Παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για τα πτυχία των καθηγητικών σχολών ζητά το ΚΚΕ
Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος, ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2025

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τις αλλαγές που έφερε ο νόμος-πλαίσιο 4957/2022 της κυβέρνησης, καθώς αποσπά την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών και την καθιστά ξεχωριστό πρόγραμμα σπουδών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, με φοιτητικούς συλλόγους, τμήματα, σχολές αλλά και τη Σύνοδο Πρυτάνεων να εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους, χαρακτηρίζοντας το μέτρο άδικο και υποβαθμιστικό για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή με την οποία ζητά
– Να διορθωθεί άμεσα η προκήρυξη του ΑΣΕΠ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή της παράτασης που ορίζει ο ν. 5057/2023 για τους εισαχθέντες του 2023 - 2024.
– Να καταργηθεί το άρθρο 99 του ν. 4957/2022 που αφαιρεί από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.
– Να παραμείνει η δυνατότητα λήψης του πιστοποιητικού άμεσα συνδεδεμένη με το πτυχίο για όλους όσοι το επιθυμούν, χωρίς εμπόδια.
– Να συνεχιστεί η δωρεάν παροχή των προγραμμάτων ΠΔΕ από τα Τμήματα και τις Σχολές, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού.
– Να διασφαλιστεί η συνεχής και δωρεάν επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες, με ευθύνη των πανεπιστημιακών δομών.
Αναλυτικά η ερώτηση του ΚΚΕ έχει ως εξής:
Ο ν. 4957/2022 της κυβέρνησης της ΝΔ (νόμος- πλαίσιο Κεραμέως), στο άρθρο 99 προβλέπει την πλήρη απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των λεγόμενων καθηγητικών σχολών και την απόδοσή της ξεχωριστά από ένα πρόγραμμα σπουδών διάρκειας τουλάχιστον δύο εξαμήνων, που μπορεί να το ιδρύει κάθε ΑΕΙ. Ωστόσο, κάτω και από την πίεση των φοιτητικών συλλόγων και των αποφάσεων των αντίστοιχων Τμημάτων, ο ν. 5057/2023 (άρθρο 24, παράγραφος 3) προβλέπει ότι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε Τμήματα ή Σχολές έως και το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 δύνανται να λάβουν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019 (Α’ 13), εφόσον τα Τμήματα ή Σχολές που έχουν εισαχθεί χορηγούσαν την εν λόγω πιστοποίηση κατά τον χρόνο εισαγωγής τους. Αντ’ αυτού στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ (Αριθμός 3ΕΑ/2025) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι εισαχθέντες του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 αποκλείονται.
Ο ν. 4957/2022 της κυβέρνησης της ΝΔ προβλέπει την κατάργηση όλων των προγραμμάτων που είχαν φτιαχτεί με τους προηγούμενους νόμους και την ίδρυση πλέον ενός ξεχωριστού προγράμματος παιδαγωγικής επάρκειας ανά ΑΕΙ, από το οποίο πρέπει υποχρεωτικά να περνούν όσες και όσοι θέλουν να εργαστούν στην Εκπαίδευση.
Απέναντι σε αυτό το άδικο μέτρο έχουν τοποθετηθεί οι φοιτητικοί σύλλογοι, υπάρχουν αποφάσεις Σχολών, Τμημάτων, καθώς και η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει τοποθετηθεί αρνητικά, ενώ στην πρόσφατη σύνοδο της ζήτησε παράταση της εφαρμογής του μέτρου.
Οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται με γνώμονα την αναβάθμιση των γνώσεων των αυριανών εκπαιδευτικών, οι οποίοι με τις διπλές και τριπλές αναθέσεις μαθημάτων που έχουν προχωρήσει με στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, διδάσκουν άσχετα με το αντικείμενο τους αντικείμενα.
Οι Πτυχιούχοι των Σχολών που ως σήμερα είχαν την διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια στα Πτυχία τους, εφόσον εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος θα απολέσουν το βασικό επαγγελματικό δικαίωμα που έχουν για να εργαστούν. Πρόκειται για μεγάλη υποβάθμιση στα πτυχία τους.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
-Να διορθωθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ και να εφαρμοστεί η παράταση στην εφαρμογή του άρθρου 99 του ν.4957/2022 τουλάχιστον για τους εισαχθέντες του 2023-2024 σύμφωνα με το ν. 5057/2023.
- Να καταργηθεί το άρθρο 99 του νόμου 4957/2022 που συνιστά τραγική υποβάθμιση των Πτυχίων των λεγόμενων καθηγητικών Σχολών.
- Να μην αποσπαστεί η δυνατότητα λήψης Πιστοποιητικού ΠΔΕ από το πτυχίο, συνδεδεμένο με το επιστημονικό αντικείμενο των Τμημάτων, για όλους και όλες που το επιθυμούν, χωρίς φραγμούς.
- Τη συνέχιση της δωρεάν παροχής προγραμμάτων ΠΔΕ από τα Τμήματα και τις Σχολές, με χρηματοδότησή τους αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού.
- Τη συνεχή και δωρεάν επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, με ευθύνη των αντίστοιχων δημόσιων πανεπιστημιακών δομών των Τμημάτων και Σχολών.