Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι της Χίου σε πύρινο κλοιό βρίσκεται σήμερα (12 Αυγούστου) το βράδυ ο οικισμός της Βολισσού. Οι δυνατοί άνεμοι έβγαλαν έξω από κάθε έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Ορισμένοι από τους κατοίκους που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι της παραλία Λημνιά σημειώνουν μεγάλη καθυστέρηση στην επέμβαση των σκαφών του Λιμενικού Σώματος. Πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκκενώσεις οικισμών.
Η πυρκαγιά έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που είναι ορατή από τις νότιες ακτές της Λέσβου.Οι φωτογραφίες και το βίντεο που συνοδεύουν το κείμενο έχει τραβηχτεί από την παραλία των Βατερών της Λέσβου. Παρότι είναι νυχτερινή λήψη από κάμερα κινητού τηλεφώνου είναι φανερό πως ο ορίζοντας έχει γίνει κόκκινος από τις φλόγες που κατακαίνε τις πλαγιές των βουνών της Βόρειας Χίου.