Νέα παρέμβαση της ΛΑΣ για τα προβλήματα στην κτηματογράφηση
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις υποσχέσεις που έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Χρήστος Μπουκόρος.
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/6/2025

Την παρέμβαση του Δήμου Μυτιλήνης για να δοθεί λύση στα προβλήματα του Κτηματολογίου στη Λέσβο ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Παναγιώτης Αυγουστίδης, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Ιουνίου, τόνισε πως οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κτηματογράφηση της Λέσβου μέχρι σήμερα δεν έχουν τηρηθεί, με συνέπεια να μην έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διορθώσεις. Όμως, ταυτόχρονα, όσο περνά ο καιρός, τόσο μειώνονται τα χρονικά περιθώρια για να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, καθώς στο τέλος του 2025 λήγει η προθεσμία ένταξης διορθώσεων στο Κτηματολόγιο για τη Λέσβο, όσον αφορά την Α΄ φάση της κτηματογράφησης.
Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας ανέφερε πως τις προηγούμενες ημέρες είχε συνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστο Μπουκόρο, και συζήτησαν το θέμα. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Συμβούλιο για τα όσα του είπε ο υφυπουργός, κάνοντας σαφές ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το κατά πόσο θα τηρηθούν τα όσα του μεταφέρθηκαν.
Ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ εξέφρασε ξεκάθαρα τη δυσπιστία του ως προς το αν θα υπάρξει επαρκής χρόνος για να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο όλα τα αιτήματα για διορθώσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων της Λέσβου και υπογράμμισε την ανάγκη να παραταθεί ο χρόνος κατάθεσης των σχετικών αιτημάτων. Επίσης, ζήτησε να εκδώσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα που θα σταλεί στην κυβέρνηση, ως μέσο πίεσης, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες διόρθωσης.
Ο κ. Χριστόφας ανέφερε πως, κατά την άποψή του, το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήταν προτιμότερο να σταλεί στα μέσα Ιουλίου, όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης για τη νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Η νομοθετική παρέμβαση θα περιλαμβάνει τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου για το Κτηματολόγιο. Επίσης, θα ανοίξει πλατφόρμα για την καταχώριση αιτημάτων διόρθωσης και, παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία διόρθωσης για τις 5.300 περιπτώσεις στις οποίες είχαν γίνει αυτοψίες το καλοκαίρι του 2019.
Η ερώτηση της ΛΑΣ
Αναλυτικά, η ερώτηση που κατέθεσε η ΛΑΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής:
Έξι και πλέον μήνες μετά τη σύσκεψη της 12ης Δεκεμβρίου 2024, στην οποία συμφωνήθηκε σύνολο συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα του Κτηματολογίου που αφορούν τη Δ.Ε. Μυτιλήνης καθώς και χωριά του Δήμου μας (Γέρα, Μόρια, Λουτρά, Ευεργέτουλας κ.λπ.), ποιες είναι οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και τι σκοπεύετε να πράξετε, προκειμένου να βγει η υπόθεση του Κτηματολογίου από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει;
Ανάλυση της ερώτησης
Στη συνεδρίαση λογοδοσίας του πρώτου τριμήνου, στις 27/02/2025, είχαμε υποβάλει ερώτημα σχετικά με τα προβλήματα του Κτηματολογίου που ταλαιπωρούν τις κτηματικές ενότητες της Γέρας, του Ευεργέτουλα, των Λουτρών, της Μόριας και περιοχών της Δ.Ε. Μυτιλήνης.
Ο «οδικός χάρτης» που προτάθηκε από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυρανάκη, και συμφωνήθηκε με τους αρμόδιους φορείς, περιελάμβανε τα εξής μέτρα:
Δημόσια ανάρτηση (Μάρτιος – Απρίλιος) των 5.300 αυτοψιών που έγιναν το καλοκαίρι του 2019, μέσω των οποίων επιχειρείται να διορθωθούν τα λάθη στις ιδιοκτησίες, που προέκυψαν κατά την πρώτη φάση της κτηματογράφησης του 1999.
Μετά την ανάρτηση, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τρίμηνη προθεσμία να εκφράσουν είτε τη σύμφωνη γνώμη τους είτε να υποβάλουν τεκμηριωμένες αντιρρήσεις.
Διαδικασία χωρικής μεταβολής για τις υπόλοιπες (5.000+) ιδιοκτησίες που δεν συμπεριλήφθηκαν στη διαδικασία διόρθωσης, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα άνοιγε έως τα τέλη Φεβρουαρίου, με προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού και τίτλου. Οι ιδιοκτήτες θα συνδράμονται από ιδιώτες μηχανικούς πιστοποιημένους από το ΤΕΕ – Παράρτημα Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και από μηχανικούς του Ελληνικού Κτηματολογίου. Το κόστος ορίστηκε στα 60 € ανά δικαίωμα και 20 € ανά ΚΑΕΚ όμορης ιδιοκτησίας.
Ενίσχυση του Κτηματολογικού Γραφείου Μυτιλήνης έως τις 31 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους με 5 νέους υπαλλήλους.
Νομοθετική ρύθμιση, αν απαιτείται, για αγροτικές ιδιοκτησίες σε περιοχές (Αφάλωνας, Σκόπελος κ.λπ.) που λανθασμένα εντοπίζονται στην πρώτη φάση κτηματογράφησης, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η ένταξή τους στη Β΄ φάση που ξεκίνησε το 2020.
Σύνταξη λιστών από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων με τη συνδρομή των αρμόδιων αντιδημάρχων, με τα στοιχεία των ιδιοκτητών που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή.
Νομοθετική πρωτοβουλία για να επανέλθουν στο προσκήνιο τα χιλιάδες δικαιώματα «αγνώστων ιδιοκτητών» και να είναι δυνατή η εγγραφή των αποδεδειγμένων δικαιωμάτων των πραγματικών ιδιοκτητών.
Όσοι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει με αγωγές δικαστικής διόρθωσης (αναφέρθηκαν 1.700 εκκρεμείς αγωγές), θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να διορθώσουν τις εγγραφές μέσω της νέας διαδικασίας, αποφεύγοντας έτσι το υψηλό δικαστικό κόστος.
Κατά τη συζήτηση της ερώτησής μας στην 1η λογοδοσία, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι, κατόπιν επικοινωνίας του με το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η διαδικασία δημόσιας ανάρτησης των 5.300 αυτοψιών θα γίνει στις αρχές Απριλίου.
Επειδή έχουμε φτάσει στον Ιούνιο και τίποτε από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα δεν έχει υλοποιηθεί (η ανάρτηση των αυτοψιών δεν έχει πραγματοποιηθεί, ούτε υπάρχει ενημέρωση για τις προθέσεις του Υπουργείου), ερωτάται η Δημοτική Αρχή σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει ή σκοπεύει να προχωρήσει προκειμένου να συμβάλλει στην επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος, που ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας.
Δείτε το βίντεο με τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο: