× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να πληρώσει η Περιφέρεια τα χρέη του Lesvoshop»

Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Μανάβη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

Δημοσίευση 30/5/2020

«Να πληρώσει η Περιφέρεια τα χρέη του Lesvoshop»

Να πληρώσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα χρέη τoυ Lesvoshop, ζήτησε ,μεταξύ άλλων, στην παρέμβαση του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» Νίκος Μανάβης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είχε ως θέμα την Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου.

Αναλυτικά οι θέσεις του κ.Μανάβη έχουν ως εξής: «Μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της εταιρείας και το κλείσιμο των καταστημάτων Lesvoshop, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει να πληρώνει τις ζημίες που προέκυψαν σαν επακόλουθο. Παρ' ότι έχει τυπικά ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, το πραγματικό ύψος των ζημίων ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό.

Στην συζήτηση που έγινε την Τετάρτη 27/5 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, αναδείχθηκε το γεγονός ότι έως και μέχρι σήμερα η Περιφέρεια έχει πληρώσει 546.000 ευρώ για χρέη που άφησε πίσω της η ΑΕΝΑΛ, ενώ εκκρεμούν να πληρωθούν οφειλές που προσεγγίζουν τα 250.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα καμία περιφερειακή αρχή δεν έχει ασχοληθεί με τα δάνεια που είχε πάρει η ΑΕΝΑΛ από την Συνεταιριστική Τράπεζα και τα οποία ανέρχονταν στα 1,1 εκατ. ευρώ το 2012. Αν στα οφειλόμενα αυτά ποσά προστεθούν και οι τόκοι είναι βέβαιο πως οι οφειλές προς την Συνεταιριστική Τράπεζα ξεπερνούν τα 1,5 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες που κατέγραψε η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, το ύψος των ζημίων που άφησε η υπόθεση ΑΕΝΑΛ προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι ζημίες που άφησε πίσω της Lesvoshop A.E. (θυγατρική της ΑΕΝΑΛ). Η διαδικασία εκκαθάρισης της εν λόγω εταιρείας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Για την υπόθεση αυτήν έχουν γίνει δύο προσφυγές στην δικαιοσύνη: η πρώτη από τον τέως Νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή (2010) και μια ακόμη από τον πρώην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσο Γιακαλή (όταν πήρε στα χέρια του το πόρισμα εταιρείας ελεγκτών). Ως σήμερα, οι προσφυγές αυτές δεν έχουν οδηγήσει σε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Βάση πληροφοριών οι κλήσεις που φθάνουν σε πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΑΕΝΑΛ αφορούν στην έρευνα που γίνεται για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Κατά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο συμφωνήθηκε – για δεύτερη φορά – να δηλώσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παράσταση πολιτικής αγωγής προκειμένου η Περιφέρεια να υποστηρίξει τα συμφέροντα της αλλά και για να ενημερωθεί λεπτομερώς- επιτέλους- για όλα τα γεγονότα και τα στοιχεία που αφορούν σε αυτήν την υπόθεση.

Η υπόθεση ΑΕΝΑΛ-Lesvoshop δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας του πως λειτουργεί ο Καπιταλισμός. Επιχειρηματίες, πολιτικό σύστημα (κεντρικού και τοπικού κράτους) μαζί με μια νομενκλατούρα που ροκανίζει τα κοινοτικά κονδύλια σε αγαστή συνεργασία. Κι όταν τα κέρδη τελείωσαν και η κότα που έκανε τα χρυσά αβγά πέθανε, τότε ανέλαβαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να διερευνήσουν... Τα χρόνια όμως πέρασαν και σιγά σιγά η υπόθεση ξεχάστηκε και μπήκε στο αρχείο χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να αποδοθούν ευθύνες.

Ως παράταξη εδώ και μια δεκαετία αγωνιζόμαστε για:
- Να πληρώσει η Περιφέρεια το δάνειο της ΑΕΝΑΛ στην Συνεταιριστική Τράπεζα έτσι ώστε να μην “φορτωθεί” και αυτό στις πλάτες των περίπου 6.000 μεριδιούχων της (μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια) που θα κληθούν να πληρώσουν το διπλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων που κατείχαν πολύ σύντομα.

-Να καταβάλει η Περιφέρεια όλες τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E. είτε έχουν τελεσιδικήσει οι προσφυγές τους, είτε όχι. Ειδικά σήμερα η καταβολή αυτών των οφειλών θα έχει κι έναν επιπλέον χαρακτήρα στήριξης συνεταιρισμών και μικρών επιχειρήσεων των νησιών μας.

-Να ικανοποιηθεί το αίτημα των εργαζομένων της ΑΕΝΑΛ για πρόσληψη τους στις υπηρεσίες της Περιφέρειας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συγκέντρωση απέναντι στο χουντικής κοπής νομοσχέδιο»

Να πάρει μέρος στη συγκέντρωση των συνδικάτων καλεί τον κόσμο η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αξιοποιεί τη γεωθερμία ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια απελευθέρωσης της προοπτικής επαναλειτουργίας και αξιοποίησης των ιαματικών πηγών Πολιχνίτου, Λισβορίου και Εφταλούς
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός για όλους: Νέα παράταση στις αιτήσεις

Ως τις 11 Ιουλίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού για να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επανέρχεται το διευρυμένο ωράριο στα ΚΕΠ

Καταργούνται οι διατάξεις που ίσχυαν εν μέσω καραντίνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Γιάννης Βέης δεν είναι πια εδώ!

Στη γειτονιά των αγγέλων ο 32χρονος Μυτιληνιός dj, που συγκίνησε το πανελλήνιο με τη γενναία μάχη του για τη ζωή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόταση Βαλσαμίδη για τη δημιουργία υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στη Λέσβο

Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου και πρώην Αντιπεριφερειάρχη στον πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Πράσινο» εργοστάσιο στη Λέσβο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες;

Για ειλημμένες αποφάσεις γίνεται λόγος, ώστε να αξιοποιηθεί το ενεργειακό πεδίο Λεπετύμνου, με την έγκριση μάλιστα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βουναράκι

Λόγω εκτέλεσης εργασιών στην οδό Αγίου Παντελεήμονος από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταιγίδες και μποφόρ την Τετάρτη!

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης έντονων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ για το ανατολικό Αιγαίο
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να περιμένουμε, ιδανικά, κανένα χρόνο ακόμα;»

Ερωτήματα του Συλλόγου Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων προς τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, με βολές κατά Μηταράκη για όσα δεν τήρησε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις Μουτζούρη με Γαληνό και Σπανό

Τον τέως Δήμαρχο Λέσβου και τον Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Σκληρή κριτική από Συκά σε Βέρρο ‑ Ζαφείρη

Χαρακτηρίζει ως «κατάπτυστη εκβιαστική κίνηση» τον ενδεχόμενο έλεγχο για τα δηλωμένα τετραγωνικά σε όσους ξενοδόχους δεχθούν αιτούντες άσυλο στις μονάδες τους