× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η συλλογικότητα ως θεραπεία!

Στο 3ο φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας της Μυτιλήνης αναδείχθηκε η δύναμη της κοινότητας, της έκφρασης και της προσφοράς ως αντίδοτα στη μοναξιά και την ψυχική νόσο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2025

Η συλλογικότητα ως θεραπεία!
' χρόνος ανάγνωσης

Η Μυτιλήνη φιλοξένησε για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας, μια πρωτοβουλία που έφερε κοντά φορείς, συλλογικότητες και πολίτες με στόχο να αναδείξει τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης, της έκφρασης και της συμμετοχής στην κοινότητα. Σε μια εποχή που η μοναξιά τείνει να γίνει ο κανόνας, η φετινή διοργάνωση ήρθε να υπενθυμίσει ότι η ψυχική υγεία δεν είναι υπόθεση αποκλειστικά ατομική – είναι ζήτημα συλλογικό.

Η ψυχίατρος και διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων Μυτιλήνης, Νίκη Κούρτη, εξήγησε πως ο βασικός στόχος των δράσεων είναι να μάθουν οι άνθρωποι να εκφράζονται μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, να μοιράζονται τους φόβους και τις σκέψεις τους, όπως θα το έκαναν με έναν φίλο. Μέσα από την έκφραση, τις ομάδες και τη συλλογική εμπειρία, μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο προσωπική αποφόρτιση, αλλά και βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε, επίσης, στα αποτελέσματα που έχει φέρει αυτή η προσέγγιση στην πράξη: τα τελευταία χρόνια, οι νοσηλείες ανθρώπων με χρόνια ψυχικά προβλήματα έχουν μειωθεί σημαντικά. Πολλοί από όσους κάποτε χρειάζονταν συχνή ή και ακούσια νοσηλεία, πλέον απευθύνονται στα κέντρα ημέρας, βρίσκουν στήριξη στις ομάδες και επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους με μεγαλύτερη σταθερότητα. Παράλληλα, οι επαγγελματίες προσπαθούν να ενισχύσουν την αίσθηση ασφάλειας εκτός κλινικών πλαισίων, ώστε να μη δημιουργείται εξάρτηση από τον προστατευμένο χώρο της μονάδας.

Τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή δεν αφορά μόνο την αποτροπή της νόσου, αλλά την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας μέσα στην κοινότητα. Η θεραπεία, όπως είπε, δεν περιορίζεται στα φάρμακα ή τις συνεδρίες – περιλαμβάνει την ενεργή συμμετοχή σε συλλογικές διαδικασίες, τη δημιουργία νοήματος μέσα από τη σχέση με τους άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα η κ.Κούρτη στάθηκε στη σημασία του να μένουν οι άνθρωποι ενεργοί, να γελάνε, να συμμετέχουν στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου τους. Η σύνδεση με το τοπικό, η επαναφορά στις γειτονιές, στα καφενεία, στην αλληλοστήριξη της καθημερινότητας, όπως είπε, αποτελεί σημαντικό αντίβαρο στη συναισθηματική απομόνωση. Η προσφορά –είτε προς τον γείτονα, είτε μέσω ενός συλλογικού εγχειρήματος– λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Και η Λέσβος, συνέχισε, παραμένει ένας τόπος με ισχυρό αίσθημα συνανήκειν, ένας τόπος όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να δρουν μαζί για ένα κοινό όραμα.

Το φεστιβάλ οργανώθηκε γύρω από βιωματικές ομάδες με θεματικές όπως οι αντιπαραθέσεις και η διαφορετικότητα, οι συγκρούσεις και η συγχώρεση, και τέλος η γαλήνη και η ειρήνευση. Κάθε ομάδα λειτουργούσε ως πλαίσιο εξερεύνησης όχι μόνο των προσωπικών βιωμάτων, αλλά και των δυναμικών που αναπτύσσονται σε συλλογικό επίπεδο. Η συμμετοχή ήταν έντονη και οι άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν «διαθέσιμοι να εξελιχθούν» – στοιχείο που θεωρείται κατάκτηση για κάθε ομάδα.

Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία έπαιξε και η συλλογική κουζίνα. Η κοινή προετοιμασία και το μοίρασμα του φαγητού δεν ήταν απλώς λειτουργική λεπτομέρεια, αλλά μια ουσιαστική πρακτική ενίσχυσης της αίσθησης κοινότητας και θαλπωρής. Ο κόσμος έφερε φαγητά από το σπίτι, έφτιαξε σαλάτες και μαγείρεψε επιτόπου, ενισχύοντας το κλίμα μιας μεγάλης οικογένειας που τρώει, μιλάει και ξεκουράζεται μαζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το γεύμα ακολούθησε φάση ανάπαυσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ το απογευματινό πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική, art therapy και την τρίτη ομάδα με επίκεντρο την ειρήνη – εσωτερική και συλλογική. Όλα αυτά δεν λειτουργούσαν αποκομμένα, αλλά ως μέρη ενός ενιαίου πλαισίου που ενισχύει την εμπλοκή, την αυτογνωσία και την κοινωνική συνείδηση.

Η επιτυχία του φεστιβάλ δεν μετριέται μόνο σε αριθμούς συμμετοχών, αλλά κυρίως στον τρόπο που κατάφερε να ενεργοποιήσει ξανά την έννοια της κοινότητας. Η ψυχική υγεία, όπως φάνηκε σε κάθε δράση και συζήτηση, χτίζεται καθημερινά μέσα από τη συνύπαρξη, τη φροντίδα και την προσφορά.Γιατί όταν οι άνθρωποι ξαναβρίσκονται –στις γειτονιές, στα καφενεία, στις ομάδες και στα τραπέζια– τότε η ψυχική υγεία παύει να είναι ένα ιδιωτικό πρόβλημα και γίνεται συλλογικό στοίχημα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής