× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Σαπφώ, Λόγος και Ποίηση»: Μια πολυφωνική έκδοση–ύμνος στη γυναικεία δημιουργία

Η συγγραφέας Μαρία Βρανά-Παπάλα και η εκδότρια Αντωνία Σάββα της Reprographics μάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/7/2025

«Σαπφώ, Λόγος και Ποίηση»: Μια πολυφωνική έκδοση–ύμνος στη γυναικεία δημιουργία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στη Σαπφώ, τη γυναίκα-σύμβολο της λυρικής ποίησης και της γυναικείας φωνής, προετοιμάζεται για την Πέμπτη 10 Ιουλίου στη Μυτιλήνη. Η συγγραφέας Μαρία Βρανά-Παπάλα και η εκδότρια Αντωνία Σάββα της Reprographics μάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου «Σαπφώ, Λόγος και Ποίηση», μια έκδοση που συνδυάζει ποίηση, πεζό λόγο, μουσική και εικαστική δημιουργία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8:30 το βράδυ στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης, στο πλαίσιο της 5ης Έκθεσης Βιβλίου «Στράτης Μυριβήλης», και αναμένεται να αποτελέσει σημείο συνάντησης δημιουργών, αναγνωστών και φίλων της λογοτεχνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα συλλογικό έργο καρδιάς
Όπως εξήγησε στον ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm η συγγραφέας, το βιβλίο αποτελεί «ένα συλλογικό ταξίδι στη ζωή και το έργο της Σαπφούς», έναν ύμνο στον λόγο, την ποίηση, τη μουσική και την εικόνα. «Πρόκειται για ένα έργο που γράφτηκε με αγάπη και σεβασμό. Είχα την τιμή να συνεργαστώ με ανθρώπους που με ενέπνευσαν και με στήριξαν – από την εκδότρια Αντωνία Σάββα, μέχρι τις ερμηνεύτριες και τον συνθέτη Αντώνη Σπούλο», σημείωσε η Μαρία Βρανά-Παπάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκδοση περιλαμβάνει 12 κεφάλαια που φωτίζουν όλη τη διαδρομή της αρχαίας ποιήτριας: από τη γέννηση και την καταγωγή της, μέχρι τον έρωτα, τη μοναξιά και τον θάνατο. Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από πρωτότυπα ποιήματα της Βρανά-Παπάλα, εμπνευσμένα από τη Σαπφώ.

Ποίηση, μουσική και εικαστικά
Ιδιαίτερη θέση στο βιβλίο έχουν έξι πρωτότυπα μελοποιημένα ποιήματα, σε σύνθεση του Αντώνη Πούλου και ερμηνεία επτά λυρικών φωνών από τη Λέσβο: Χρύσα Βέκιου, Ζαχαρούλα Ιωακείμ, Αθηνά Πιπίνη, Μαρία Γαλάνη (σε ντουέτο με τον Επαμεινώνδα Χαραλαμπίδη), Πλουσία Ηλία και Κορνηλία Δεσλή. Τα τραγούδια θα ακουστούν ζωντανά κατά την παρουσίαση.

Το βιβλίο κοσμείται από 12 πρωτότυπα σκίτσα της εικαστικού Ταξιαρχούλας Χριστιανού, που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή της Σαπφούς. «Είναι πραγματικά στολίδια για το βιβλίο», τονίζει η συγγραφέας, εκφράζοντας τη συγκίνησή της για τη συνεργασία με την ομάδα των δημιουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φωνή της Σαπφούς, 2.500 χρόνια μετά
«Αυτό που με ενέπνευσε περισσότερο είναι το πάθος των λόγων της Σαπφούς. Η φωνή της ακούγεται ακόμα 2.500 χρόνια μετά και μας συγκινεί με τον ίδιο τρόπο», λέει η συγγραφέας. «Ίσως η Σαπφώ να είναι η πρώτη γυναίκα που μίλησε για τη γυναικεία επιθυμία, για την ελευθερία, για την ταυτότητα και την αξία της γυναίκας. Είναι μια πρωτοπόρος του φεμινισμού από τη Λέσβο».

Το βιβλίο προλογίζει ο δρ. Παναγιώτης Βερναδάκης (Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης), ενώ την επιμέλεια έχει ο φιλόλογος Τζάνος Στεφανέλλης. «Είναι ένας φόρος τιμής σε μια γυναίκα που τόλμησε να μιλήσει για τον έρωτα και το πάθος. Αν έστω και ένας αναγνώστης νιώσει πως ο λόγος του βιβλίου είναι αληθινός, τότε το έργο έχει δικαιωθεί», καταλήγει η συγγραφέας.

Η διαδρομή της Reprographics και η αγάπη για το βιβλίο
Η εκδότρια Αντωνία Σάββα, γνωστή για τη μακρόχρονη πορεία της στον χώρο των εκτυπώσεων και εκδόσεων στη Μυτιλήνη, μίλησε για την αγάπη της για το βιβλίο: «Ξεκίνησα πριν 30 χρόνια στον χώρο των γραφικών τεχνών και εδώ και 15 χρόνια ασχολούμαι με τις εκδόσεις. Το βιβλίο είναι το πάθος μου. Επέλεξα τη Μαρία γιατί ήξερα ότι θα μπει στο μυαλό μου και θα δημιουργήσει κάτι που θα αναδείξει τη Σαπφώ με τον σεβασμό και τη δύναμη που της αξίζει».

Όπως αποκάλυψε, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί και παρουσίαση στην Ερεσό, τη γενέτειρα της Σαπφούς και τόπο καταγωγής της ίδιας της εκδότριας, στο τέλος του καλοκαιριού, με την παρουσία όλων των δημιουργών.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες κάλπες ή εξάντληση της τετραετίας;

Σταθερότητα προς τα έξω, εκλογική ετοιμότητα προς τα μέσα...
Πρόωρες κάλπες ή εξάντληση της τετραετίας;
ΧΩΡΙΑ

Ο γκιουζλεμές έχει την τιμητική του στη Σκάλα Μυστεγνών

Σε εξέλιξη η 5η Γιορτή Γκιουζλεμέ, με τη λεσβιακή γαστρονομία και την παράδοση στο επίκεντρο – Η εκδήλωση εντάσσεται στη δράση Taste Lesvos
Ο γκιουζλεμές έχει την τιμητική του στη Σκάλα Μυστεγνών
ΧΩΡΙΑ

Μια αλεπουδίτσα… για μπάνιο στη Χαραμίδα

Η απρόσμενη επισκέπτρια εμφανίστηκε στην παραλία το Σάββατο 18 Ιουλίου και κέρδισε τις εντυπώσεις
Μια αλεπουδίτσα… για μπάνιο στη Χαραμίδα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μπάσκετ αλληλεγγύης στο Πλωμάρι για οικογένεια που έχασε το σπίτι της

Ποσειδών Πλωμαρίου και Παγγεραγωτικός ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν αγώνα φιλανθρωπικού σκοπού την Κυριακή 19 Ιουλίου, στις 20:00 – Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην πληγείσα οικογένεια
Μπάσκετ αλληλεγγύης στο Πλωμάρι για οικογένεια που έχασε το σπίτι της
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα κόκκινο ποτάμι μνήμης στα μονοπάτια του Αη Στράτη

Νέοι και απόγονοι εξόριστων περπάτησαν στα ίχνη εκείνων που δεν λύγισαν σε διώξεις, φυλακές και ξερονήσια στην επίσκεψη-προσκύνημα που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ
Ένα κόκκινο ποτάμι μνήμης στα μονοπάτια του Αη Στράτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα λείψει από τους δρόμους της Μυτιλήνης το χαμόγελο του Σίμου

Τελευταία ημέρα εργασίας για τον αγαπημένο άνθρωπο της καθαριότητας που κέρδισε του ανθρώπους της πόλης με το χαμόγελο, τη μουσική και την καλοσύνη του
Θα λείψει από τους δρόμους της Μυτιλήνης το χαμόγελο του Σίμου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέοι από το Βέλγιο γίνονται εθελοντές στους αμπελώνες της Ανεμώτιας

Περισσότεροι από 20 νέοι συμμετέχουν σε αγροτικές και περιβαλλοντικές δράσεις της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
Νέοι από το Βέλγιο γίνονται εθελοντές στους αμπελώνες της Ανεμώτιας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξερές ελιές στο Ίππειος

Οι πλημμύρες του περασμένου χειμώνα νέκρωσαν δέντρα που για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ρίζες τους έμειναν κάτω από το νερό
Ξερές ελιές στο Ίππειος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δράση για λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης στη Λήμνο

Διήμερο δράσεων, ενημέρωσης και συμμετοχής πολιτών με στόχο τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και την προστασία του περιβάλλοντος
Δράση για λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης στη Λήμνο
ΕΛΛΑΔΑ

Η Δούρου στο τιμόνι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

«Στόχος η αναγέννηση του κόμματος, κανείς δεν περισσεύει», δήλωσε μετά την εκλογή της
Η Δούρου στο τιμόνι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το καρνάγιο της Επάνω Σκάλας και η μνήμη των προσφύγων

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων - Τσεσμελήδων «Το Κιόστε» τιμά την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ με αφηγήσεις, ιστορικές ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας και μικρασιατικό γλέντι
Το καρνάγιο της Επάνω Σκάλας και η μνήμη των προσφύγων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κατηγορίες για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών αντιμετωπίζει 34χρονος άνδρας

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη στις 16 Ιουλιου στο πλαίσιο επιχείρησης καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών 
Κατηγορίες για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών αντιμετωπίζει 34χρονος άνδρας