ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χάνει συνεχώς επιβάτες η γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
Μεγάλη πτώση της επιβατικής και οχημάτων κίνησης καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 30/6/2025

Σημαντική μείωση παρουσιάζει η επιβατική κίνηση στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, οι επιβάτες που διακινήθηκαν το 2022 ανήλθαν σε 570.071, αριθμός που μειώθηκε σε 510.345 το 2023 και περαιτέρω σε 492.505 το 2024. Μέσα σε μία τριετία, η γραμμή έχασε συνολικά 77.566 επιβάτες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 13,6%.
Ανάλογη πτωτική πορεία κατέγραψαν και τα στοιχεία για τα μεταφερόμενα οχήματα: το 2024 διακινήθηκαν 152.752 οχήματα, έναντι 163.825 το 2023 και 177.329 το 2022. Η συνολική μείωση σε τρία χρόνια φτάνει τα 24.577 οχήματα ή ποσοστό 13,85%.
Η πτώση που παρατηρήθηκε το 2024, αν και σε κάποιο βαθμό αναμενόμενη, εντείνεται από τη ραγδαία αύξηση των αφίξεων επισκεπτών από την Τουρκία. Η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε περιορισμένη διαθεσιμότητα καταλυμάτων, επηρεάζοντας αρνητικά τις μετακινήσεις των Ελλήνων επισκεπτών προς τα δύο μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Ωστόσο, οι αφίξεις από την Τουρκία δεν επαρκούν για να εξηγήσουν από μόνες τους τη σταθερή πτώση. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που συνεχίζουν να λειτουργούν ανασταλτικά:
Το συνολικό υψηλό κόστος του ταξιδιού, το οποίο περιλαμβάνει απώλεια ημερών εργασίας, κόστος διατροφής εν πλω και φυσικά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Αν και οι τιμές των εισιτηρίων στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη δεν είναι οι υψηλότερες στο Αιγαίο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι προσιτές για το ευρύ κοινό.
Η μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού, που φτάνει έως και τις 14 ώρες, όταν το πλοίο πραγματοποιεί στάσεις σε Ψαρά και Οινούσσες.
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα καμπινών, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Σε συνδυασμό με τη διάρκεια του ταξιδιού, το γεγονός αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς επισκέπτες.
Παρότι κρίνεται απολύτως αναγκαία η δρομολόγηση μεγαλύτερων και ταχύτερων πλοίων, πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, καθώς το λιμάνι της Χίου παρουσιάζει σοβαρούς περιορισμούς. Η μικρή λεκάνη του λιμανιού καθιστά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την ασφαλή πρόσδεση μεγαλύτερων πλοίων.
Υπενθυμίζεται πως σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών, αρκετά πλοία δεν κατόρθωσαν να δέσουν στο λιμάνι της Χίου. Η πιο εντυπωσιακή πρόσκρουση πλοίου στον προβλήτα ήταν εκείνη του «Θεόφιλος» της ΝΕΛ.
Η πρόσδεση πλοίων μήκους κοντά στα 200 μέτρα, όπως το «Νήσος Σάμος», το «Νήσος Ρόδος» ή το «Αριάδνη», απαιτεί ιδιαίτερη μαεστρία από τους πλοιάρχους. Η χρήση ακόμη μεγαλύτερων πλοίων, με μήκος άνω των 200 μέτρων, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, εάν όχι αδύνατη, υπό τις παρούσες λιμενικές υποδομές.