Τριπλό «μπλόκο» στις συμβάσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου με την ΑΡΜΟΣ Α.Ε.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε τρεις διαδοχικές αποφάσεις για προγραμματικές συμβάσεις, αποκαλύπτοντας μεθοδεύσεις έμμεσης επιχορήγησης της ΑΡΜΟΣ με δημοτικούς πόρους
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 28/5/2025

Σε τριπλή ακύρωση οδηγήθηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μπλοκάροντας ισάριθμες αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Λέσβου για σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με την ΑΡΜΟΣ Α.Ε. Βορείου Αιγαίου, αναπτυξιακό οργανισμό που – όπως προκύπτει –σύμφωνα με το σκεπτικο της απόφασης της ΑΔΑ χρηματοδοτούνταν στην πράξη από τον Δήμο μέσω προσχηματικών «τεχνικών συνεργασιών».
Οι ακυρωτικές αποφάσεις αποκαλύπτουν ένα κοινό μοτίβο προσπάθειας να μεταμφιεστεί η έμμεση επιχορήγηση του οργανισμού ως δήθεν διοικητική υποστήριξη. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην υπέρβαση των επιτρεπόμενων λειτουργικών εξόδων και στη μονοσήμαντη χρηματοδότηση της τακτικής μισθοδοσίας της ΑΡΜΟΣ Α.Ε. μέσω των προϋπολογισμών των συμβάσεων.
Απόφαση 1 – Πολιτιστικές εκδηλώσεις με κόστος... μισθοδοσίας
Η πρώτη ακυρωμένη σύμβαση (απόφαση 168/2025) αφορούσε την υποστήριξη για το θερινό φεστιβάλ του Δήμου. Αν και το έργο εμφανιζόταν ως τεχνική υποστήριξη για μελέτες και δημοπρατήσεις, η ανάλυση του προϋπολογισμού αποκάλυψε δαπάνη 5.000 ευρώ αμοιβές προσωπικού, σε συνολικό προϋπολογισμό 52.650 ευρώ – δηλαδή 9,5%, ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι 6%.Η Αποκεντρωμένη τόνισε ότι η τεκμηρίωση ήταν ανύπαρκτη, δεν υπήρχαν επαληθεύσιμα στοιχεία για την κοστολόγηση, και κυρίως παραβιαζόταν η αρχή της μη επιδότησης αναπτυξιακών οργανισμών από ΟΤΑ (ν. 4674/2020).
Απόφαση 2 – Ίδιο έργο, ίδια μεθόδευση
Η δεύτερη ακυρωμένη σύμβαση (απόφαση 167/2025) αφορούσε πολιτιστικές εκδηλώσεις για το 2025, με προϋπολογισμό 46.800 ευρώ. Και εδώ, προβλέφθηκαν 5.000 ευρώ για πάγιες αμοιβές προσωπικού, υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο και καθιστώντας τη μεταφορά χρημάτων αντίτιμο και όχι τεχνική συνέργεια.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επανέλαβε ότι η σύμβαση δεν είχε τα χαρακτηριστικά in-house συνεργασίας μεταξύ δημόσιων φορέων, αλλά παρουσίαζε την ΑΡΜΟΣ ως έμμεσα αμειβόμενο εξωτερικό πάροχο. Η οικονομική μετακίνηση είχε εμπορικό χαρακτήρα, παραβιάζοντας βασικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Απόφαση 3 – Ολόκληρη η σύμβαση… για μισθούς
Η τρίτη ακύρωση (απόφαση 146/2025) αποτυπώνει με μεγαλύτερη καθαρότητα την προβληματική πρακτική. Εδώ, η προγραμματική σύμβαση ύψους 8.190 ευρώ είχε ως μοναδικό αντικείμενο την κάλυψη της μισθοδοσίας τακτικού προσωπικού της ΑΡΜΟΣ Α.Ε. – ποσό 8.191,77 ευρώ (!), δηλαδή ολόκληρος ο προϋπολογισμός κατευθυνόταν σε άμεσες αμοιβές.Η Αποκεντρωμένη ξεκαθάρισε ότι η σύμβαση είχε αμφοτεροβαρή, επαχθή χαρακτήρα, άρα δεν ήταν προγραμματική in-house, αλλά κανονική δημόσια σύμβαση που παρέκαμπτε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.«Η κάλυψη παγίων εξόδων του αναπτυξιακού οργανισμού μέσω δήθεν τεχνικών συμβάσεων αποτελεί καταφανή παραβίαση του νόμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό.
Οι τρεις αποφάσεις δημιουργούν πλέον πολιτικό και διοικητικό ζήτημα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου.Η υπόθεση ΑΡΜΟΣ αναδεικνύει ένα διαρκές πρόβλημα στη λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών καθώς λειτουργούν συχνά ως προνομιακά οχήματα διαχείρισης χρημάτων εκτός δημοσιονομικού ελέγχου, με την επίφαση της «τεχνικής υποστήριξης» στους αδύναμους σε προσωπικό Δήμους.