Η Λέσβος «εργαστήριο» για το μέλλον της Μεσογείου
Διεθνές Θερινό Σχολείο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με ερευνητές από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μάλτα και Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/7/2025

Στο διάστημα 23 έως 27 Ιουνίου υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θερινό σχολείο με αντικείμενο την ανάλυση περιβαλλοντικών δεδομένων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDiverSEAty.
Tο πρόγραμμα εντάσσεται στη δράση Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτεί την εκπόνηση δέκα διδακτορικών διατριβών στην μελέτη της ανθρώπινης διάστασης της θαλάσσιας ποικιλότητας της Μεσογείου.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν Πανεπιστήμια από ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μάλτα, Ελλάδα). Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικά υπευθύνους τους Καθηγητές Γιώργο Τσιρτσή και Γιώργο Κόκκορη και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου οι συμμετέχοντες - δέκα υποψήφιοι διδάκτορες και έξι επιβλέποντες καθηγητές - πραγματοποιήθηκαν δύο μελέτες πεδίου σε προστατευόμενες περιοχές και φορείς περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στη Λέσβο.
Την Πέμπτη επισκέφτηκαν τους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη Σκάλα Καλλονής.
Τα στελέχη του ΚΠΕΝ Καλλονής, Κ. Πολυπαθέλλης, Σ. Ζγουρνιός, Θ. Κουκούλας και Α. Δεληγιάννης υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες στα παρατηρητήρια των υγροτόπων όπου πραγματοποιήθηκε ορνιθοπαρατήρηση με την χρήση του ειδικού εξοπλισμού του ΚΠΕΝ Καλλονής (κιάλια, τηλεσκόπια, καρτέλες παρατήρησης και ενημερωτικό υλικό).
Επισκέφθηκαν επίσης τις εγκαταστάσεις των Αλυκών και ενημερώθηκαν για την λειτουργία τους.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής όπου ενημερώθηκαν με μέριμνα του προσωπικού του Κέντρου, για τους σκοπούς και τις δράσεις του Κέντρου, περιηγήθηκαν στην έκθεση του Κέντρου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις από τους καθηγητές στο χώρο του Κέντρου.
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν καθ’ όλη την διαδρομή από την Μυτιλήνη μέχρι το Σίγρι για τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και τη σχέση γεωποικιλότητας και βιοποικιλότητας από τον Γεωλόγο του Μουσείου Λ. Σαββέλο.
Στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους αναλυτικά για τα ευρήματα και τις ανασκαφές, τα είδη των φυτών που συγκροτούσαν το απολιθωμένο οικοσύστημα και τις δράσεις ανάδειξης και διαχείρισης.
Στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους ενημερώθηκαν για εντυπωσιακά ευρήματα και για τις δράσεις του Μουσείου.
Τέλος οι συμμετέχοντες υποψήφιοι διδάκτορες και καθηγητές επισκέφτηκαν το νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας και ενημερώθηκαν τόσο για την χρήση του Κτηρίου ως εκπαιδευτικό Κέντρο και τις δυνατότητες που προσφέρονται για φιλοξενία επιστημόνων και μεταπτυχιακών φοιτητών για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων.
Επίσης ξεναγήθηκαν σ τα εκθέματα της Έκθεσης ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στον χώρο του Δημοτικού Κτηρίου στην Άντισσα που πρόσφατα παραχωρήθηκε από το Δήμο Δυτικής Λέσβου στο Μουσείο.