× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία»

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 22/5/2025

«Δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία»
' χρόνος ανάγνωσης

Μήνυμα αλληλεγγύης και αγανάκτησης έστειλε χθες το απόγευμα η Μυτιλήνη, μέσα από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Σαπφούς, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Πολίτες, σωματεία, φορείς και συλλογικότητες έδωσαν δυναμικό παρών, καταγγέλλοντας το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα στη Γάζα και απαιτώντας να σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της Μαρίας Μαδυτινού, εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, η οποία μίλησε με έντονη συγκίνηση για το δράμα των Παλαιστινίων και τη σκληρότητα της καθημερινότητάς τους. Όπως ανέφερε, «οι γυναίκες ξεσηκώνονται ενάντια στο απάνθρωπο σχέδιο του δολοφονικού Ισραηλινού κράτους», το οποίο – όπως σημείωσε – επιχειρεί τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό ενός ολόκληρου λαού από τη γη του, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εικόνες παιδιών που λιμοκτονούν, στις ουρές για λίγη τροφή και νερό, ενώ κατήγγειλε την πλήρη απαγόρευση της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ, τονίζοντας πως «ακόμα και όσοι περιμένουν για ένα κομμάτι ψωμί, πυροβολούνται». Στρέφοντας τα πυρά της στην ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που, όπως είπε, «αποδέχονται τα σχέδια του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ», ζήτησε να σταματήσει η συγκάλυψη και η ανοχή μπροστά στο έγκλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Νάσος Γαλής, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, ο οποίος κατήγγειλε ευθέως τη στάση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η πολιτική «ίσων αποστάσεων» δεν είναι τίποτα άλλο παρά συγκαλυμμένη συνενοχή. Όπως είπε, «δεν μπορεί να τίθεται στο ίδιο επίπεδο το θύμα και ο θύτης, ο κατακτητής και ο υπό κατοχήν λαός». Κατά τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ φέρουν βαριά ευθύνη, όχι μόνο γιατί παρέχουν στήριξη στο Ισραήλ, αλλά επειδή – πλέον – η ίδια η ανθρωπιστική βοήθεια μετατρέπεται σε εργαλείο εκτόπισης. Ο κ. Γαλής κάλεσε τους πολίτες να δυναμώσουν το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, υπενθυμίζοντας την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής το 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, που όπως είπε, «παραμένει κενό γράμμα». Το αίτημα για άμεση ενεργοποίηση αυτής της απόφασης επανήλθε στο προσκήνιο, ως μία πράξη ουσιαστικής πολιτικής στάσης.

Την εκδήλωση έκλεισε με την κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Γιάννης Ζαφειρίου, ο οποίος ανέδειξε την ευρύτερη πολιτική και στρατηγική διάσταση της γενοκτονίας. Μιλώντας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, σημείωσε πως δεν πρόκειται απλώς για επιθέσεις, αλλά για ένα ευρύτερο σχέδιο οριστικής κατάληψης της Γάζας και εξόντωσης των Παλαιστινίων, το οποίο πλέον εκτελείται απροκάλυπτα και με κάθε στρατιωτικό μέσο. Επισήμανε με έντονη κριτική διάθεση τη μετατροπή της Ελλάδας σε νατοϊκό στρατόπεδο, την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και τις στρατιωτικές βάσεις που διευκολύνουν επιθετικές επιχειρήσεις, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και γενικότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας, ο κ. Ζαφειρίου έκανε λόγο για την ανάγκη ο ελληνικός λαός να πάρει θέση, επικαλούμενος τον Μπρεχτ: «Ο στρατηγός χρειάζεται μηχανές. Οι μηχανές χρειάζονται οδηγούς. Αλλά ο άνθρωπος σκέφτεται. Και ο λαός μας σήμερα σκέφτεται». Όπως τόνισε, είναι ώρα η Ελλάδα να σταθεί ξανά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, απαιτώντας.Τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, αποστολή βοήθειας και αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από κάθε ιμπεριαλιστική εμπλοκή.

Μετά το τέλος των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Καμία συμμετοχή στους πολέμους των ιμπεριαλιστών» κτλ. Η φωνή τους έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Δεν ξεχνούν, δεν σιωπούν, δεν νομιμοποιούν την αδικία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης