ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η επόμενη πενταετία θα είναι καθοριστική για τον τουρισμό στη Λήμνο»
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «Ν» στη Λήμνο και συνέντευξη του Επάρχου, Απόστολου Κουτσογιάννη
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/5/2025

Μια φρέσκια και γεμάτη καλά λόγια για τον τόπο του συνέντευξη παραχώρησε στην κάμερα του «Ν» ο Έπαρχος Λήμνου, Απόστολος Κουτσογιάννης, από το γραφείο του στο Επαρχείο που εδρεύει στη Μύρινα. Σε ηλικία μόλις 32 ετών, ο νεαρός αυτοδιοικητικός, ενίοτε αγχωμένος για όσα πρέπει να γίνουν, δίνει το δικό του στίγμα, μιλώντας για το όραμά του, τα προβλήματα του νησιού και την ελπίδα για μια αναπτυσσόμενη και εξωστρεφή Λήμνο.
«Καλώς ήρθατε στη φιλόξενη Λήμνο», μας λέει με χαμόγελο. Είναι μόλις 1,5 χρόνο στη θέση του Επάρχου, και κάθε πρότασή του δεν παραλείπει τη λέξη Λήμνος. Με καταγωγή τόσο από τη Λήμνο όσο και από τη Λέσβο –από τη Μόρια συγκεκριμένα, όπου έζησε τα πρώτα του χρόνια– ο κ. Κουτσογιάννης μεγάλωσε στη Λήμνο και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας.
Από την οικογενειακή επιχείρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση
Όπως εξηγεί, δεν είχε επαφή με την πολιτική στα φοιτητικά του χρόνια. Επέστρεψε στη Λήμνο στα 22 του χρόνια, για να εργαστεί ως λογιστής στην οικογενειακή επιχείρηση. Η ενασχόλησή του με τα κοινά ήρθε λίγο αργότερα, με καθαρό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο του. «Θέλησα να βοηθήσω και να πάει η Λήμνος ένα βήμα πιο μπροστά», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ήταν αυτός που τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε την ευκαιρία να είναι υποψήφιος. «Δόξα τω Θεώ βγήκα πρώτος», λέει, και από τότε προσπαθεί να υπηρετήσει το νησί με συνέπεια.
Το όραμα: Τουρισμός, υποδομές, ανθρώπινη ανάπτυξη
Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι βασικός άξονας του οράματός του. «Θέλουμε να φέρουμε όσο περισσότερο τουρισμό μπορούμε, για να αναπτυχθεί οικονομικά η Λήμνος», λέει με αυτοπεποίθηση. Πιστεύει ότι με τις κατάλληλες ενέργειες από το Επαρχείο και την Περιφέρεια, η επόμενη πενταετία θα είναι καθοριστική.
Οι Λημνοί, όπως λέει, είναι «πάρα πολύ φιλόξενοι, αγαπούν τον τόπο τους και τους επισκέπτες». Και αυτή η φιλοξενία είναι ένα δυνατό χαρτί του νησιού.
Ωστόσο, τα προβλήματα δεν λείπουν. Πρώτο και κύριο ζήτημα είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση και κατ’ επέκταση η προσβασιμότητα. Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι είναι η υποστελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών. «Το νοσοκομείο έχει γίνει ουσιαστικά Κέντρο Υγείας. Θέλουμε τη βοήθεια του κράτους για να έρθουν γιατροί στη Λήμνο», σημειώνει. Παρά τις περιφερειακές επιδοτήσεις και προσπάθειες, η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να δώσει ισχυρότερα κίνητρα για να προσελκυστούν επιστήμονες σε αυτή την παραμεθόρια περιοχή.
Επενδύσεις και δυναμική στον τουρισμό
Ο κ. Κουτσογιάννης βλέπει το μέλλον μέσα από την ανάπτυξη και τη στρατηγική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Αναφέρει ότι οι κάτοικοι δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τα αναπτυξιακά προγράμματα, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. «Πολλοί πλέον θέλουν να επενδύσουν σε τουριστικές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αυτοκίνητα. Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά».
Γι’ αυτό και η ανάγκη για νέες, σύγχρονες τουριστικές υποδομές είναι επιτακτική. «Υπάρχουν ήδη επενδυτές που ενδιαφέρονται για μεγάλες, σύγχρονες μονάδες», τονίζει.
Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, ο ίδιος το χαρακτηρίζει «πολύ καλό σε σύγκριση με άλλα νησιά», με παρεμβάσεις να γίνονται συνεχώς τόσο από το Επαρχείο όσο και από τον Δήμο.
Ένα αισιόδοξο μέλλον για το νησί
Ο νεαρός Έπαρχος δεν κρύβει την αισιοδοξία του. Παρά τις δυσκολίες, πιστεύει ότι η Λήμνος έχει το δυναμικό να αναδειχθεί ως προορισμός ποιότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενίσχυση των υποδομών και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Με τη ζωντάνια της ηλικίας του και το βάρος της ευθύνης που έχει αναλάβει, ο Απόστολος Κουτσογιάννης θέλει να εκπροσωπεί μια νέα γενιά στην αυτοδιοίκηση.
«Αγαπώ τη Λήμνο, αγαπώ το μέρος μου και θέλω να το δω να προχωρά», λέει.