Μετά τον Αύγουστο, επιτέλους, ξεκινά το έργο του Παλιού Λιμεναρχείου στη Μυτιλήνη
Από το 2010 και τον αείμνηστο Δημήτρη Βουνάτσο ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την επισκευή του εμβληματικού κτιρίου και τη μετατροπή σε κέντρο πληροφόρησης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/7/2025

Με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης, κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την επισκευή του ιστορικού κτιρίου του Παλαιού Λιμεναρχείου στην εταιρεία ΠΡΑΞΙΣ, με προϋπολογισμό σύμβασης 286.714,40 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν σε 400.000 ευρώ, με την ανάδοχο εταιρεία να προσφέρει έκπτωση 29%.
Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η ανακήρυξη του αναδόχου καθυστέρησαν σημαντικά λόγω ενστάσεων που κατατέθηκαν από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Πλέον, η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο, μόλις ολοκληρωθούν και οι τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Το έργο αποσκοπεί στη μετατροπή του Παλαιού Λιμεναρχείου σε Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου Μυτιλήνης και σε Γραφείο Τουρισμού, αναβαθμίζοντας την εικόνα και τη λειτουργικότητα της παραλιακής ζώνης. Το κτίριο, λόγω της κεντρικής και ιστορικής του θέσης, αποτελεί ιδανικό σημείο για την εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης.
Η προσπάθεια αξιοποίησης του κτιρίου, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ξεκίνησε ήδη από το 2010, επί δημαρχίας του αείμνηστου Δημήτρη Βουνάτσου, όταν έγινε γνωστό πως το κτίριο είχε μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ και δεν ανήκε πλέον στον Δήμο. Ακολούθησε η δημοτική αρχή του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού, η οποία δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία μίσθωσης με την ΕΤΑΔ. Η διοίκηση του Στρατή Κύτελη πέτυχε τη μίσθωση, αλλά δεν εξασφάλισε χρηματοδότηση. Τελικά, η παρούσα δημοτική αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα κατάφερε να εντάξει το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Για την πλήρη λειτουργικότητα του κτιρίου απαιτούνται σημαντικές επισκευές και παρεμβάσεις, καθώς αυτό έχει υποστεί σοβαρές φθορές λόγω της μακρόχρονης εγκατάλειψης. Οι ζημιές αφορούν τα επιχρίσματα, τα κιγκλιδώματα, τα δάπεδα, το εξωτερικό κλιμακοστάσιο και κυρίως τη στέγη.
Παράλληλα, τον Αύγουστο αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για το έργο του οδικού άξονα Ακράσι – Δρώτα, που αφορά έναν σημαντικό δρόμο που συνδέει δύο οικισμούς της νότιας Λέσβου. Και το συγκεκριμένο έργο είχε «παγώσει» για αρκετό διάστημα λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, τα οποία πλέον ξεπεράστηκαν.