Υπεγράφη στο Πλωμάρι η διακήρυξη των τριών Περιφερειών
Μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη της νησιωτικότητας ως πλεονεκτήματος και κεντρικού άξονα πολιτικής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/7/2025

Σε μια τελετή με έντονο συμβολισμό και υψηλές παρουσίες, υπογράφηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Ιουλίου 2025 στο ξενοδοχείο Porto Plomari στη Λέσβο η «Διακήρυξη της Κέρκυρας», μια πρωτοβουλία των τριών νησιωτικών Περιφερειών της χώρας για την ανάδειξη της νησιωτικότητας ως πλεονεκτήματος και κεντρικού άξονα πολιτικής.
Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ενώ στη Μυτιλήνη βρέθηκαν οι Περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης.
Παρόντες ήταν επίσης ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, ο Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Αρώνης, Καλλίας, Χατζηκυριαζής, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαλλιαρός και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού.
Αφού στάθηκαν στα ιδιαίτερα σημεία της διακήρυξης οι Περιφερειάρχες, με τον κ. Μουτζούρη να επισημαίνει πόσο ήθελε να γίνει η υπογραφή στο χωριό του, το Πλωμάρι, ο δήμαρχος Μυτιλήνης καλωσόρισε άπαντες στον δήμο Μυτιλήνης. Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος έθεσε εαυτόν άτυπο βοηθό των Περιφερειαρχών για τα σχέδια κοινής στρατηγικής τους.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διαδικασία διαλόγου και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, επεσήμανε ότι η διαβούλευση, ο συντονισμός, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η χάραξη κοινών στόχων είναι απαραίτητα στοιχεία για την υλοποίηση εφαρμόσιμων και αναγκαίων πολιτικών για τα νησιά μας.
Διευκρίνισε επίσης ότι «η προγραμματική ρήτρα νησιωτικότητας σημαίνει στην πράξη, ζωτικό προγραμματικό χώρο για τα νησιά, στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, των προβλέψεων της Συνθήκης της Λισαβώνας του 2007 και της Χωρικής Διάστασης της Πολιτικής Συνοχής, άρα, πιο στοχευμένη νομοθέτηση και καλύτερη χρηματοδότηση.».
Ανέφερε επίσης ότι, «όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση εξασφάλισε 8 δις ευρώ, με την ενεργοποίηση τριών ευρωπαϊκών ταμείων, του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νήσων, για την επταετία 2026–2032.
Σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις νησιωτικές περιοχές, που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα.».
Αναφερόμενος στον τουρισμό τόνισε: «Ο τουρισμός στα νησιά μας θα πρέπει να στηρίζεται στην αυθεντικότητα, στην ανάδειξη των ξεχωριστών χαρακτηριστικών των νησιών, του πολιτισμού τους και στη ζωντανή επαφή του επισκέπτη με την τοπική κοινωνία και αυτό είναι που δημιουργεί πραγματική υπεραξία. Άρα δεν μιλάμε απλώς για αριθμούς επισκεπτών, αλλά για εμπειρίες με περιεχόμενο.».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «ο στόχος για τη σύσταση ενός Μόνιμου Δικτύου Νησιωτικών Περιφερειών - όπως προβλέπει η Διακήρυξη της Κέρκυρας - είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για την χάραξη κοινών στρατηγικών, αλλά και για την διασφάλιση της διαρκούς παρακολούθησης (follow-up) της υλοποίησης των δράσεων», και πρόσθεσε: «Οίκοθεν νοείται, ότι η στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι δεδομένη.».
Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση εδώ:
To Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας:
Σάρκα και οστά έλαβε την Παρασκευή η πρωτοβουλία των τριών Νησιωτικών Περιφερειών της χώρας να υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη, γνωστότερη ως «Διακήρυξη της Κέρκυρας : Ένα Όραμα Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης για τα Νησιά» στο Πλωμάρι Λέσβου.
Η Διακήρυξη της Κέρκυρας υπεγράφη στο Πλωμάρι με οικοδεσπότη τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη, τον Γιώργο Χατζημάρκο Νοτίου Αιγαίου και Ιωάννη Τρεπεκλή Ιονίων Νήσων, ενώ το παρών έδωσε και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης.
Παρόντες επίσης ήταν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βασιλική Κουτσούκου, ο πρώην Υπουργός και Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και στελέχη της Αυτοδιοίκησης και του τουρισμού.
Η Διακήρυξη είναι μια πρωτοβουλία των τριών Περιφερειαρχών ώστε να αναδείξουν την νησιωτικότητα ως πλεονέκτημα και κεντρικό άξονα άσκησης πολιτικής και μια προσπάθεια κοινής πορείας με στόχο να μετατραπούν τα νησιά σε πρότυπα βιώσιμου τουρισμού, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ενίσχυσης των κοινωνιών.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης υπογραφής της Διακήρυξης, οι Περιφερειάρχες και οι προσκεκλημένοι της Περιφέρειας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προηγούμενη ημέρα την μεγαλειώδη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο πλαίσιο του Σαπφώ Λέσβος Φεστιβάλ που διοργάνωσε η Περιφέρεια, ενώ ξεναγήθηκαν σε μονάδες παραγωγής ελαιολάδου και ούζου στο Πλωμάρι.
Συμμετείχαν επίσης σε σύσκεψη στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής υπό τον Υφυπουργό Στέφανο Γκίκα ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία τους να συνεργαστούν μέσω μια επίσημης διαδικασίας.
Ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όταν προ μηνών στην Κέρκυρα κληθήκαμε από τον Περιφερειάρχη Ιονίων να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, την Διακήρυξη της Κέρκυρας, δεν πίστευα πως αυτό θα πάρει τόσο μεγάλη έκταση και απήχηση. Και χαίρομαι γιατί στην υπογραφή αυτή στο Πλωμάρι όπου επικυρώνουμε την συνεργασία, ακούω ιδέες και στέλνονται αισιόδοξα μηνύματα για τους νησιώτες. Δεν θα μείνουμε στην σημερινή υπογραφή αλλά θα ενώσουμε δυνάμεις και πολιτικές εξωστρέφειας που την έχουμε ανάγκη. Τα νησιά μας παίζουν κυρίαρχο ρόλο και εμείς θα λάβουμε πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε τον ρόλο αυτό».
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας δήλωσε μεταξύ άλλων:
“Ο στόχος για τη σύσταση ενός Μόνιμου Δικτύου Νησιωτικών Περιφερειών - όπως προβλέπει η Διακήρυξη της Κέρκυρας - είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για την χάραξη κοινών στρατηγικών, αλλά και για την διασφάλιση της διαρκούς παρακολούθησης (follow-up) της υλοποίησης των δράσεων». Οίκοθεν νοείται, ότι η στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι δεδομένη.”.
Ο Γιώργος Χατζημάρκου, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε:
«Στη Μυτιλήνη, σφραγίσαμε την απόφαση να πάμε μπροστά μαζί. Υπογράψαμε μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των τριών καθαρά νησιωτικών περιφερειών της Ελλάδας – των Ιονίων Νήσων, του Βορείου Αιγαίου και του Νοτίου Αιγαίου – τη “Διακήρυξη της Κέρκυρας”. Μια συμφωνία που δεν είναι απλώς ένα κείμενο προθέσεων, αλλά η έκφραση μιας κοινής βούλησης: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τις φωνές μας και να διεκδικήσουμε, από κοινού, ένα καλύτερο μέλλον για τα νησιά μας. Η "Διακήρυξη της Κέρκυρας" φέρει το όνομα του νησιού όπου γεννήθηκε αυτή η συνεργασία. Στην Κέρκυρα συναντηθήκαμε για πρώτη φορά, μιλήσαμε και συμφωνήσαμε πως ο νησιωτικός χαρακτήρας μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως περιθώριο, αλλά ως προοπτική. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μειονέκτημα αλλά ως προνόμιο. Από εκεί ξεκίνησε η απόφαση να σταθούμε μαζί, και στη Μυτιλήνη, την επικυρώσαμε.
ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, επισήμανε:
«Με χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ, συζητώντας από κοινού τις κοινές μας ανάγκες ως νησιωτικές Περιφέρειες. Είμαστε τυχεροί που συνομιλούμε με ανθρώπους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει νησιωτικότητα και ποιες προκλήσεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Τα νησιά μας προσφέρουν στην πατρίδα κύρος και εισόδημα, αλλά παράλληλα φέρουν και υψηλό κόστος συντήρησης υποδομών και υπηρεσιών. Οφείλουμε, μέσα από συντονισμό και κοινό μέτωπο διεκδικήσεων, να διασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής για τους μόνιμους κατοίκους μας».