Εγκωμιαστικά σχόλια για τον Νίκο Ζούρο
Ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ Δημοσθένης Μουντράκης τόνισε πως ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου έχει προσφέρει πάρα πολλά στη Λέσβο και την γεωλογία
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/6/2025

Η Λέσβος ανέδειξε για άλλη μια φορά τον μοναδικό γεωλογικό της πλούτο με επίκεντρο το απολιθωμένο δάσος, το οποίο χαρακτηρίστηκε από διακεκριμένους γεωλόγους ως «καμάρι των Ελλήνων γεωλόγων». Κατά τη διάρκεια του 17ου διεθνούς συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, που φιλοξενήθηκε στο νησί, από 28 ως 31 Μάη, παρουσιάστηκαν οι γεωλογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, με έμφαση στο απολιθωμένο δάσος και στην παγκόσμια σημασία του.
Ο Ομότιμος Καθηγητής γεωλογίας Δημοσθένης Μουντράκη έκανε ειδική μνεία στον ρόλο του καθηγητή Νίκου Ζούρου, ο οποίος ως διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου έχει αναδείξει όχι μόνο τον ίδιο τον χώρο, αλλά και τον θεσμό των γεωπάρκων παγκοσμίως. Το μουσείο χαρακτηρίστηκε «κόσμημα» για το νησί, με εξαιρετική οργάνωση, πλούσια εκθέματα και προγράμματα που φέρνουν τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, πιο κοντά στις επιστήμες.
Φοιτητές που παρακολούθησαν το συνέδριο μίλησαν με ενθουσιασμό για την εμπειρία τους, τονίζοντας πως αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, με θέματα που ξεπερνούν τα όρια της καθημερινής τους εκπαίδευσης.
Η επιτυχία της διοργάνωσης, που συνδύασε τον επιστημονικό διάλογο με την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου, απέδειξε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για την προβολή του νησιού στον παγκόσμιο χάρτη της γεωλογίας.