Επίσκεψη στην ποτοποιία EVA: Εκεί που το παλιό συναντά το σύγχρονο
Γράφει η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ
Δημοσίευση 19/6/2025

Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ έναν μοναδικό χώρο στη Μυτιλήνη, την ποτοποιία EVA. Μια οικογενειακή επιχείρηση δεύτερης γενιάς, που ιδρύθηκε το 1995 από την οικογένεια Πατρικόπουλοι, με στόχο να αναδείξει την πλούσια παράδοση της Λέσβου στα αποστάγματα, προσφέροντας ταυτόχρονα ποιοτικά και σύγχρονα προϊόντα.
Αυτό που με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή ήταν το Μουσείο της ποτοποιίας, ένας επισκέψιμος χώρος που καταφέρνει να "παντρεύει" αρμονικά το παλιό με το καινούριο. Σε μια γωνιά αφιερωμένη στην ιστορία του ποτού, ξεδιπλώνεται η βαθιά σχέση του νησιού με την απόσταξη και την κουλτούρα της παρέας.
Μέσα στο μουσείο, οι επισκέπτες συναντούν αναπαραστάσεις του παρελθόντος: από τον παραδοσιακό Μυτιληνιό με τη νησιώτικη στολή του να απολαμβάνει το ουζάκι του, μέχρι παλιούς άμβυκες από την Άντισσα, μηχανήματα παραγωγής ούζου και συλλεκτικά αντικείμενα με ιστορική αξία. Ξεχωρίζουν ένα ψυγείο του 1900 και ένα παραδοσιακό πιεστήριο σταφυλιών του 19ου αιώνα.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η συλλογή μπουκαλιών, που αποτυπώνει την πορεία και την αισθητική εξέλιξη της ίδιας της ποτοποιίας. Στο βάθος του μουσείου, ένας υπέροχα διαμορφωμένος χώρος αναπαράσταση καφενείου της δεκαετίας του ’30, προσφέρει τη δυνατότητα για γευσιγνωστικές δοκιμές, δημιουργώντας ένα ταξίδι στο χρόνο και τη γεύση.
Η EVA ξεχωρίζει όχι μόνο για την παράδοση που μεταφέρει, αλλά και για τον μοντέρνο σχεδιασμό των μπουκαλιών της, που αποδεικνύει πως η αισθητική έχει τη θέση της ακόμη και στα πιο παραδοσιακά προϊόντα. Η εμπειρία μου εκεί ήταν απολαυστική ,ένας χώρος γεμάτος αυθεντικότητα, που συνδέει το χθες με το σήμερα με τρόπο ζωντανό και εμπνευσμένο.