× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο ΦΟΜ, παρουσιάζει την «Τζενίν» μια πόλη που δεν υπάρχει πια

Στο πλαίσιο της 4ης Πολιτιστικής Άνοιξης, έναν θεσμο που καθιερώθηκε και αγαπήθηκε τα τελευταία χρόνια. Η παράσταση ανεβαίνει από την Παρασκευή 16 έως την Δευτέρα 19 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο θέατρο του ΦΟΜ

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/5/2025

Ο ΦΟΜ, παρουσιάζει την «Τζενίν» μια πόλη που δεν υπάρχει πια
' χρόνος ανάγνωσης

Με πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα, που ενώνει το θέατρο με τη φωνητική και την κλασική μουσική, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης (ΦΟΜ) εγκαινιάζει τη Δ΄ Πολιτιστική Άνοιξη, έναν θεσμό που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως πυλώνας πολιτισμού στο νησί. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο στο Θέατρο του ΦΟΜ στην Επάνω Σκάλα. 

Η αυλαία ανοίγει στις 16 Μαΐου με την παράσταση «TZENIN» της Ετέλ Αντάν, από τη θεατρική ομάδα του ΦΟΜ. Πρόκειται για ένα έργο που μεταφέρει τον ποιητικό και πολιτικό λόγο της συγγραφέως, με τη Βάλια Τζαννέτου στον κεντρικό ρόλο και τη σκηνοθεσία του Ανδρέα Σεφτελή. Το έργο εστιάζει στην εμπειρία της απώλειας, του ξεριζωμού, της επιβίωσης και της γυναικείας ύπαρξης μέσα από τον πόλεμο. Μια γυναίκα μιλά για την καταστροφή, την εξορία, την ελπίδα – και το κάνει με λέξεις κοφτερές σαν ξυράφι και εικόνες που καρφώνονται στη μνήμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τζενίν — μικρή πόλη στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη — αποτέλεσε επίκεντρο της Παλαιστινιακής Αντίστασης και έγινε παγκόσμιο σύμβολο μετά τη σκληρή μάχη του 2002, που χαρακτηρίστηκε ως «νέα μάχη του Στάλινγκραντ». Το καλοκαίρι του 2023, η Τζενίν γνώρισε ξανά τη φρίκη του πολέμου και την ισοπέδωση από τον ισραηλινό στρατό, επιβεβαιώνοντας την τραγική της επικαιρότητα.

Η σκηνοθεσία και η δραματουργική προσαρμογή φέρουν την υπογραφή του Αντρέα Σεφτελή, τα σκηνικά και κοστούμια επιμελήθηκε η Βάνια Λουκίδη, ενώ τον σχεδιασμό φωτισμών και την ηχογράφηση ανέλαβε ο Κώστας Καρατζάς. Την εικαστική ατμόσφαιρα της παράστασης συμπληρώνει το φωτογραφικό υλικό του Μύρωνα Παυλή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο έργο ακούγονται ηχογραφημένα αποσπάσματα από την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη, σε παράφραση του Ηλία Πετρόπουλου, τα οποία διαβάζει ο Αντρέας Σεφτελής. Οι παραστάσεις θα δοθούν από την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19 Μαΐου, στις 9:00 μ.μ., στο θέατρο του ΦΟΜ (Δικελή 2). 

Σε συνέντευξη στον ΝΗΣΙ 99 FM, ο Ανδρέας Σεφτελής και η Βάλια Τζαννέτου τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον ΦΟΜ αυτή η παράσταση, καθώς και την πρόκληση να ανεβάσουν ένα τόσο φορτισμένο κείμενο με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν. «Η Τζενίν είναι ένας εσωτερικός μονόλογος, αλλά και μια κραυγή απέναντι στην αδικία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η παράσταση θα παρουσιαστεί 16 έως 19 Μαΐου, Παρασκευή έως και Δευτέρα κάθε βράδυ στις 9, στο Θέατρο του ΦΟΜ.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις 24 Μαΐου με το φωνητικό σύνολο "Fractals", το οποίο θα ταξιδέψει το κοινό με τις «Αποδημητικές Ιστορίες»: ένα πρόγραμμα όπου η φωνητική αρμονία συναντά παραμυθένιες ιστορίες για γυναίκες που πετούν, ψαράδες που μιλούν στο φεγγάρι και ηλιακά λεωφορεία. Συμμετέχουν οι Μαρίζα Βαμβουκλή, Μυρσίνη Γαλετσέλλη, Στέλλα Μούρνου, Εύη Μπουτούλη και Παρθενόπη Πανίδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 25 Μαΐου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια βραδιά υψηλής αισθητικής με τη δραματική σοπράνο Ιωάννα Καρβελά και την πιανίστα Νίκη Κεραμέκη, σε έργα των Ravel, Verdi, Mozart, Liszt, καθώς και Ελλήνων συνθετών.

Η αυλαία θα πέσει με την παράσταση «ΝΥΧΙΑΓΝΚ» της Ευαγγελίας Γατσώτη, που ανεβαίνει ξανά μετά την επιτυχία του Νοεμβρίου. Με πρωταγωνίστριες τη Μαρία Γερούλια και την Τότα Δρούζα, το έργο διερευνά με χιούμορ και τόλμη τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις. Θα παρουσιαστεί στις 31 Μαΐου, 1 και 2 Ιουνίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Ο Καζάκος μιλά στο «Ν» για θέατρο, κρίση και καθημερινότητα

Η νέα παράσταση, η επικαιρότητα και η πραγματικότητα μιας χώρας όπου «το θέατρο κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιορτινή POP UP στιγμή από τις παιδικές χορωδίες της Polyphonica

70 παιδιά από τις χορωδίες Αιγαίου και Αθήνας σκορπούν μουσική και χαρά το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 12.00 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΘΕΑΤΡΟ

Μια σκληρή ιστορία για τη διπλανή πόρτα ζωντανεύει στους «Αστέγους»

Κατερίνα Κομνηνάκα, Ανθή Σαμαρτζίδου και Άννα Ταξείδη μιλούν στον ρ/σ του «Ν» για το έργο, τις σχέσεις, τη βία και τις δομές στήριξης που λείπουν.
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Τεχνητή νοημοσύνη και την κοινωνική έρευνα

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μάνου Σαββάκη στο Book and Art
ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Σκρουτζ» σε Μυτιλήνη, Καλλονή και Πλωμάρι

Μια από τις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες ζωντανεύει φέτος στη Λέσβο μέσα από την τέχνη των ξυλόγλυπτων μαριονετών
ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνικός Κομμουνισμός» στη Μυτιλήνη

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο Book and Art
ΒΙΒΛΙΟ

Κυκλοφορεί ξανά το βιβλίο «Μνήμες» του Απόστολου Αποστόλου

Ο δάσκαλος, όπως τον αποκαλούσαν οι Μυτιληνιοί μέσα από το βιβλίο «Μνήμες» παρουσιάζει σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

«Οι τρεις θεϊκές ακτίνες» ταξιδεύουν στα δημοτικά σχολεία Λέσβου και Λήμνου

Το βιβλίο συγκεντρώνει 12 χριστουγεννιάτικα παραμύθια, εμπνευσμένα από το μήνυμα των γιορτών και τις αξίες της χριστιανικής παράδοσης
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά που μιλούν για την δύναμη των βιβλίων

Γράφει η Αθανασία Δαφιώτη Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας
ΒΙΒΛΙΟ

Λέξεις που ζωντανεύουν την Αγιάσο

Νέα έκδοση από το Αναγνωστήριο η Ανάπτυξη με παροιμιακές φράσεις του Γιάννη Παπάνη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση του Μουσείου Tériade στη Γαλλική Πρεσβεία

Παρουσίαση της συλλογής Tériade σε έναν εμβληματικό χώρο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Ματούλα Ζαμάνη στον Οινοφόρο το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου

Ένα εκρηκτικό μουσικό γλέντι με κλαρίνα, βιολιά, ροκ εντάσεις και την αλήθεια των τραγουδιών που ενώνουν φωνές και καρδιές