× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία με θέμα τη μάνα‑ μητέρα‑μαμά

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 10/5/2025

Βιβλία με θέμα τη μάνα‑ μητέρα‑μαμά
' χρόνος ανάγνωσης

Ζητώ μαμά-Ζήτω η μαμά! Κείμενο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικόνες Λιάνα Δενεζάκη, αναθεωρημένη έκδοση του 2024, από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα. Έξυπνο κείμενο του αγαπημένου αυτού συγγραφέα, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, που μας θυμίζει με τον δικό του τρόπο, για παιδιά πάντα ότι, ''μάνα είναι μόνο μια'' και σαν την μάνα του κάθε ενός μας, για κάθε έναν μας, δεν έχει! Για παιδιά από 3 ετών. Έχει σκληρό εξώφυλλο και περιλαμβάνει στο τέλος του βιβλίου οδηγίες κατασκευής κάρτας για την μαμά!Περιγραφή: Συμβαίνει τώρα. Αληθινό.Μικρό κορίτσι έβαλε αγγελία. Μαμά ζητούσε, αλλά γρήγορα θα συνειδητοποιούσε πως ΜΑΜΑ είναι μόνο ΜΙΑ, αυτή που σε αγαπάει και σε μεγαλώνει με λατρεία! Εκεί λοιπόν που έλεγε “Ζητώ”, άλλαξε τον τόνο και το έκανε “Ζήτω”. Ζήτω η μαμά μου, γιατί είναι η δικιά μου!» (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Όταν έγινα μαμά σου, Susannah Shane, Britta Teckentrup, μετάφραση Φίλιππος Μανδηλαράς. Για παιδιά από 2 ετών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Πολύ τρυφερό και όμορφο βιβλίο για μικρά παιδιά! Πολύχρωμο και σκληρόδετο! Αδελφό βιβλίο από την ίδια σειρά το ''Όταν έγινα ο αδελφός σου''.Περιγραφή: Όταν έγινα η μαμά σου και σ’ ένιωσα ζεστό στην αγκαλιά μου, τότε μόνο κατάλαβα πώς θα ’ναι η αγάπη η δικιά σου κι η δικιά μου.Για το κουνελάκι, κάθε μέρα με τη μαμά είναι μια μέρα γεμάτη γέλιο, ανακαλύψεις και περιπέτεια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Βιβλίο ενηλίκων:

Αν δεν είχα γεννηθεί... Μυθιστόρημα της σπουδαίας συγγραφέως Ζοέλ Λοπινό, η οποία έχει ελληνικές ρίζες, και το βιβλίο της βασίζεται στην αληθινή ιστορία της οικογένειάς της. Η σχέση μητέρας και κόρης είναι στην καρδιά του έργου της. Ένα μυθιστόριμα που σίγουρα αξίζει να διαβαστεί! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Η Ελένη γεννιέται στη Γαλλία λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Κόρη Ελλήνων μεταναστών, σημαδεύεται από παιδί με τρεις κατάρες που θα της στοιχειώσουν τη ζωή: την απόρριψη της μητέρας της, τη μιζέρια και τον ρατσισμό. Ωστόσο, ακολουθώντας το παράδειγμα των αδερφών της –όλοι ήρωες του πολέμου και αγωνιστές–, παλεύει λιονταρίσια να ξεφύγει από τη φτώχεια και τον στιγματισμό.

Σε μια αδιάλειπτη οδύσσεια όλο ανατροπές και τεράστιες αντιθέσεις, οι έρωτες, οι απώλειες, οι αγώνες και οι θυσίες εναλλάσσονται, σαν επεισόδια ενός έπους που συνδέει τρεις γενιές γυναικών.Μια αληθινή ιστορία για τη σχέση μητέρας-κόρης, τα ανεκπλήρωτα όνειρα και την αναζήτηση της αγάπης. Μια δυνατή γροθιά στον ρατσισμό, στα «πρέπει» και στα «μη». Αν δεν είχα γεννηθεί, θα είχες εντέλει μια πιο ευτυχισμένη ζωή, Ελένη;Πάντα αυτό θα με στοιχειώνει…Το μυθιστόρημα της Ζοέλ Λοπινό Αν δεν είχα γεννηθεί… αφηγείται την αληθινή οικογενειακή ιστορία της συγγραφέως και αποτελεί αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου Η Ελένη και το τέρας.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου

H ιστορία από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα
Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία «επίκαιρα»

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία «επίκαιρα»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο

Μεγάλη μουσική βραδιά στο Κτήμα Οινοφόρος το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026 με έναν καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας
Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και εγκαίνια ομαδικής έκθεσης τη Δευτέρα
Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ
ΘΕΑΤΡΟ

Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»

Γέλιο με… τεχνητή νοημοσύνη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»
ΒΙΒΛΙΟ

Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian

Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου από 12:30 ως 3:30μ.μ. στο εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής tortuguita
Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» του Φεστιβάλ Μολύβου σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το νησί
Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη

Μια όπερα… αλλιώς, για παιδιά την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης

Πρόσκληση συμμετοχής σε σχολεία και ερασιτεχνικές παιδικές και εφηβικές θεατρικές ομάδες για το Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο
Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας

Το έργο του π. Αθανάσιου Γιουσμά κυκλοφόρησε στη ρουμανική γλώσσα και φιλοδοξεί να κάνει ευρύτερα γνωστή την Αγία του τόπου μέσα από αφήγηση και ιστορικά στοιχεία
Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας