× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να πληρώσει η Περιφέρεια τα χρέη του Lesvoshop»

Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Μανάβη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

Δημοσίευση 30/5/2020

«Να πληρώσει η Περιφέρεια τα χρέη του Lesvoshop»
' χρόνος ανάγνωσης

Να πληρώσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα χρέη τoυ Lesvoshop, ζήτησε ,μεταξύ άλλων, στην παρέμβαση του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» Νίκος Μανάβης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είχε ως θέμα την Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου.

Αναλυτικά οι θέσεις του κ.Μανάβη έχουν ως εξής: «Μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της εταιρείας και το κλείσιμο των καταστημάτων Lesvoshop, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει να πληρώνει τις ζημίες που προέκυψαν σαν επακόλουθο. Παρ' ότι έχει τυπικά ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, το πραγματικό ύψος των ζημίων ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην συζήτηση που έγινε την Τετάρτη 27/5 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, αναδείχθηκε το γεγονός ότι έως και μέχρι σήμερα η Περιφέρεια έχει πληρώσει 546.000 ευρώ για χρέη που άφησε πίσω της η ΑΕΝΑΛ, ενώ εκκρεμούν να πληρωθούν οφειλές που προσεγγίζουν τα 250.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα καμία περιφερειακή αρχή δεν έχει ασχοληθεί με τα δάνεια που είχε πάρει η ΑΕΝΑΛ από την Συνεταιριστική Τράπεζα και τα οποία ανέρχονταν στα 1,1 εκατ. ευρώ το 2012. Αν στα οφειλόμενα αυτά ποσά προστεθούν και οι τόκοι είναι βέβαιο πως οι οφειλές προς την Συνεταιριστική Τράπεζα ξεπερνούν τα 1,5 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες που κατέγραψε η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά δηλαδή, το ύψος των ζημίων που άφησε η υπόθεση ΑΕΝΑΛ προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι ζημίες που άφησε πίσω της Lesvoshop A.E. (θυγατρική της ΑΕΝΑΛ). Η διαδικασία εκκαθάρισης της εν λόγω εταιρείας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Για την υπόθεση αυτήν έχουν γίνει δύο προσφυγές στην δικαιοσύνη: η πρώτη από τον τέως Νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή (2010) και μια ακόμη από τον πρώην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσο Γιακαλή (όταν πήρε στα χέρια του το πόρισμα εταιρείας ελεγκτών). Ως σήμερα, οι προσφυγές αυτές δεν έχουν οδηγήσει σε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Βάση πληροφοριών οι κλήσεις που φθάνουν σε πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΑΕΝΑΛ αφορούν στην έρευνα που γίνεται για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Κατά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο συμφωνήθηκε – για δεύτερη φορά – να δηλώσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παράσταση πολιτικής αγωγής προκειμένου η Περιφέρεια να υποστηρίξει τα συμφέροντα της αλλά και για να ενημερωθεί λεπτομερώς- επιτέλους- για όλα τα γεγονότα και τα στοιχεία που αφορούν σε αυτήν την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση ΑΕΝΑΛ-Lesvoshop δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας του πως λειτουργεί ο Καπιταλισμός. Επιχειρηματίες, πολιτικό σύστημα (κεντρικού και τοπικού κράτους) μαζί με μια νομενκλατούρα που ροκανίζει τα κοινοτικά κονδύλια σε αγαστή συνεργασία. Κι όταν τα κέρδη τελείωσαν και η κότα που έκανε τα χρυσά αβγά πέθανε, τότε ανέλαβαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να διερευνήσουν... Τα χρόνια όμως πέρασαν και σιγά σιγά η υπόθεση ξεχάστηκε και μπήκε στο αρχείο χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να αποδοθούν ευθύνες.

Ως παράταξη εδώ και μια δεκαετία αγωνιζόμαστε για:
- Να πληρώσει η Περιφέρεια το δάνειο της ΑΕΝΑΛ στην Συνεταιριστική Τράπεζα έτσι ώστε να μην “φορτωθεί” και αυτό στις πλάτες των περίπου 6.000 μεριδιούχων της (μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια) που θα κληθούν να πληρώσουν το διπλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων που κατείχαν πολύ σύντομα.

-Να καταβάλει η Περιφέρεια όλες τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E. είτε έχουν τελεσιδικήσει οι προσφυγές τους, είτε όχι. Ειδικά σήμερα η καταβολή αυτών των οφειλών θα έχει κι έναν επιπλέον χαρακτήρα στήριξης συνεταιρισμών και μικρών επιχειρήσεων των νησιών μας.

-Να ικανοποιηθεί το αίτημα των εργαζομένων της ΑΕΝΑΛ για πρόσληψη τους στις υπηρεσίες της Περιφέρειας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Οχτώ προσφορές για τον δρόμο Μελίντα – Παναγιά Κρυφτή

Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 1.370.000 ευρώ και εκκίνηση το 2026 για μια οδική σύνδεση που αλλάζει τα δεδομένα στη νότια Λέσβο
Οχτώ προσφορές για τον δρόμο Μελίντα – Παναγιά Κρυφτή
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καρδάμυλα – Πλωμάρι ένα βήμα πιο κοντά

Αίτημα στο Υπουργείο Ναυτιλίας για νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση με κρατική στήριξη και αναπτυξιακή προοπτική
Καρδάμυλα – Πλωμάρι ένα βήμα πιο κοντά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λιακάδα και ήπιες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο

Το βράδυ το θερμόμετρο πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου
Λιακάδα και ήπιες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλήψεις ανήλικων αγοριών στη Μυτιλήνη για εμπόριο χασίς

Βρέθηκε στην κατοχή τους ποσότητα κάνναβης και ζυγαριά ακριβείας
Συλλήψεις ανήλικων αγοριών στη Μυτιλήνη για εμπόριο χασίς
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέα υπηρεσία EMS με ραδιοσυχνότητες στο Beauty House Μυτιλήνης

Προσφορά έως 31 Μαρτίου με 120 ευρώ τον μήνα και απεριόριστες επισκέψεις για αύξηση μυϊκής μάζας, μείωση τοπικού πάχους και σύσφιξη της επιδερμίδας
Νέα υπηρεσία EMS με ραδιοσυχνότητες στο Beauty House Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Ο κόμβος της Βατούσας σε 24ωρη βάρδια φωτισμού

Ας παρέμβει κάποιος πριν καούν οι λάμπες
Ο κόμβος της Βατούσας σε 24ωρη βάρδια φωτισμού
ΧΩΡΙΑ

Υπεγράφη η σύμβαση για την υδροδότηση του Πολυχνίτου

Έργο 427.722,59 ευρώ για αξιοποίηση γεωτρήσεων
Υπεγράφη η σύμβαση για την υδροδότηση του Πολυχνίτου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου

Συμμετείχαν στην προετοιμασία και συσκευασία γευμάτων της Μητρόπολης
Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα ενότητας και μαζικής συμμετοχής από τη Βάσω Χοχλάκα

Αυξημένο ενδιαφέρον για την εκλογή συνέδρων, απάντηση σε αιτιάσεις περί αποκλεισμών και κάλεσμα στη βάση του ΠΑΣΟΚ
Μήνυμα ενότητας και μαζικής συμμετοχής από τη Βάσω Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

Νέα εποχή καθαριότητας στο Πλωμάρι

Με την επαναλειτουργία των υπόγειων κάδων από τον Δήμο Μυτιλήνης ο χώρος αναβαθμίζεται και τα σκουπίδια μένουν εκεί που πρέπει
Νέα εποχή καθαριότητας στο Πλωμάρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ

Ο Συντονιστής Γ. Μήλιος απαντά στον Σταύρο Πολίτη και επισημαίνει ότι η υποψηφιότητα αποσύρθηκε με email προς την ΕΔΕΚΑΠ
Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και ανάπλαση γειτονιών σε ένα έργο που δίνει φως, ασφάλεια και προοπτική στο κέντρο -Η δημοτική αρχή Χριστόφα σχεδιάζει ενιαία πολιτιστική διαδρομή και μεγάλη ανάπλαση 4.890.000 ευρώ στο ιστορικό κέντρο
Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά