Eπενδύσεις αναβάθμισης του αεροδρομίου Μυτιλήνης σε εξέλιξη
Νέες συνδέσεις της Λέσβου με Tel Aviv (Ισραήλ), το Katowice (Πολωνία) και το Billund (Δανία) το 2025
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 23/5/2025

Έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκαν τον χειμώνα 2024 – 2025 πρόκειται για επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ που δίνουν την δυνατότητα στην μία από τις δύο σημαντικές πύλες εισόδου του νησιού (η άλλη είναι το λιμάνι της πόλης) να συνεχίσει να διατηρεί όλες τις αναγκαίες πιστοποιήσεις ασφαλείας.
Στο γεύμα εργασίας που παραχώρησε η Fraport Greece στους δημοσιογράφους της Λέσβου, την Πέμπτη 22 Μάη, ο επικεφαλής εταιρικής επικοινωνίας κ. Σάββας Καραγιάννης τόνισε πως το αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης είναι έτοιμο να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει με ασφάλεια πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιβατών από αυτών που εξυπηρετεί ως σήμερα. Ωστόσο η αύξηση της επιβατικής κίνησης είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό. Για παράδειγμα η αύξηση των πτήσεων τσάρτερ και των τουριστών που φθάνουν στο νησί απαιτεί ανάπτυξη των υποδομών (καταλύματα, δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης κλπ). Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που έχει η Fraport Greece με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Μυτιλήνης.
Επίσης έκανε σαφές πως δρομολογείται η κατασκευή οδικού κόμβου στο σημείο που βρίσκεται ο νέος αεροσταθμός ώστε να γίνει πιο ασφαλής η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών. Το ζήτημα απασχολεί έντονα την εταιρεία παρότι είναι ζήτημα που δεν είναι στην αρμοδιότητα της.
Το 2025 το αεροδρόμιο Μυτιλήνης υποδέχεται δύο νέες αεροπορικές εταιρείες την Flyyo και την AMC. Επίσης συνδέεται με τρεις νέους προορισμούς το Tel Aviv (Ισραήλ), το Katowice (Πολωνία) και το Billund (Δανία).
Λίγα λόγια για το αεροδρόμιο Μυτιλήνης
Το αεροδρόμιο Μυτιλήνης Οδυσσέας Ελύτης είναι ένα από τα 14 αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1948, ενώ ο αρχικό τερματικός σταθμός επιβατών κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις το 1956 και το 1996.
Το 2017 η Fraport ανέλαβε την διαχείριση του αεροδρομίου και προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 19,4 εκατ. ευρώ οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2020. Η airside περιοχή ανακαινίσθηκε εν μέρει με αύξηση της χωρητικότητας των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης των έργων, η airside περιοχή έχει χωρητικότητα για 8 θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών Κώδικα C.
Ο νέος τερματικός σταθμός βόρεια του αεροδρομίου έχει έκταση 7.135 τ.μ. Ο παλιό τερματικός σταθμός, που βρίσκεται νότια του αεροδρομίου, ανακαινίσθηυκε και χρησιμεύει ως βοηθητικό κτίριο.
Οι εμπορικοί χώροι του αεροδρομίου έχουν έκταση 868 τ.μ. 89% βρίσκονται στην περιοχή ελέγχου, 11% στη περιοχή εδάφους. Από αυτούς, το 46% είναι καταστήματα λιανικής και το 54% καταστήματα εστίασης.Η αίθουσα αναχωρήσεων και check –in έχει 14 counters. Επίσης υπάρχουν τρεις πύλες Σέγκεν και δύο πύλες εκτός Σέγκεν.
Σήμερα το αεροδρόμιο Μυτιλήνης μπορεί να εξυπηρετεί αεροσκάφη κατηγορίας D. Δηλαδή αεροσκάφη που έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν 200 επιβάτες.
Αναβαθμίζεται ο αεροδιάδρομος
Η ανάπτυξη του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του προγράμματος έργων συμμόρφωσης EASA, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης θα αναδιαμορφωθεί και θα διευρυνθεί, μαζί με την εγκατάσταση φωτισμού εδάφους αεροδρομίου (AGL) που συμμορφώνεται με την EASA, θα κατασκευαστούν περιοχές ασφαλείας στα άκρα του διαδρόμου (RESA) και στην περιοχή τροχοδρόμησης. Η επένδυση για αυτά τα έργα είναι της τάξης των 11 εκατ. ευρώ.
Δείτε εδώ την δήλωση του επικεφαλής εταιρικής επικοινωνίας κ. Σάββα Καραγιάννη