× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επίσκεψη στην ποτοποιία EVA: Εκεί που το παλιό συναντά το σύγχρονο

Γράφει η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ

Δημοσίευση 19/6/2025

Επίσκεψη στην ποτοποιία EVA: Εκεί που το παλιό συναντά το σύγχρονο
' χρόνος ανάγνωσης

Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ έναν μοναδικό χώρο στη Μυτιλήνη, την ποτοποιία EVA. Μια οικογενειακή επιχείρηση δεύτερης γενιάς, που ιδρύθηκε το 1995 από την οικογένεια Πατρικόπουλοι, με στόχο να αναδείξει την πλούσια παράδοση της Λέσβου στα αποστάγματα, προσφέροντας ταυτόχρονα ποιοτικά και σύγχρονα προϊόντα.

Αυτό που με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή ήταν το Μουσείο της ποτοποιίας, ένας επισκέψιμος χώρος που καταφέρνει να "παντρεύει" αρμονικά το παλιό με το καινούριο. Σε μια γωνιά αφιερωμένη στην ιστορία του ποτού, ξεδιπλώνεται η βαθιά σχέση του νησιού με την απόσταξη και την κουλτούρα της παρέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στο μουσείο, οι επισκέπτες συναντούν αναπαραστάσεις του παρελθόντος: από τον παραδοσιακό Μυτιληνιό με τη νησιώτικη στολή του να απολαμβάνει το ουζάκι του, μέχρι παλιούς άμβυκες από την Άντισσα, μηχανήματα παραγωγής ούζου και συλλεκτικά αντικείμενα με ιστορική αξία. Ξεχωρίζουν ένα ψυγείο του 1900 και ένα παραδοσιακό πιεστήριο σταφυλιών του 19ου αιώνα.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η συλλογή μπουκαλιών, που αποτυπώνει την πορεία και την αισθητική εξέλιξη της ίδιας της ποτοποιίας. Στο βάθος του μουσείου, ένας υπέροχα διαμορφωμένος χώρος αναπαράσταση καφενείου της δεκαετίας του ’30, προσφέρει τη δυνατότητα για γευσιγνωστικές δοκιμές, δημιουργώντας ένα ταξίδι στο χρόνο και τη γεύση.

Η EVA ξεχωρίζει όχι μόνο για την παράδοση που μεταφέρει, αλλά και για τον μοντέρνο σχεδιασμό των μπουκαλιών της, που αποδεικνύει πως η αισθητική έχει τη θέση της ακόμη και στα πιο παραδοσιακά προϊόντα. Η εμπειρία μου εκεί ήταν απολαυστική ,ένας χώρος γεμάτος αυθεντικότητα, που συνδέει το χθες με το σήμερα με τρόπο ζωντανό και εμπνευσμένο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταρροϊκός πυρετός πλήττει τα κοπάδια στην ηπειρωτική Ελλάδα

Τριπλός κίνδυνος για την κτηνοτροφία της Λέσβου και της Λήμνου: αφθώδης πυρετός, ευλογιά των προβάτων και τώρα καταρροϊκός πυρετός – Άμεση ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών με κτηνιάτρους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η τρίτη διαβροχή κατά του δάκου στη Λέσβο

Από τις 25 Αυγούστου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία της ελαιοπαραγωγής
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τον Μανταμάδο έως το Μόλυβο για βουτιές, εξερεύνηση, διάβασμα, μεζέδες και ύπνο

Βουνό… γιαλό πηγαίνουμε κι όλο ομορφιές γευόμαστε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή κρασιού στον Αγιο Δημήτριο Λήμνου

Την Δευτέρα 18 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 22 Αυγούστου

Θα καταβληθούν 53,68 εκατ. ευρώ σε 67.677 δικαιούχους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σκάλα Ερεσού «εκτός δικτύου» στην καρδιά της τουριστικής σεζόν

Ο Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος ζητά άμεσες παρεμβάσεις από Δήμο, Περιφέρεια, Εισαγγελία και παρόχους – 61 επιχειρήσεις συνυπογράφουν το αίτημα
ΕΛΛΑΔΑ

Τί ισχύει για τις κατασχέσεις μετά από ρύθμιση χρεών

Νέα δεδομένα δημιουργεί η εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυγουστιάτικη ελαφρά ανάκαμψη στις τιμές του ελαιολάδου

Η ανακοίνωση των αποθεμάτων της Ισπανίας δίνει τον τόνο στην αγορά που κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΕΟΣ Σάμου: Πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών στο οινοποιείο Καρλοβάσου

Ο Συνεταιρισμός ζητά από τους παραγωγούς μέλη του να παραδίδουν σταφύλια με βαθμό γλυκύτητας άνω των 14,0 Be (μπομε) για την καλύτερη οινοποίηση των γλυκών οίνων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νησιώτης; Ναι. Δικαιούχος; Μόνο αν δεν πας μακριά!

Καταγγελία του Δημήτρη Μάντζαρη για μη χορήγηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου