Το «Ναι» στην οθόνη, το «Όχι» στην κάλπη
Ο Γιώργος Πλειός παρουσιάζει στη Μυτιλήνη το νέο του βιβλίο για τον ρόλο των ΜΜΕ στο δημοψήφισμα του 2015 και το επικοινωνιακό φαινόμενο που ανέτρεψε τις προβλέψεις -Παρασκευή 4 Ιουλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2025

Μια ιδιαίτερη βραδιά πολιτικής ανάλυσης και δημοσιογραφικού στοχασμού ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης. Οι εκδόσεις Τόπος, το βιβλιοπωλείο Book and Art και η ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή και ερευνητή Γιώργου Πλειού, με τίτλο:«Δημοψηφίσματα & ΜΜΕ – Πώς το 2015 το ‘Ναι’ των Μέσων έγινε στις κάλπες ‘Όχι’».
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στις 8:00 μ.μ., στον εμβληματικό χώρο του Χαλίμ Μπέη, με συμμετοχή πανεπιστημιακών, πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ η βραδιά έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. πρόκειται για την τέταρτη παρουσίαση του βιβλίου στην Ελλάδα, αλλά την πρώτη στον τόπο καταγωγής του συγγραφέα.
Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:
- Χρήστος Κουρούτζας, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Γιάννης Ζερδελής, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λέσβου
- Θράσος Αβραάμ, δημοσιογράφος του stonisi.gr
και φυσικά ο συγγραφέας, Γιώργος Πλειός, Καθηγητής στο Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ.
- Συντονίζει η δημοσιογράφος Αναστασία Σπυριδάκη.
Το βιβλίο εξετάζει τον κρίσιμο ρόλο των ΜΜΕ στα δημοψηφίσματα των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στην περίπτωση της Ελλάδας το 2015. Μέσα από τα ευρήματα εκτεταμένης ερευνητικής εργασίας του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ (ΕΚΠΑ), αποκαλύπτεται πώς η σχεδόν καθολική στήριξη του «Ναι» από τα τηλεοπτικά μέσα οδήγησε, όχι στον επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά στο ακριβώς αντίθετο φαινόμενο: το λεγόμενο "μπούμερανγκ".
Η μελέτη αυτή αναδεικνύει σημαντικά συμπεράσματα για την πολιτική επικοινωνία, την κρίση εμπιστοσύνης προς τα παραδοσιακά ΜΜΕ και το νέο τοπίο πληροφόρησης που διαμορφώθηκε στη χώρα μετά το 2015.
Μια βραδιά πολιτικής μνήμης και αναστοχασμού, που υπόσχεται να θέσει ερωτήματα, να φωτίσει πλευρές και να εμπνεύσει ουσιαστικό δημόσιο διάλογο.