× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όταν τα παιδιά τραγουδούν με την ψυχή τους!

Μια μαγευτική μουσική παράσταση από την Polyphonica Αιγαίου, την Παρασκευή 16 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, πλημμύρισε το κοινό με χρώμα, ρυθμό και συγκίνηση

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 17/5/2025

Όταν τα παιδιά τραγουδούν με την ψυχή τους!
' χρόνος ανάγνωσης

Το απόγευμα της Παρασκευής 16 Μαΐου, το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης μετατράπηκε σε μια πολύχρωμη μουσική σκηνή γεμάτη εικόνες, ήχους και συναισθήματα, στην παράσταση με τίτλο «Εικόνες να ακούς», μια μουσική-αφηγηματική σύνθεση για όλες τις ηλικίες.Πρωταγωνιστές, 56 παιδιά της Polyphonica Αιγαίου, που απέδειξαν πως η μουσική δεν έχει ηλικία ούτε σύνορα.

Η παράσταση αποτέλεσε καρπό της πολυετούς δουλειάς του τοπικού τμήματος παιδικής χορωδίας Polyphonica Αιγαίου, που ιδρύθηκε το 2016 στη Μυτιλήνη, ως αδελφό σχήμα της Polyphonica Voices της Αθήνας. Η μουσικοπαιδαγωγός Έφη Αβέρωφ και η Μαρίζα Βαμβουκλή συνέλαβαν και υλοποίησαν το όραμα ενός διαπολιτισμικού, εκπαιδευτικού εγχειρήματος που φέρνει κοντά παιδιά από διαφορετικά περιβάλλοντα, ενισχύοντας την έκφραση, τη συνεργασία και τη δημιουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από το πολυφωνικό τραγούδι, τα παιδιά παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη σκηνική εμπειρία με αφήγηση, body percussion, αυτοσχεδιασμούς, θεατρικότητα και σύγχρονες οπτικοακουστικές παρεμβάσεις. Την επιμέλεια της παράστασης είχαν οι: Γιώργος Γέργος (αφήγηση, διδασκαλία,κιθάρα, κρουστά, κείμενα), Μαρίζα Βαμβουκλή (διεύθυνση χορωδίας, ακορντεόν), και Κατερίνα Δευτερέβου (πιάνο, οπτικά μέσα).Στο μουσικό σύνολο συμμετείχαν επίσης μουσικοί όπως ο Νίκος Διαμαντής, Αντώνης Μυλωνάς, Ορφέας και Κωνσταντίνος Σαββίδης, ενώ σε σόλο φωνή ξεχώρισαν οι Μαρία Πάνου και Χάρης Μουρατίδης.


Η παράσταση έκλεισε με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό χαιρετισμό από την Έφη Αβέρωφ, που βρέθηκε στη Μυτιλήνη για την εκδήλωση. Με δάκρυα στα μάτια, δεν έκρυψε τη βαθιά της συγκίνηση.«Η συγκίνησή μου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έγινε ένα θαύμα σήμερα εδώ. Συγχαρητήρια στα παιδιά, στους δασκάλους, σ’ όλους. Ήταν μια εξαιρετική βραδιά, γεμάτη συγκίνηση. Όλοι συγκινηθήκαμε. Εγώ έχω τα μαντήλια έτοιμα, γιατί είμαι γιαγιά και ευσυγκίνητη, αλλά και γιατί όλα τα παιδιά έδωσαν την ψυχή τους. Το ένιωθαν αυτό που έλεγαν, και αυτό πέρασε σε όλους μας.»Η κ. Αβέρωφ αναφέρθηκε και στη στενή σχέση της με τη Μυτιλήνη και την ιστορία ίδρυσης της Polyphonica Αιγαίου.«Το διαμάντι της καρδιάς μου είναι η Polyphonica Αιγαίου. Όταν η Μαρίζα Βαμβουκλή αποφάσισε να επιστρέψει στη Μυτιλήνη, λέγαμε ‘τι θα κάνουμε χωρίς τη Μαρίζα;. Ερχόταν κάθε εβδομάδα με αεροπλάνο για να μας κρατήσει ζωντανούς. Κι έτσι γεννήθηκε το τμήμα εδώ, με πολλή αγάπη, πίστη και αφοσίωση. Και έγινε αυτό το καταπληκτικό που είδαμε σήμερα.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξέφρασε επίσης τη χαρά της για την αναγνώριση της δουλειάς του τμήματος από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο, όπως ανακοίνωσε, αποφάσισε να στηρίξει ενεργά την Polyphonica Αιγαίου, εξασφαλίζοντας πόρους και οργανώνοντας για τον προσεχή Δεκέμβριο μια μεγάλη συναυλία στην Αθήνα, με τη συμμετοχή παιδιών και από τα δύο χορωδιακά τμήματα.

«Θα γίνει μια συναυλία κάτω, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τα παιδιά της Μυτιλήνης και της Αθήνας. Θα γνωριστούν, θα μιλήσουν, θα συγκινηθούν. Και φαντάζομαι ότι όλοι θα έχουν τα μαντηλάκια τους, όπως εγώ.»Κλείνοντας, η κ. Αβέρωφ αναφέρθηκε στον πυρήνα της φιλοσοφίας της Polyphonica.«Η συνεργασία, το “όλοι μαζί” είναι το πιο σημαντικό. Αυτό πιστεύουμε στην Polyphonica. Όλοι μαζί καταφέρνουμε και τα πιο δύσκολα. Παιδιά, πάντα όλοι μαζί.»

Η παράσταση «Εικόνες να ακούς» ήταν κάτι παραπάνω από ένα μουσικό γεγονός. Ήταν μια γιορτή ψυχής, ένα μάθημα ενότητας, δημιουργίας και συγκίνησης — και μια υπενθύμιση ότι το μέλλον της μουσικής παιδείας βρίσκεται σε ασφαλή χέρια. Η εκδήλωση άφησε ανεξίτηλη εντύπωση στο κοινό, τονίζοντας ότι όταν η παιδική φωνή συναντά την τέχνη με σεβασμό, φροντίδα και έμπνευση, τότε πράγματι μπορούμε να... ακούσουμε εικόνες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι

Το φωνητικό σύνολο GITAMO παρουσιάζει ένα μουσικοποιητικό αφιέρωμα στη γυναικεία φύση την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 20:30
Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο

Από τον Δήμο Μυτιλήνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα μνημείων στις 18 Απριλίου
Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα

Αντιπροσωπευτικά έργα από τη συλλογή του Μουσείου Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη παρουσιάζονται έως το τέλος Μαΐου
Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα

Η Σκάλα Πολιχνίτου μέσα από τον φακό του Γιώργου Αράπογλου στην Αθήνα
Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία
Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία
ΒΙΒΛΙΟ

«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»

Πολύς κόσμος στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Άρη Σπέρκου, καθώς και η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης
«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»
ΒΙΒΛΙΟ

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα

Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Γεωργίας Κοκκινογένη με τίτλο «Ιστορίες του Φεγγαριού»
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»

Την Κυριακή 8 και την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 9.15 το βράδυ
Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026

Νέοι μουσικοί, μαθητές και απόφοιτοι Ωδείων συμμετέχουν σε masterclass με τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, τον Θανάση Αποστολόπουλο και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο στο πλαίσιο του 3ου Μουσικού Φεστιβάλ
Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026