× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στοχοποιούνται επιχειρήσεις που εκφράζουν αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Ισραηλινοί κατηγορούνται για πιέσεις, προσβολές και αρνητικές κριτικές σε βάρος καταστημάτων του Πλωμαρίου που πήραν δημόσια θέση για τα γεγονότα στη Γάζα

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 19/7/2025

Στοχοποιούνται επιχειρήσεις που εκφράζουν αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα κύμα ανησυχίας διατρέχει το Πλωμάρι, καθώς πληθαίνουν οι μαρτυρίες για οργανωμένες προσπάθειες στοχοποίησης τοπικών επιχειρήσεων που εκφράζουν δημοσίως την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και εργαζομένων, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επιθετικής συμπεριφοράς, αρνητικών και δυσφημιστικών σχολίων σε διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά και απευθείας εκφοβισμού εργαζομένων από άτομα ισραηλινής καταγωγής.

Δύο καταστήματα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο. Το πρώτο, γνωστό για τη φιλική του ατμόσφαιρα, την πρωτότυπη κουζίνα και την έντονη κοινωνική ταυτότητα, δέχτηκε σειρά επιθετικών κριτικών με ευθείες αναφορές στον ιδιοκτήτη και τους πελάτες. Τουρίστας, που παρουσιάστηκε ως ισχυρός παράγοντας από το Ισραήλ, φέρεται να άσκησε πίεση ώστε να αποθαρρυνθούν επισκέπτες να το προσεγγίζουν, σχολιάζοντας ότι δεν θα έπρεπε να «ανακατεύονται» πολιτικές θέσεις στον τουριστικό χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο κατάστημα, το οποίο ασχολείται με το ένδυμα και τη σύγχρονη πολιτισμική αισθητική, είχε τοποθετήσει στην πρόσοψή του μηνύματα με περιεχόμενο που ζητούσε την ελεύθερη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, υπερασπιζόταν την καθολική ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διακήρυσσε ότι η «ανθρωπότητα δεν γνωρίζει σύνορα». Η αντίδραση δεν άργησε. Ομάδα επισκεπτών κατηγόρησε την επιχείρηση για «κακόγουστο πολιτιστικό ακτιβισμό», ενώ χαρακτήρισε τους ιδιοκτήτες και τους υπαλλήλους ως «αντιτουριστικούς» και «ακατάλληλους για την αισθητική του χωριού».

Το περιστατικό κορυφώθηκε όταν υπάλληλος του καταστήματος δέχθηκε ειρωνικά σχόλια και προσβλητική μεταχείριση εντός του καταστήματος από μέλη οικογένειας Ισραηλινών επισκεπτών. Ένας νεαρός την αποκάλεσε με χλευασμό "supporter", αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την πολιτική της στάση, ενώ λίγο αργότερα η μητέρα του φέρεται να την σταμάτησε στον δρόμο για να την φωτογραφίσει και να της απευθύνει ειρωνική φράση, γεγονός που θεωρήθηκε ως σαφής απόπειρα εκφοβισμού. Η επιχείρηση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι η ασφάλεια της εργαζόμενης είναι αδιαπραγμάτευτη και πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία μορφή επιθετικής συμπεριφοράς προς το προσωπικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία ήταν άμεσες. Κάτοικοι εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, τονίζοντας ότι το Πλωμάρι ήταν και παραμένει τόπος φιλόξενος, αλλά όχι σιωπηλός. Η κοινωνία του χωριού, όπως υποστηρίζουν, έχει ιστορικά επιδείξει αλληλεγγύη, ανθρωπιά και πολιτική ευαισθησία, και δεν πρόκειται να σιωπήσει μπροστά σε πρακτικές πίεσης ή εκφοβισμού.

Παράλληλα, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές να μην περιορίζονται σε γενικόλογες εκκλήσεις για «ισορροπία και ηρεμία», αλλά να λάβουν ξεκάθαρη θέση για την υπεράσπιση του δικαιώματος της ελευθερίας λόγου. Όπως τονίζουν κάτοικοι και επαγγελματίες, δεν μπορεί η προάσπιση της δημόσιας έκφρασης να εκλαμβάνεται ως πρόβλημα, ενώ η επιθετικότητα και οι στοχοποιήσεις να αποσιωπούνται στο όνομα του τουρισμού.

Το Πλωμάρι δεν είναι απλώς ένας τουριστικός προορισμός αλλά μια κοινότητα με ιστορική συνείδηση, συλλογική μνήμη και κοινωνική ενεργητικότητα. Όταν οι άνθρωποι του εκφράζουν την αλληλεγγύη τους απέναντι σε μια ανθρωπιστική κρίση, αυτό δεν αποτελεί απειλή για την «εικόνα του χωριού», αλλά απόδειξη ότι η κοινωνική ζωή δεν σταματά στην είσοδο ενός ξενοδοχείου.

Σε μια εποχή κατά την οποία η βία και η γενοκτονία μεταδίδονται καθημερινά μέσω των διεθνών ΜΜΕ, είναι εύλογο και θεμιτό να ζητούν κάποιοι από μια κωμόπολη του Αιγαίου να δείξει έμπρακτα την ηθική του στάση. Το ερώτημα είναι αν οι θεσμοί και η πολιτεία θα σταθούν δίπλα σε εκείνους που υφίστανται την πίεση, ή αν θα μείνουν σιωπηλοί μπροστά στην αποσιώπηση της αλληλεγγύης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στη Λέσβο για το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Η Λέσβος θα εκπροσωπηθεί στο Συνέδριο με συνολικά 36 αντιπροσώπους
Εκλογές στη Λέσβο για το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
ΧΩΡΙΑ

Στο πεδίο με έργα ουσίας για τη Λέσβο

Καθαρισμοί φρεατίων, συντήρηση οδικού δικτύου και αναπτυξιακές παρεμβάσεις υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Χρυσόστομο Χατζηκυριαζή
Στο πεδίο με έργα ουσίας για τη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσφυγή κατά της απόφασης για την ξυλεία στα μαγαζιά της Επάνω Σκάλας

Μέλη του Λιμενικού Ταμείου ζητούν την ακύρωση της απόφασης 14/2026 κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση επαγγελματιών σε βάρος της υπόλοιπης Λέσβου
Προσφυγή κατά της απόφασης για την ξυλεία στα μαγαζιά της Επάνω Σκάλας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Το «απάνω σχολειό» του Σκουτάρου καταρρέει και η μελέτη μένει στο συρτάρι

Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο του 1909 το οποίο χρησιμοποιήθηκε την δεκαετία του 1980 ως σχολή ταπητουργίας
Το «απάνω σχολειό» του Σκουτάρου καταρρέει και η μελέτη μένει στο συρτάρι