× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξερευνώντας τα ιστορικά τοπόσημα της Λήμνου και τον ρόλο της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από τη στρατηγική βάση στον τόπο της μνήμης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/7/2025

Εξερευνώντας τα ιστορικά τοπόσημα της Λήμνου και τον ρόλο της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Η Λήμνος διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιλέχθηκε ως στρατηγική βάση των συμμαχικών δυνάμεων, κυρίως των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, που πολέμησαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης, και παραμένει σήμερα τόπος μνήμης για αυτούς τους ήρωες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου, είχαμε την τύχη να μας ξεναγήσει ο υποπτέραρχος εν αποστρατεία, Διονύσης Τσιπουρίδης, που μας μετέφερε πίσω στο χρόνο, αναδεικνύοντας την ιστορική σημασία του τόπου και τη συγκλονιστική ιστορία των ανδρών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Λήμνος είχε επιλεγεί ως στρατηγική βάση εκπαίδευσης για τις δυνάμεις ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps). Οι πρώτοι στρατιώτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας έφθασαν στη Λήμνο τον Μάρτιο του 1915, προκειμένου να εκπαιδευτούν για τις τεχνικές αποβίβασης στις παραλίες των Στενών των Δαρδανελλίων. Το σημαντικότερο σημείο εκπαίδευσης ήταν ο κόλπος του Μούδρου, ο οποίος σήμερα θυμίζει αυτές τις κρίσιμες στιγμές του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς για τις δυνάμεις της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και της Αντάντ που έπεσαν στη μάχη της Καλλίπολης και άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή. Βρίσκεται δίπλα στο χριστιανικό νεκροταφείο του Μούδρου, στο δρόμο που οδηγεί από το Μούδρο προς το Ρουσοπούλι, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Μύρινα. Το νεκροταφείο φιλοξενεί 885 ταφές στρατιωτών, κυρίως Αυστραλών και Νεοζηλανδών, αλλά και στρατιωτών από άλλες χώρες, ενώ οι τάφοι είναι οργανωμένοι ανά εθνικότητα.

Κατά τη διάρκεια των ετήσιων εκδηλώσεων στη μνήμη των συμμαχικών στρατευμάτων κάθε Μάιο, το νεκροταφείο γεμίζει με κόσμο που έρχεται από την Αυστραλία και τον Καναδά για να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες του πολέμου. Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές είναι η παρουσία των συγγενών των πεσόντων που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να επισκεφτούν τον τόπο της θυσίας των προγόνων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσιπουρίδης μας ξενάγησε σε αρκετά ιστορικά τοπόσημα, αρχίζοντας από την πρώτη επιχείρηση αεροναυτικής συνεργασίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που πραγματοποιήθηκε στον κόλπο του Μούδρου. Στις 24 Ιανουαρίου 1913, το υδροπλάνο τύπου Φαρμάν, με πιλότο τον υπολοχαγό Μιχαήλ Μουτούση και παρατηρητή τον σημαιοφόρο Αριστείδη Μωραϊτίνη, πραγματοποίησε την πρώτη αναγνώριση των Οθωμανικών ναυτικών δυνάμεων, στη διάρκεια της οποίας έριξε και χειροβομβίδες, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την αεροναυτική πολεμική τέχνη.

Επίσης, βρεθήκαμε στο κενοτάφιο των νεκρών του θωρηκτού «Αγαμέμνων», όπου υπογράφηκε η ανακωχή του Μούδρου, που σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τον πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το «Αγαμέμνων» συμμετείχε σε πολλές κρίσιμες επιχειρήσεις κατά των Οθωμανών και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της νίκης.

Το νεκροταφείο του Μούδρου φιλοξενεί και τους τάφους τριών αεροπόρων, του Κακουργιώτη, του Γυφτάκη και του Καφετζόπουλου, οι οποίοι υπηρέτησαν στις συμμαχικές δυνάμεις πριν την επίσημη είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο. Οι αεροπόροι αυτοί επιχειρούσαν από το αεροδρόμιο του Μούδρου, το οποίο υπήρξε η βάση για τις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά των Οθωμανών στη Καλλίπολη και στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ναυτική Αεροπορική Υπηρεσία, η οποία ιδρύθηκε το Μάιο του 1918 στο Μούδρο, είχε ως αποστολή την υποστήριξη των ναυτικών επιχειρήσεων, με αεροδρόμια και βάσεις σε περιοχές όπως η Θάσος, η Χαλκιδική και η Αττική. Η συμμετοχή αυτών των αεροσκαφών υπήρξε καθοριστική για την επίτευξη στρατηγικών στόχων και την ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων στον πόλεμο.

Η Λήμνος παραμένει ένα ζωντανό μνημείο των θυσιών και του θάρρους των στρατιωτών που πολέμησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σημασία της για την πορεία του πολέμου αποτυπώνεται στα πολλά ιστορικά μνημεία και τα νεκροταφεία που φέρουν τα ονόματα αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές για τον αμπελοοινικό τομέα

Έρχονται αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν το κρασί
ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα αδείας για εργατοτεχνίτες και οικοδόμους

Δείτε εδώ πότε ξεκινά να καταβάλλεται
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα γραμμή στήριξης για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις

Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 10 Οκτωβρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χρηματοδοτήσεις για νέες επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Επιλέξιμα τα επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό άνω των 2.000.000 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λίνα Μενδώνη σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η τριήμερη περιοδεία της Υπουργού Πολιτισμού από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου περιλαμβάνει επίσκεψη σε σημαντικά μνημεία, επαφές με τοπικούς φορείς και την αναβάθμιση εμβληματικών πολιτιστικών υποδομών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.450 θέσεις στάθμευσης στη Μύρινα

Για την διευκόλυνση των οδηγών εν' όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια προσευχή χρόνων βρήκε απάντηση στην Τένεδο

Θυρανοίξια στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Παναγίας Τενέδου με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Μια ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία καθώς ο ναός-σύμβολο επιστρέφει στη ζωή, κουβαλώντας τη μνήμη και την πίστη ενός λαού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι