Όταν τα παιδιά τραγουδούν με την ψυχή τους!
Μια μαγευτική μουσική παράσταση από την Polyphonica Αιγαίου, την Παρασκευή 16 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, πλημμύρισε το κοινό με χρώμα, ρυθμό και συγκίνηση
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 17/5/2025

Το απόγευμα της Παρασκευής 16 Μαΐου, το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης μετατράπηκε σε μια πολύχρωμη μουσική σκηνή γεμάτη εικόνες, ήχους και συναισθήματα, στην παράσταση με τίτλο «Εικόνες να ακούς», μια μουσική-αφηγηματική σύνθεση για όλες τις ηλικίες.Πρωταγωνιστές, 56 παιδιά της Polyphonica Αιγαίου, που απέδειξαν πως η μουσική δεν έχει ηλικία ούτε σύνορα.
Η παράσταση αποτέλεσε καρπό της πολυετούς δουλειάς του τοπικού τμήματος παιδικής χορωδίας Polyphonica Αιγαίου, που ιδρύθηκε το 2016 στη Μυτιλήνη, ως αδελφό σχήμα της Polyphonica Voices της Αθήνας. Η μουσικοπαιδαγωγός Έφη Αβέρωφ και η Μαρίζα Βαμβουκλή συνέλαβαν και υλοποίησαν το όραμα ενός διαπολιτισμικού, εκπαιδευτικού εγχειρήματος που φέρνει κοντά παιδιά από διαφορετικά περιβάλλοντα, ενισχύοντας την έκφραση, τη συνεργασία και τη δημιουργία.
Πέρα από το πολυφωνικό τραγούδι, τα παιδιά παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη σκηνική εμπειρία με αφήγηση, body percussion, αυτοσχεδιασμούς, θεατρικότητα και σύγχρονες οπτικοακουστικές παρεμβάσεις. Την επιμέλεια της παράστασης είχαν οι: Γιώργος Γέργος (αφήγηση, διδασκαλία,κιθάρα, κρουστά, κείμενα), Μαρίζα Βαμβουκλή (διεύθυνση χορωδίας, ακορντεόν), και Κατερίνα Δευτερέβου (πιάνο, οπτικά μέσα).Στο μουσικό σύνολο συμμετείχαν επίσης μουσικοί όπως ο Νίκος Διαμαντής, Αντώνης Μυλωνάς, Ορφέας και Κωνσταντίνος Σαββίδης, ενώ σε σόλο φωνή ξεχώρισαν οι Μαρία Πάνου και Χάρης Μουρατίδης.
Η παράσταση έκλεισε με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό χαιρετισμό από την Έφη Αβέρωφ, που βρέθηκε στη Μυτιλήνη για την εκδήλωση. Με δάκρυα στα μάτια, δεν έκρυψε τη βαθιά της συγκίνηση.«Η συγκίνησή μου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έγινε ένα θαύμα σήμερα εδώ. Συγχαρητήρια στα παιδιά, στους δασκάλους, σ’ όλους. Ήταν μια εξαιρετική βραδιά, γεμάτη συγκίνηση. Όλοι συγκινηθήκαμε. Εγώ έχω τα μαντήλια έτοιμα, γιατί είμαι γιαγιά και ευσυγκίνητη, αλλά και γιατί όλα τα παιδιά έδωσαν την ψυχή τους. Το ένιωθαν αυτό που έλεγαν, και αυτό πέρασε σε όλους μας.»Η κ. Αβέρωφ αναφέρθηκε και στη στενή σχέση της με τη Μυτιλήνη και την ιστορία ίδρυσης της Polyphonica Αιγαίου.«Το διαμάντι της καρδιάς μου είναι η Polyphonica Αιγαίου. Όταν η Μαρίζα Βαμβουκλή αποφάσισε να επιστρέψει στη Μυτιλήνη, λέγαμε ‘τι θα κάνουμε χωρίς τη Μαρίζα;. Ερχόταν κάθε εβδομάδα με αεροπλάνο για να μας κρατήσει ζωντανούς. Κι έτσι γεννήθηκε το τμήμα εδώ, με πολλή αγάπη, πίστη και αφοσίωση. Και έγινε αυτό το καταπληκτικό που είδαμε σήμερα.»
Εξέφρασε επίσης τη χαρά της για την αναγνώριση της δουλειάς του τμήματος από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο, όπως ανακοίνωσε, αποφάσισε να στηρίξει ενεργά την Polyphonica Αιγαίου, εξασφαλίζοντας πόρους και οργανώνοντας για τον προσεχή Δεκέμβριο μια μεγάλη συναυλία στην Αθήνα, με τη συμμετοχή παιδιών και από τα δύο χορωδιακά τμήματα.
«Θα γίνει μια συναυλία κάτω, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τα παιδιά της Μυτιλήνης και της Αθήνας. Θα γνωριστούν, θα μιλήσουν, θα συγκινηθούν. Και φαντάζομαι ότι όλοι θα έχουν τα μαντηλάκια τους, όπως εγώ.»Κλείνοντας, η κ. Αβέρωφ αναφέρθηκε στον πυρήνα της φιλοσοφίας της Polyphonica.«Η συνεργασία, το “όλοι μαζί” είναι το πιο σημαντικό. Αυτό πιστεύουμε στην Polyphonica. Όλοι μαζί καταφέρνουμε και τα πιο δύσκολα. Παιδιά, πάντα όλοι μαζί.»
Η παράσταση «Εικόνες να ακούς» ήταν κάτι παραπάνω από ένα μουσικό γεγονός. Ήταν μια γιορτή ψυχής, ένα μάθημα ενότητας, δημιουργίας και συγκίνησης — και μια υπενθύμιση ότι το μέλλον της μουσικής παιδείας βρίσκεται σε ασφαλή χέρια. Η εκδήλωση άφησε ανεξίτηλη εντύπωση στο κοινό, τονίζοντας ότι όταν η παιδική φωνή συναντά την τέχνη με σεβασμό, φροντίδα και έμπνευση, τότε πράγματι μπορούμε να... ακούσουμε εικόνες.