× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«March to Gaza» ‑ διεθνές μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

«Οι λαοί πρέπει να κινηθούν από κοινού ενάντια στον πόλεμο και τις πολεμικές προετοιμασίες» τόνισε ο Παναγιώτης Μαυροειδής μέλος της Ελληνικής αποστολής «March to Gaza» και μέλος της Π.Ε. της οργάνωσης Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/6/2025

«March to Gaza» ‑ διεθνές μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η αλληλεγγύη προς τον λαό της Παλαιστίνης πήρε μια διαφορετική διάσταση μέσα από την Πρωτοβουλία «March to Gaza», καθώς σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι από πολλές διαφορετικές χώρες, που πήγαν στην Αίγυπτο και στην ουσία διεκδίκησαν το δικαίωμα των λαών να χαράσσουν την «εξωτερική πολιτική» που τους εκφράζει, με βάση τις δικές τους αρχές και προτεραιότητες. Ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος της ελληνικής αποστολής «March to Gaza» που πήγε στην Αίγυπτο και μέλος της Π.Ε. της οργάνωσης «Κομμουνιστική Απελευθέρωση», μίλησε στον ρ/σ 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση ξεκίνησε από τη γενοκτονία που συντελείται αυτή την περίοδο στη Γάζα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Ο κ. Μαυροειδής τόνισε πως σήμερα μια υποτιθέμενη ανθρωπιστική οργάνωση, που ελέγχεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, έχει δημιουργήσει οκτώ σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Γάζας. Η ελάχιστη διανομή τροφίμων γίνεται με τρόπο που εξευτελίζει τους Παλαιστίνιους, ενώ ταυτόχρονα αυτά τα σημεία λειτουργούν ως ανθρωποπαγίδες, όπου δολοφονούνται 60–70 άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Όταν η ανθρωπιστική βοήθεια διανέμονταν από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γάζα, υπήρχαν 800 σημεία διανομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αιγυπτιακές αρχές αντιμετώπισαν με μεγάλη βαναυσότητα τους διαδηλωτές. Έγιναν περίπου 170 απελάσεις και, φυσικά, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί η πορεία των διαδηλωτών προς τη Γάζα. Η αποστολή «March to Gaza», παρότι δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τη Γάζα, έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Έγινε πρώτο θέμα στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα καταδίκης του γενοκτονικού κράτους του Ισραήλ, του πολέμου κατά των Παλαιστινίων, και ένα μήνυμα ενάντια στους χορηγούς του πολέμου, όπως χαρακτήρισε ο κ. Μαυροειδής τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Στη συνέχεια, η συζήτηση επεκτάθηκε στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, στον εν εξελίξει πόλεμο Ιράν – Ισραήλ, στους συνεχώς αυξανόμενους πολεμικούς εξοπλισμούς όλων των κρατών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης, καθώς και στον κίνδυνο μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο που έρχεται;

Στο ερώτημα πώς μπορεί το φιλειρηνικό κίνημα και η δράση των λαών να σταματήσουν τον πόλεμο, ο κ. Μαυροειδής τόνισε πως, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, σημειώθηκε μια πολύ σημαντική εξέλιξη: η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισραήλ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράν – Τουντέχ  με τίτλο «Σταματήστε το φονικό! Τερματίστε τον πόλεμο τώρα!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια κοινή δράση που υλοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να κινηθούν και οι λαοί στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του πολέμου, τόνισε το μέλος της Π.Ε. της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης. Μάλιστα, υπογράμμισε πως πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναπτυχθούν άμεσα, πριν οξυνθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να ανησυχούμε όταν δεν εκδίδονται κοινές ανακοινώσεις — όχι μόνο αδελφών κομμάτων της Αριστεράς στις δύο χώρες, αλλά και ποικίλες πρωτοβουλίες πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Π.χ. κοινές πρωτοβουλίες εργατικών συνδικάτων, διανοουμένων, δημοσιογράφων, εκπροσώπων του Τύπου και ανθρώπων που επηρεάζουν με ξεχωριστό τρόπο τη δημόσια σφαίρα. Πρέπει οι λαοί να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην πολεμική εμπλοκή. Πρέπει να αποφύγουμε την παγίδα να παρασύρονται οι λαοί πίσω από τους ψεύτικους ισχυρισμούς της δικής τους κυβέρνησης, της δικής τους χώρας, που επισημαίνει μόνο τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της αντίπαλης χώρας. Αντίθετα, από κοινού, οι λαοί των αντιπαρατιθέμενων χωρών θα πρέπει να αναπτύξουν εκείνα τα κοινά συμφέροντα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την πολεμική προετοιμασία των κυβερνήσεών τους, η οποία στοχεύει να στρέψει τον έναν λαό ενάντια στον άλλον» επισήμανε ο κ. Μαυροειδής.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δουδωνής προτείνει συνταγματική θωράκιση των παραμεθόριων περιοχών

Παρέμβαση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στην αναθεώρηση του Συντάγματος για ειδική προστασία και δυνατότητα περιορισμών στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Ο Δουδωνής προτείνει συνταγματική θωράκιση των παραμεθόριων περιοχών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διήμερη γιορτή μουσικής στο κέντρο της Μυτιλήνης

Φιλαρμονική, Ορχήστρα Νέων, χορωδίες και λυρικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους
Διήμερη γιορτή μουσικής στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καμπανάκι για αφθώδη πυρετό, πυροπροστασία και τουρισμό από τη «Νέα Δυναμική»

Η παράταξη της αντιπολίτευσης ζητά απαντήσεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Καμπανάκι για αφθώδη πυρετό, πυροπροστασία και τουρισμό από τη «Νέα Δυναμική»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης λόγω εργασιών

Με ραντεβού οι επισκέψεις
Κλειστό το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης λόγω εργασιών
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Βάστρια στο επίκεντρο της ομιλίας Κομνηνάκα στη Βουλή

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ ζήτησε την κατάργηση του Συμφώνου Μετανάστευσης και την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης
Η Βάστρια στο επίκεντρο της ομιλίας Κομνηνάκα στη Βουλή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με «όχημα» τη Λέσβο

Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου παρουσιάστηκε ως παράδειγμα προστασίας και ανάδειξης οθωμανικών μνημείων στο 1ο Forum Πολιτισμού Ελλάδας – Τουρκίας
Γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με «όχημα» τη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με νύχια και με δόντια λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης

Ελλείψεις σε γιατρούς και δυσκολίες στην κάλυψη των βαρδιών δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία της σημαντικότερης μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της πόλης
Με νύχια και με δόντια λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαψεύδει τα σενάρια καθόδου στην πολιτική ο Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης

Ο γνωστός νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει δεχθεί πρόταση από το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού και δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για πολιτική ενασχόληση
Διαψεύδει τα σενάρια καθόδου στην πολιτική ο Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κλήδονας και κάψαλα στο πολύκεντρο της Σκάλας Μιστεγνών

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Οι Μυστεγνιώτες» προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στις 24 Ιουνίου σε μια ξεχωριστή βραδιά
Κλήδονας και κάψαλα στο πολύκεντρο της Σκάλας Μιστεγνών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει μια διαφορετική ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων για το Βόρειο Αιγαίο
Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα
ΥΓΕΙΑ

Εκδήλωση στην Αγρα για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Ο επεμβατικός καρδιολόγος Αναστάσιος Μίλκας μιλά την Κυριακή 14 Ιουνίου για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των καρδιακών επεισοδίων
Εκδήλωση στην Αγρα για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κομνηνάκα: Αποκορύφωμα της απανθρωπιάς το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Σφοδρή επίθεση της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή
Κομνηνάκα: Αποκορύφωμα της απανθρωπιάς το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση