× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να πληρώσει η Περιφέρεια τα χρέη του Lesvoshop»

Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Μανάβη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

Δημοσίευση 30/5/2020

«Να πληρώσει η Περιφέρεια τα χρέη του Lesvoshop»

Να πληρώσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα χρέη τoυ Lesvoshop, ζήτησε ,μεταξύ άλλων, στην παρέμβαση του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» Νίκος Μανάβης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είχε ως θέμα την Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά οι θέσεις του κ.Μανάβη έχουν ως εξής: «Μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της εταιρείας και το κλείσιμο των καταστημάτων Lesvoshop, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει να πληρώνει τις ζημίες που προέκυψαν σαν επακόλουθο. Παρ' ότι έχει τυπικά ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, το πραγματικό ύψος των ζημίων ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό.

Στην συζήτηση που έγινε την Τετάρτη 27/5 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, αναδείχθηκε το γεγονός ότι έως και μέχρι σήμερα η Περιφέρεια έχει πληρώσει 546.000 ευρώ για χρέη που άφησε πίσω της η ΑΕΝΑΛ, ενώ εκκρεμούν να πληρωθούν οφειλές που προσεγγίζουν τα 250.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα καμία περιφερειακή αρχή δεν έχει ασχοληθεί με τα δάνεια που είχε πάρει η ΑΕΝΑΛ από την Συνεταιριστική Τράπεζα και τα οποία ανέρχονταν στα 1,1 εκατ. ευρώ το 2012. Αν στα οφειλόμενα αυτά ποσά προστεθούν και οι τόκοι είναι βέβαιο πως οι οφειλές προς την Συνεταιριστική Τράπεζα ξεπερνούν τα 1,5 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες που κατέγραψε η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά δηλαδή, το ύψος των ζημίων που άφησε η υπόθεση ΑΕΝΑΛ προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι ζημίες που άφησε πίσω της Lesvoshop A.E. (θυγατρική της ΑΕΝΑΛ). Η διαδικασία εκκαθάρισης της εν λόγω εταιρείας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Για την υπόθεση αυτήν έχουν γίνει δύο προσφυγές στην δικαιοσύνη: η πρώτη από τον τέως Νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή (2010) και μια ακόμη από τον πρώην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσο Γιακαλή (όταν πήρε στα χέρια του το πόρισμα εταιρείας ελεγκτών). Ως σήμερα, οι προσφυγές αυτές δεν έχουν οδηγήσει σε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Βάση πληροφοριών οι κλήσεις που φθάνουν σε πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΑΕΝΑΛ αφορούν στην έρευνα που γίνεται για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Κατά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο συμφωνήθηκε – για δεύτερη φορά – να δηλώσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παράσταση πολιτικής αγωγής προκειμένου η Περιφέρεια να υποστηρίξει τα συμφέροντα της αλλά και για να ενημερωθεί λεπτομερώς- επιτέλους- για όλα τα γεγονότα και τα στοιχεία που αφορούν σε αυτήν την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση ΑΕΝΑΛ-Lesvoshop δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας του πως λειτουργεί ο Καπιταλισμός. Επιχειρηματίες, πολιτικό σύστημα (κεντρικού και τοπικού κράτους) μαζί με μια νομενκλατούρα που ροκανίζει τα κοινοτικά κονδύλια σε αγαστή συνεργασία. Κι όταν τα κέρδη τελείωσαν και η κότα που έκανε τα χρυσά αβγά πέθανε, τότε ανέλαβαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να διερευνήσουν... Τα χρόνια όμως πέρασαν και σιγά σιγά η υπόθεση ξεχάστηκε και μπήκε στο αρχείο χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να αποδοθούν ευθύνες.

Ως παράταξη εδώ και μια δεκαετία αγωνιζόμαστε για:
- Να πληρώσει η Περιφέρεια το δάνειο της ΑΕΝΑΛ στην Συνεταιριστική Τράπεζα έτσι ώστε να μην “φορτωθεί” και αυτό στις πλάτες των περίπου 6.000 μεριδιούχων της (μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια) που θα κληθούν να πληρώσουν το διπλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων που κατείχαν πολύ σύντομα.

-Να καταβάλει η Περιφέρεια όλες τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E. είτε έχουν τελεσιδικήσει οι προσφυγές τους, είτε όχι. Ειδικά σήμερα η καταβολή αυτών των οφειλών θα έχει κι έναν επιπλέον χαρακτήρα στήριξης συνεταιρισμών και μικρών επιχειρήσεων των νησιών μας.

-Να ικανοποιηθεί το αίτημα των εργαζομένων της ΑΕΝΑΛ για πρόσληψη τους στις υπηρεσίες της Περιφέρειας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι