× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η συλλογικότητα ως θεραπεία!

Στο 3ο φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας της Μυτιλήνης αναδείχθηκε η δύναμη της κοινότητας, της έκφρασης και της προσφοράς ως αντίδοτα στη μοναξιά και την ψυχική νόσο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2025

Η συλλογικότητα ως θεραπεία!
' χρόνος ανάγνωσης

Η Μυτιλήνη φιλοξένησε για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας, μια πρωτοβουλία που έφερε κοντά φορείς, συλλογικότητες και πολίτες με στόχο να αναδείξει τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης, της έκφρασης και της συμμετοχής στην κοινότητα. Σε μια εποχή που η μοναξιά τείνει να γίνει ο κανόνας, η φετινή διοργάνωση ήρθε να υπενθυμίσει ότι η ψυχική υγεία δεν είναι υπόθεση αποκλειστικά ατομική – είναι ζήτημα συλλογικό.

Η ψυχίατρος και διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων Μυτιλήνης, Νίκη Κούρτη, εξήγησε πως ο βασικός στόχος των δράσεων είναι να μάθουν οι άνθρωποι να εκφράζονται μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, να μοιράζονται τους φόβους και τις σκέψεις τους, όπως θα το έκαναν με έναν φίλο. Μέσα από την έκφραση, τις ομάδες και τη συλλογική εμπειρία, μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο προσωπική αποφόρτιση, αλλά και βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε, επίσης, στα αποτελέσματα που έχει φέρει αυτή η προσέγγιση στην πράξη: τα τελευταία χρόνια, οι νοσηλείες ανθρώπων με χρόνια ψυχικά προβλήματα έχουν μειωθεί σημαντικά. Πολλοί από όσους κάποτε χρειάζονταν συχνή ή και ακούσια νοσηλεία, πλέον απευθύνονται στα κέντρα ημέρας, βρίσκουν στήριξη στις ομάδες και επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους με μεγαλύτερη σταθερότητα. Παράλληλα, οι επαγγελματίες προσπαθούν να ενισχύσουν την αίσθηση ασφάλειας εκτός κλινικών πλαισίων, ώστε να μη δημιουργείται εξάρτηση από τον προστατευμένο χώρο της μονάδας.

Τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή δεν αφορά μόνο την αποτροπή της νόσου, αλλά την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας μέσα στην κοινότητα. Η θεραπεία, όπως είπε, δεν περιορίζεται στα φάρμακα ή τις συνεδρίες – περιλαμβάνει την ενεργή συμμετοχή σε συλλογικές διαδικασίες, τη δημιουργία νοήματος μέσα από τη σχέση με τους άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα η κ.Κούρτη στάθηκε στη σημασία του να μένουν οι άνθρωποι ενεργοί, να γελάνε, να συμμετέχουν στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου τους. Η σύνδεση με το τοπικό, η επαναφορά στις γειτονιές, στα καφενεία, στην αλληλοστήριξη της καθημερινότητας, όπως είπε, αποτελεί σημαντικό αντίβαρο στη συναισθηματική απομόνωση. Η προσφορά –είτε προς τον γείτονα, είτε μέσω ενός συλλογικού εγχειρήματος– λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Και η Λέσβος, συνέχισε, παραμένει ένας τόπος με ισχυρό αίσθημα συνανήκειν, ένας τόπος όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να δρουν μαζί για ένα κοινό όραμα.

Το φεστιβάλ οργανώθηκε γύρω από βιωματικές ομάδες με θεματικές όπως οι αντιπαραθέσεις και η διαφορετικότητα, οι συγκρούσεις και η συγχώρεση, και τέλος η γαλήνη και η ειρήνευση. Κάθε ομάδα λειτουργούσε ως πλαίσιο εξερεύνησης όχι μόνο των προσωπικών βιωμάτων, αλλά και των δυναμικών που αναπτύσσονται σε συλλογικό επίπεδο. Η συμμετοχή ήταν έντονη και οι άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν «διαθέσιμοι να εξελιχθούν» – στοιχείο που θεωρείται κατάκτηση για κάθε ομάδα.

Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία έπαιξε και η συλλογική κουζίνα. Η κοινή προετοιμασία και το μοίρασμα του φαγητού δεν ήταν απλώς λειτουργική λεπτομέρεια, αλλά μια ουσιαστική πρακτική ενίσχυσης της αίσθησης κοινότητας και θαλπωρής. Ο κόσμος έφερε φαγητά από το σπίτι, έφτιαξε σαλάτες και μαγείρεψε επιτόπου, ενισχύοντας το κλίμα μιας μεγάλης οικογένειας που τρώει, μιλάει και ξεκουράζεται μαζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το γεύμα ακολούθησε φάση ανάπαυσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ το απογευματινό πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική, art therapy και την τρίτη ομάδα με επίκεντρο την ειρήνη – εσωτερική και συλλογική. Όλα αυτά δεν λειτουργούσαν αποκομμένα, αλλά ως μέρη ενός ενιαίου πλαισίου που ενισχύει την εμπλοκή, την αυτογνωσία και την κοινωνική συνείδηση.

Η επιτυχία του φεστιβάλ δεν μετριέται μόνο σε αριθμούς συμμετοχών, αλλά κυρίως στον τρόπο που κατάφερε να ενεργοποιήσει ξανά την έννοια της κοινότητας. Η ψυχική υγεία, όπως φάνηκε σε κάθε δράση και συζήτηση, χτίζεται καθημερινά μέσα από τη συνύπαρξη, τη φροντίδα και την προσφορά.Γιατί όταν οι άνθρωποι ξαναβρίσκονται –στις γειτονιές, στα καφενεία, στις ομάδες και στα τραπέζια– τότε η ψυχική υγεία παύει να είναι ένα ιδιωτικό πρόβλημα και γίνεται συλλογικό στοίχημα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης