× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για τα πτυχία των καθηγητικών σχολών ζητά το ΚΚΕ

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος, ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2025

Παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για τα πτυχία των καθηγητικών σχολών ζητά το ΚΚΕ
' χρόνος ανάγνωσης

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τις αλλαγές που έφερε ο νόμος-πλαίσιο 4957/2022 της κυβέρνησης, καθώς αποσπά την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών και την καθιστά ξεχωριστό πρόγραμμα σπουδών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, με φοιτητικούς συλλόγους, τμήματα, σχολές αλλά και τη Σύνοδο Πρυτάνεων να εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους, χαρακτηρίζοντας το μέτρο άδικο και υποβαθμιστικό για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή με την οποία ζητά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Να διορθωθεί άμεσα η προκήρυξη του ΑΣΕΠ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή της παράτασης που ορίζει ο ν. 5057/2023 για τους εισαχθέντες του 2023 - 2024.
– Να καταργηθεί το άρθρο 99 του ν. 4957/2022 που αφαιρεί από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.
– Να παραμείνει η δυνατότητα λήψης του πιστοποιητικού άμεσα συνδεδεμένη με το πτυχίο για όλους όσοι το επιθυμούν, χωρίς εμπόδια.
– Να συνεχιστεί η δωρεάν παροχή των προγραμμάτων ΠΔΕ από τα Τμήματα και τις Σχολές, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού.
– Να διασφαλιστεί η συνεχής και δωρεάν επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες, με ευθύνη των πανεπιστημιακών δομών.

Αναλυτικά η ερώτηση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο ν. 4957/2022 της κυβέρνησης της ΝΔ (νόμος- πλαίσιο Κεραμέως), στο άρθρο 99 προβλέπει την πλήρη απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των λεγόμενων καθηγητικών σχολών και την απόδοσή της ξεχωριστά από ένα πρόγραμμα σπουδών διάρκειας τουλάχιστον δύο εξαμήνων, που μπορεί να το ιδρύει κάθε ΑΕΙ. Ωστόσο, κάτω και από την πίεση των φοιτητικών συλλόγων και των αποφάσεων των αντίστοιχων Τμημάτων, ο ν. 5057/2023 (άρθρο 24, παράγραφος 3) προβλέπει ότι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε Τμήματα ή Σχολές έως και το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 δύνανται να λάβουν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019 (Α’ 13), εφόσον τα Τμήματα ή Σχολές που έχουν εισαχθεί χορηγούσαν την εν λόγω πιστοποίηση κατά τον χρόνο εισαγωγής τους. Αντ’ αυτού στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ (Αριθμός 3ΕΑ/2025) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι εισαχθέντες του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 αποκλείονται.

Ο ν. 4957/2022 της κυβέρνησης της ΝΔ προβλέπει την κατάργηση όλων των προγραμμάτων που είχαν φτιαχτεί με τους προηγούμενους νόμους και την ίδρυση πλέον ενός ξεχωριστού προγράμματος παιδαγωγικής επάρκειας ανά ΑΕΙ, από το οποίο πρέπει υποχρεωτικά να περνούν όσες και όσοι θέλουν να εργαστούν στην Εκπαίδευση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απέναντι σε αυτό το άδικο μέτρο έχουν τοποθετηθεί οι φοιτητικοί σύλλογοι, υπάρχουν αποφάσεις Σχολών, Τμημάτων, καθώς και η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει τοποθετηθεί αρνητικά, ενώ στην πρόσφατη σύνοδο της ζήτησε παράταση της εφαρμογής του μέτρου.

Οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται με γνώμονα την αναβάθμιση των γνώσεων των αυριανών εκπαιδευτικών, οι οποίοι με τις διπλές και τριπλές αναθέσεις μαθημάτων που έχουν προχωρήσει με στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, διδάσκουν άσχετα με το αντικείμενο τους αντικείμενα.

Οι Πτυχιούχοι των Σχολών που ως σήμερα είχαν την διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια στα Πτυχία τους, εφόσον εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος θα απολέσουν το βασικό επαγγελματικό δικαίωμα που έχουν για να εργαστούν. Πρόκειται για μεγάλη υποβάθμιση στα πτυχία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

-Να διορθωθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ και να εφαρμοστεί η παράταση στην εφαρμογή του άρθρου 99 του ν.4957/2022 τουλάχιστον για τους εισαχθέντες του 2023-2024 σύμφωνα με το ν.  5057/2023.

- Να καταργηθεί το άρθρο 99 του νόμου 4957/2022 που συνιστά τραγική υποβάθμιση των Πτυχίων των λεγόμενων καθηγητικών Σχολών.

- Να μην αποσπαστεί η δυνατότητα λήψης Πιστοποιητικού ΠΔΕ από το πτυχίο, συνδεδεμένο με το επιστημονικό αντικείμενο των Τμημάτων, για όλους και όλες που το επιθυμούν, χωρίς φραγμούς.

- Τη συνέχιση της δωρεάν παροχής προγραμμάτων ΠΔΕ από τα Τμήματα και τις Σχολές, με χρηματοδότησή τους αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού.

- Τη συνεχή και δωρεάν επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, με ευθύνη των αντίστοιχων δημόσιων πανεπιστημιακών δομών των Τμημάτων και Σχολών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης