× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Σαπφώ, Λόγος και Ποίηση»: Μια πολυφωνική έκδοση–ύμνος στη γυναικεία δημιουργία

Η συγγραφέας Μαρία Βρανά-Παπάλα και η εκδότρια Αντωνία Σάββα της Reprographics μάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/7/2025

«Σαπφώ, Λόγος και Ποίηση»: Μια πολυφωνική έκδοση–ύμνος στη γυναικεία δημιουργία
' χρόνος ανάγνωσης

Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στη Σαπφώ, τη γυναίκα-σύμβολο της λυρικής ποίησης και της γυναικείας φωνής, προετοιμάζεται για την Πέμπτη 10 Ιουλίου στη Μυτιλήνη. Η συγγραφέας Μαρία Βρανά-Παπάλα και η εκδότρια Αντωνία Σάββα της Reprographics μάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου «Σαπφώ, Λόγος και Ποίηση», μια έκδοση που συνδυάζει ποίηση, πεζό λόγο, μουσική και εικαστική δημιουργία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8:30 το βράδυ στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης, στο πλαίσιο της 5ης Έκθεσης Βιβλίου «Στράτης Μυριβήλης», και αναμένεται να αποτελέσει σημείο συνάντησης δημιουργών, αναγνωστών και φίλων της λογοτεχνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα συλλογικό έργο καρδιάς
Όπως εξήγησε στον ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm η συγγραφέας, το βιβλίο αποτελεί «ένα συλλογικό ταξίδι στη ζωή και το έργο της Σαπφούς», έναν ύμνο στον λόγο, την ποίηση, τη μουσική και την εικόνα. «Πρόκειται για ένα έργο που γράφτηκε με αγάπη και σεβασμό. Είχα την τιμή να συνεργαστώ με ανθρώπους που με ενέπνευσαν και με στήριξαν – από την εκδότρια Αντωνία Σάββα, μέχρι τις ερμηνεύτριες και τον συνθέτη Αντώνη Σπούλο», σημείωσε η Μαρία Βρανά-Παπάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκδοση περιλαμβάνει 12 κεφάλαια που φωτίζουν όλη τη διαδρομή της αρχαίας ποιήτριας: από τη γέννηση και την καταγωγή της, μέχρι τον έρωτα, τη μοναξιά και τον θάνατο. Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από πρωτότυπα ποιήματα της Βρανά-Παπάλα, εμπνευσμένα από τη Σαπφώ.

Ποίηση, μουσική και εικαστικά
Ιδιαίτερη θέση στο βιβλίο έχουν έξι πρωτότυπα μελοποιημένα ποιήματα, σε σύνθεση του Αντώνη Πούλου και ερμηνεία επτά λυρικών φωνών από τη Λέσβο: Χρύσα Βέκιου, Ζαχαρούλα Ιωακείμ, Αθηνά Πιπίνη, Μαρία Γαλάνη (σε ντουέτο με τον Επαμεινώνδα Χαραλαμπίδη), Πλουσία Ηλία και Κορνηλία Δεσλή. Τα τραγούδια θα ακουστούν ζωντανά κατά την παρουσίαση.

Το βιβλίο κοσμείται από 12 πρωτότυπα σκίτσα της εικαστικού Ταξιαρχούλας Χριστιανού, που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή της Σαπφούς. «Είναι πραγματικά στολίδια για το βιβλίο», τονίζει η συγγραφέας, εκφράζοντας τη συγκίνησή της για τη συνεργασία με την ομάδα των δημιουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φωνή της Σαπφούς, 2.500 χρόνια μετά
«Αυτό που με ενέπνευσε περισσότερο είναι το πάθος των λόγων της Σαπφούς. Η φωνή της ακούγεται ακόμα 2.500 χρόνια μετά και μας συγκινεί με τον ίδιο τρόπο», λέει η συγγραφέας. «Ίσως η Σαπφώ να είναι η πρώτη γυναίκα που μίλησε για τη γυναικεία επιθυμία, για την ελευθερία, για την ταυτότητα και την αξία της γυναίκας. Είναι μια πρωτοπόρος του φεμινισμού από τη Λέσβο».

Το βιβλίο προλογίζει ο δρ. Παναγιώτης Βερναδάκης (Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης), ενώ την επιμέλεια έχει ο φιλόλογος Τζάνος Στεφανέλλης. «Είναι ένας φόρος τιμής σε μια γυναίκα που τόλμησε να μιλήσει για τον έρωτα και το πάθος. Αν έστω και ένας αναγνώστης νιώσει πως ο λόγος του βιβλίου είναι αληθινός, τότε το έργο έχει δικαιωθεί», καταλήγει η συγγραφέας.

Η διαδρομή της Reprographics και η αγάπη για το βιβλίο
Η εκδότρια Αντωνία Σάββα, γνωστή για τη μακρόχρονη πορεία της στον χώρο των εκτυπώσεων και εκδόσεων στη Μυτιλήνη, μίλησε για την αγάπη της για το βιβλίο: «Ξεκίνησα πριν 30 χρόνια στον χώρο των γραφικών τεχνών και εδώ και 15 χρόνια ασχολούμαι με τις εκδόσεις. Το βιβλίο είναι το πάθος μου. Επέλεξα τη Μαρία γιατί ήξερα ότι θα μπει στο μυαλό μου και θα δημιουργήσει κάτι που θα αναδείξει τη Σαπφώ με τον σεβασμό και τη δύναμη που της αξίζει».

Όπως αποκάλυψε, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί και παρουσίαση στην Ερεσό, τη γενέτειρα της Σαπφούς και τόπο καταγωγής της ίδιας της εκδότριας, στο τέλος του καλοκαιριού, με την παρουσία όλων των δημιουργών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης