ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τιμητικό αφιέρωμα σε τρεις μορφές του σαντουριού που σημάδεψαν μια εποχή
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Μουσικό Σχολείο και οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης φωτίζουν τρεις Λέσβιους σολίστ- Τι μας είπαν: Τσιριγώτης, Καρατζάς και Χατζηλίας
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/6/2025

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση που φέρνει στο προσκήνιο τη μουσική μνήμη και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου προετοιμάζεται για τη Δευτέρα 2 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στον αύλειο χώρο των αποθηκών «Σαπλιτζά» του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης. Το αφιέρωμα τιμά τρεις εμβληματικούς σολίστ του σαντουριού από τη Λέσβο –τον Γιώργο Χατζέλλη (Βέβα), τον Γιάννη Σουσαμλή (Κακούργο) και τον Νίκο Καλαϊτζή (Μπινταγιάλα)– και συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας.
Με αφορμή την εκδήλωση, μιλήσαμε στο ρ/σ του «Ν» στους 99fm με τρεις από τους βασικούς συντελεστές της: τον συνθέτη και μαέστρο Νίκο Τσιριγώτη, τον Κώστα Καρατζά, μέλος των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, και τον φιλόλογο Χρήστο Χατζηλία.
«Το σαντούρι είναι η ψυχή ενός ήχου που μας διατρέχει βαθιά, και αυτοί οι τρεις μουσικοί το μετέφεραν με τρόπο μοναδικό», σημειώνει ο Νίκος Τσιριγώτης, ο οποίος έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης. «Ο Γιώργος Χατζέλλης, ο Γιάννης Σουσαμλής και ο Νίκος Καλαϊτζής μετουσίωσαν τις παραδόσεις της Λέσβου σε ήχο, σε συναίσθημα, σε μνήμη.»
Από την πλευρά του, ο Κώστας Καρατζάς επισημαίνει τη σημασία της ανάδειξης αυτών των μορφών: «Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη συλλογική μνήμη. Αυτοί οι σολίστ ήταν φορείς ενός πολιτισμού που μεταδίδεται όχι μόνο μέσα από νότες αλλά και μέσα από ιστορίες, πρόσωπα, στιγμές».
«Οι “Φίλοι” δίνουμε αγώνα να αναδεικνύονται τέτοιες μορφές – ειδικά όταν το νησί μας υπήρξε κοιτίδα τόσο πλούσιας μουσικής δημιουργίας.» τόνισε ο φιλόλογος Χρήστος Χατζηλίας, μιλώντας μεταξύ άλλων για τα 10 χρόνια έργου που συμπληρώνουν οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας.
«Το έργο αυτών των σολίστ δεν είναι μόνο μουσικό, είναι πολιτισμικό. Μέσα από τη μουσική τους μπορούμε να κατανοήσουμε τις μετακινήσεις, τις σχέσεις, την καθημερινότητα και τις ανησυχίες των ανθρώπων της Λέσβου στα μέσα του 20ού αιώνα. Το σαντούρι υπήρξε μια γλώσσα κοινή για το νησί – και αυτοί οι τρεις, οι πιο ευαίσθητοι εκφραστές του.» τόνισαν οι τρεις καλεσμένοι.
Η εκδήλωση αναμένεται να αποτελέσει όχι μόνο ένα μουσικό γεγονός αλλά κι ένα βίωμα πολιτισμικής συγκίνησης, με συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, αφηγήσεις, ηχητικά ντοκουμέντα, συγγενείς των σολίστ και ζωντανή μουσική.