× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«March to Gaza» ‑ διεθνές μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

«Οι λαοί πρέπει να κινηθούν από κοινού ενάντια στον πόλεμο και τις πολεμικές προετοιμασίες» τόνισε ο Παναγιώτης Μαυροειδής μέλος της Ελληνικής αποστολής «March to Gaza» και μέλος της Π.Ε. της οργάνωσης Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/6/2025

«March to Gaza» ‑ διεθνές μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό
' χρόνος ανάγνωσης

Η αλληλεγγύη προς τον λαό της Παλαιστίνης πήρε μια διαφορετική διάσταση μέσα από την Πρωτοβουλία «March to Gaza», καθώς σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι από πολλές διαφορετικές χώρες, που πήγαν στην Αίγυπτο και στην ουσία διεκδίκησαν το δικαίωμα των λαών να χαράσσουν την «εξωτερική πολιτική» που τους εκφράζει, με βάση τις δικές τους αρχές και προτεραιότητες. Ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος της ελληνικής αποστολής «March to Gaza» που πήγε στην Αίγυπτο και μέλος της Π.Ε. της οργάνωσης «Κομμουνιστική Απελευθέρωση», μίλησε στον ρ/σ 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση ξεκίνησε από τη γενοκτονία που συντελείται αυτή την περίοδο στη Γάζα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Ο κ. Μαυροειδής τόνισε πως σήμερα μια υποτιθέμενη ανθρωπιστική οργάνωση, που ελέγχεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, έχει δημιουργήσει οκτώ σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Γάζας. Η ελάχιστη διανομή τροφίμων γίνεται με τρόπο που εξευτελίζει τους Παλαιστίνιους, ενώ ταυτόχρονα αυτά τα σημεία λειτουργούν ως ανθρωποπαγίδες, όπου δολοφονούνται 60–70 άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Όταν η ανθρωπιστική βοήθεια διανέμονταν από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γάζα, υπήρχαν 800 σημεία διανομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αιγυπτιακές αρχές αντιμετώπισαν με μεγάλη βαναυσότητα τους διαδηλωτές. Έγιναν περίπου 170 απελάσεις και, φυσικά, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί η πορεία των διαδηλωτών προς τη Γάζα. Η αποστολή «March to Gaza», παρότι δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τη Γάζα, έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Έγινε πρώτο θέμα στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα καταδίκης του γενοκτονικού κράτους του Ισραήλ, του πολέμου κατά των Παλαιστινίων, και ένα μήνυμα ενάντια στους χορηγούς του πολέμου, όπως χαρακτήρισε ο κ. Μαυροειδής τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Στη συνέχεια, η συζήτηση επεκτάθηκε στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, στον εν εξελίξει πόλεμο Ιράν – Ισραήλ, στους συνεχώς αυξανόμενους πολεμικούς εξοπλισμούς όλων των κρατών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης, καθώς και στον κίνδυνο μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο που έρχεται;

Στο ερώτημα πώς μπορεί το φιλειρηνικό κίνημα και η δράση των λαών να σταματήσουν τον πόλεμο, ο κ. Μαυροειδής τόνισε πως, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, σημειώθηκε μια πολύ σημαντική εξέλιξη: η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισραήλ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράν – Τουντέχ  με τίτλο «Σταματήστε το φονικό! Τερματίστε τον πόλεμο τώρα!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια κοινή δράση που υλοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να κινηθούν και οι λαοί στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του πολέμου, τόνισε το μέλος της Π.Ε. της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης. Μάλιστα, υπογράμμισε πως πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναπτυχθούν άμεσα, πριν οξυνθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να ανησυχούμε όταν δεν εκδίδονται κοινές ανακοινώσεις — όχι μόνο αδελφών κομμάτων της Αριστεράς στις δύο χώρες, αλλά και ποικίλες πρωτοβουλίες πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Π.χ. κοινές πρωτοβουλίες εργατικών συνδικάτων, διανοουμένων, δημοσιογράφων, εκπροσώπων του Τύπου και ανθρώπων που επηρεάζουν με ξεχωριστό τρόπο τη δημόσια σφαίρα. Πρέπει οι λαοί να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην πολεμική εμπλοκή. Πρέπει να αποφύγουμε την παγίδα να παρασύρονται οι λαοί πίσω από τους ψεύτικους ισχυρισμούς της δικής τους κυβέρνησης, της δικής τους χώρας, που επισημαίνει μόνο τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της αντίπαλης χώρας. Αντίθετα, από κοινού, οι λαοί των αντιπαρατιθέμενων χωρών θα πρέπει να αναπτύξουν εκείνα τα κοινά συμφέροντα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την πολεμική προετοιμασία των κυβερνήσεών τους, η οποία στοχεύει να στρέψει τον έναν λαό ενάντια στον άλλον» επισήμανε ο κ. Μαυροειδής.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ιάσων Πιπίνης

Όπως αναφέρει σε δήλωση του, ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού ζήτησε μεταξύ άλλων πρόσθετα μέτρα και επίσπευση των διαδικασιών
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ιάσων Πιπίνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λίγα λουλούδια για τον άτυχο Αζίζ

Λίγες μέρες μετά το θανατηφόρο τροχαίο στο γήπεδο της Μυτιλήνης, φίλοι και συνάδελφοι του άτυχοι Μαροκινού άφησαν στη μνήμη του δύο μουκέτα στο σημείο που έχασε τη ζωή του
Λίγα λουλούδια για τον άτυχο Αζίζ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων η Νέα Αριστερά Λέσβου

Ζητά πλήρη αποζημίωση ζωικού κεφαλαίου, προσλήψεις κτηνιάτρων και πάγωμα υποχρεώσεων εν μέσω της κρίσης του αφθώδους πυρετού
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων η Νέα Αριστερά Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρεμιέρα για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης την Παρασκευή 1 Μαΐου

Καφές, φαγητό και πλήρεις παροχές σε μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού
Πρεμιέρα για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης την Παρασκευή 1 Μαΐου
ΑΓΟΡΑ

Κλειστή η αγορά της Καλλονής την Παρασκευή 17 Απριλίου

Ο Εμπορικός Σύλλογος τιμά την πολιούχο της πόλης Ζωοδόχο Πηγή
Κλειστή η αγορά της Καλλονής την Παρασκευή 17 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης

Δεν αποβιβάστηκαν τα 22 φορτηγά του «Θαλασσίτης» μετά την παρέμβαση των κτηνοτρόφων – Δήλωση Παντελόπουλου για σεβασμό των αποφάσεων μέχρι τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Απριλίου
Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Απεγκλωβίστηκαν οι τουρίστες από Μυτιλήνη και Αϊβαλί

Στη Μυτιλήνη το πλοίο Seda Jale
Απεγκλωβίστηκαν οι τουρίστες από Μυτιλήνη και Αϊβαλί
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πανηγυρικές εκδηλώσεις και λιτανεία στην Ζωοδόχου Πηγής στην Λαγκάδα

Λιτάνευση της εικόνας και παραδοσιακά δρώμενα στο εορταστικό πρόγραμμα την Πέμπτη και την Παρασκευή 16 και 17 Απριλίου
Πανηγυρικές εκδηλώσεις και λιτανεία στην  Ζωοδόχου Πηγής στην Λαγκάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Μαρία Κομνηνάκα για την σημερινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα εκρίζωσης της κτηνοτροφίας κι όχι της νόσου υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ
Η Μαρία Κομνηνάκα για την σημερινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας άνδρας στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.546 ευρώ
Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή κριτική ΚΚΕ για τη συνάντηση Σχοινά – Βαρχέλι

Μιλά για «πολιτική που οδηγεί σε ασφυξία» και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων
Σφοδρή κριτική ΚΚΕ για τη συνάντηση Σχοινά – Βαρχέλι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τροχαίο στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Μυτιλήνης

Τραυματισμός 21χρονου δικυκλιστή μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο
Τροχαίο στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Μυτιλήνης