× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος «εργαστήριο» για το μέλλον της Μεσογείου

Διεθνές Θερινό Σχολείο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με ερευνητές από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μάλτα και Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/7/2025

Η Λέσβος «εργαστήριο» για το μέλλον της Μεσογείου
' χρόνος ανάγνωσης

Στο διάστημα 23 έως 27 Ιουνίου υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θερινό σχολείο με αντικείμενο την ανάλυση περιβαλλοντικών δεδομένων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDiverSEAty.

Tο πρόγραμμα εντάσσεται στη δράση Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτεί την εκπόνηση δέκα διδακτορικών διατριβών στην μελέτη της ανθρώπινης διάστασης της θαλάσσιας ποικιλότητας της Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν Πανεπιστήμια από ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μάλτα, Ελλάδα). Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικά υπευθύνους τους Καθηγητές Γιώργο Τσιρτσή και Γιώργο Κόκκορη και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου οι συμμετέχοντες - δέκα υποψήφιοι διδάκτορες και έξι επιβλέποντες καθηγητές - πραγματοποιήθηκαν δύο μελέτες πεδίου σε προστατευόμενες περιοχές και φορείς περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Πέμπτη επισκέφτηκαν τους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη Σκάλα Καλλονής.
Τα στελέχη του ΚΠΕΝ Καλλονής, Κ. Πολυπαθέλλης, Σ. Ζγουρνιός, Θ. Κουκούλας και Α. Δεληγιάννης υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες στα παρατηρητήρια των υγροτόπων όπου πραγματοποιήθηκε ορνιθοπαρατήρηση με την χρήση του ειδικού εξοπλισμού του ΚΠΕΝ Καλλονής (κιάλια, τηλεσκόπια, καρτέλες παρατήρησης και ενημερωτικό υλικό).
Επισκέφθηκαν επίσης τις εγκαταστάσεις των Αλυκών και ενημερώθηκαν για την λειτουργία τους.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής όπου ενημερώθηκαν με μέριμνα του προσωπικού του Κέντρου, για τους σκοπούς και τις δράσεις του Κέντρου, περιηγήθηκαν στην έκθεση του Κέντρου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις από τους καθηγητές στο χώρο του Κέντρου.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν καθ’ όλη την διαδρομή από την Μυτιλήνη μέχρι το Σίγρι για τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και τη σχέση γεωποικιλότητας και βιοποικιλότητας από τον Γεωλόγο του Μουσείου Λ. Σαββέλο.

Στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους αναλυτικά για τα ευρήματα και τις ανασκαφές, τα είδη των φυτών που συγκροτούσαν το απολιθωμένο οικοσύστημα και τις δράσεις ανάδειξης και διαχείρισης.
Στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους ενημερώθηκαν για εντυπωσιακά ευρήματα και για τις δράσεις του Μουσείου.

Τέλος οι συμμετέχοντες υποψήφιοι διδάκτορες και καθηγητές επισκέφτηκαν το νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας και ενημερώθηκαν τόσο για την χρήση του Κτηρίου ως εκπαιδευτικό Κέντρο και τις δυνατότητες που προσφέρονται για φιλοξενία επιστημόνων και μεταπτυχιακών φοιτητών για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων.
Επίσης ξεναγήθηκαν σ τα εκθέματα της Έκθεσης ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στον χώρο του Δημοτικού Κτηρίου στην Άντισσα που πρόσφατα παραχωρήθηκε από το Δήμο Δυτικής Λέσβου στο Μουσείο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ορκίστηκαν 11 νέοι υπάλληλοι για τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Μυτιλήνης

Ενίσχυση προσωπικού και αποκατάσταση της σίτισης σε Αγιάσο και Παπάδο
ΧΩΡΙΑ

Αποτύπωση στο φράγμα Σεδούντα μετά τις ζημιές από τους νοτιάδες

Παρέμβαση Περιφέρειας και ΔΕΥΑΛ για την εκτίμηση της φθοράς στη γεωμεμβράνη και τη διασφάλιση της υδροδότησης του Πλωμαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

9,5% πάνω τα αεροπορικά εισιτηρία σε ένα μήνα

Αποκαλυπτικά είναι τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του κόστους μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη, αγροτική οδοποιία στη Λέσβο με εργολάβους και αυτεπιστασία

Οι αντιδήμαρχοι Μυτιλήνης Νίκος Καρασάββας και Δυτικής Λέσβου Γιώργος Μακρογιάννης μιλούν για αγώνα δρόμου ώστε να υπάρχει πρόσβαση όλων των παραγωγών στα χωράφια τους.
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος η «κατανόηση» στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Σκληρή αντιμετώπιση των αγροτικών μπλόκων έδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε λίγο μετά την συνάντηση του με αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας
ΧΩΡΙΑ

Έκοψαν την πίτα τους οι Αγιασώτες της Αθήνας

Φέτος ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας και δράσης
ΧΩΡΙΑ

Κοινή εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας στη Μόρια

Διοργάνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας και την κοινότητα την Κυριακή 18 Ιανουαρίου
ΥΓΕΙΑ

Μετά από χρόνια αδράνειας θετική εξέλιξη για το ΚΕΦΙΑΠ Λέσβου

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συνάντηση Μουτζούρη με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης

Για το νέο νομοσχέδιο πολιτικής προστασίας
ΧΩΡΙΑ

Βασιλόπιτα στη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα, στο Πολυκέντρο Πλωμαρίου
ΧΩΡΙΑ

Η Περιφέρεια βάζει πλάτη για την αποκατάσταση της λιμνοδεξαμενής του Σεδούντα

Αυτοψία στην περιοχή έκαναν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτη Βάλεση και το Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Χρυσόστομο Χατζηκυριαζή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από την ενεργειακή αναβάθμιση έως τις ράμπες ΑμεΑ: το σχολικό πλάνο του Δήμου Μυτιλήνης

Θετικές εξελίξεις για το Αναγνωστήριο, μεγάλα έργα σε εξέλιξη και στόχος «δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός» για την Αγιάσο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ