριά χωρίς νερό μέσα στο καλοκαίρι, βαραίνει τόσο τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, όσο και τη διαδημοτική επιχείρηση της ΔΕΥΑΛ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο