«Δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία»
Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 22/5/2025

Μήνυμα αλληλεγγύης και αγανάκτησης έστειλε χθες το απόγευμα η Μυτιλήνη, μέσα από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Σαπφούς, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Πολίτες, σωματεία, φορείς και συλλογικότητες έδωσαν δυναμικό παρών, καταγγέλλοντας το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα στη Γάζα και απαιτώντας να σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της Μαρίας Μαδυτινού, εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, η οποία μίλησε με έντονη συγκίνηση για το δράμα των Παλαιστινίων και τη σκληρότητα της καθημερινότητάς τους. Όπως ανέφερε, «οι γυναίκες ξεσηκώνονται ενάντια στο απάνθρωπο σχέδιο του δολοφονικού Ισραηλινού κράτους», το οποίο – όπως σημείωσε – επιχειρεί τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό ενός ολόκληρου λαού από τη γη του, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εικόνες παιδιών που λιμοκτονούν, στις ουρές για λίγη τροφή και νερό, ενώ κατήγγειλε την πλήρη απαγόρευση της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ, τονίζοντας πως «ακόμα και όσοι περιμένουν για ένα κομμάτι ψωμί, πυροβολούνται». Στρέφοντας τα πυρά της στην ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που, όπως είπε, «αποδέχονται τα σχέδια του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ», ζήτησε να σταματήσει η συγκάλυψη και η ανοχή μπροστά στο έγκλημα.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Νάσος Γαλής, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, ο οποίος κατήγγειλε ευθέως τη στάση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η πολιτική «ίσων αποστάσεων» δεν είναι τίποτα άλλο παρά συγκαλυμμένη συνενοχή. Όπως είπε, «δεν μπορεί να τίθεται στο ίδιο επίπεδο το θύμα και ο θύτης, ο κατακτητής και ο υπό κατοχήν λαός». Κατά τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ φέρουν βαριά ευθύνη, όχι μόνο γιατί παρέχουν στήριξη στο Ισραήλ, αλλά επειδή – πλέον – η ίδια η ανθρωπιστική βοήθεια μετατρέπεται σε εργαλείο εκτόπισης. Ο κ. Γαλής κάλεσε τους πολίτες να δυναμώσουν το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, υπενθυμίζοντας την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής το 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, που όπως είπε, «παραμένει κενό γράμμα». Το αίτημα για άμεση ενεργοποίηση αυτής της απόφασης επανήλθε στο προσκήνιο, ως μία πράξη ουσιαστικής πολιτικής στάσης.
Την εκδήλωση έκλεισε με την κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Γιάννης Ζαφειρίου, ο οποίος ανέδειξε την ευρύτερη πολιτική και στρατηγική διάσταση της γενοκτονίας. Μιλώντας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, σημείωσε πως δεν πρόκειται απλώς για επιθέσεις, αλλά για ένα ευρύτερο σχέδιο οριστικής κατάληψης της Γάζας και εξόντωσης των Παλαιστινίων, το οποίο πλέον εκτελείται απροκάλυπτα και με κάθε στρατιωτικό μέσο. Επισήμανε με έντονη κριτική διάθεση τη μετατροπή της Ελλάδας σε νατοϊκό στρατόπεδο, την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και τις στρατιωτικές βάσεις που διευκολύνουν επιθετικές επιχειρήσεις, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και γενικότερα.
Κλείνοντας, ο κ. Ζαφειρίου έκανε λόγο για την ανάγκη ο ελληνικός λαός να πάρει θέση, επικαλούμενος τον Μπρεχτ: «Ο στρατηγός χρειάζεται μηχανές. Οι μηχανές χρειάζονται οδηγούς. Αλλά ο άνθρωπος σκέφτεται. Και ο λαός μας σήμερα σκέφτεται». Όπως τόνισε, είναι ώρα η Ελλάδα να σταθεί ξανά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, απαιτώντας.Τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, αποστολή βοήθειας και αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από κάθε ιμπεριαλιστική εμπλοκή.
Μετά το τέλος των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Καμία συμμετοχή στους πολέμους των ιμπεριαλιστών» κτλ. Η φωνή τους έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Δεν ξεχνούν, δεν σιωπούν, δεν νομιμοποιούν την αδικία.