× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία με θέμα τη μάνα‑ μητέρα‑μαμά

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 10/5/2025

Βιβλία με θέμα τη μάνα‑ μητέρα‑μαμά
' χρόνος ανάγνωσης

Ζητώ μαμά-Ζήτω η μαμά! Κείμενο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικόνες Λιάνα Δενεζάκη, αναθεωρημένη έκδοση του 2024, από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα. Έξυπνο κείμενο του αγαπημένου αυτού συγγραφέα, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, που μας θυμίζει με τον δικό του τρόπο, για παιδιά πάντα ότι, ''μάνα είναι μόνο μια'' και σαν την μάνα του κάθε ενός μας, για κάθε έναν μας, δεν έχει! Για παιδιά από 3 ετών. Έχει σκληρό εξώφυλλο και περιλαμβάνει στο τέλος του βιβλίου οδηγίες κατασκευής κάρτας για την μαμά!Περιγραφή: Συμβαίνει τώρα. Αληθινό.Μικρό κορίτσι έβαλε αγγελία. Μαμά ζητούσε, αλλά γρήγορα θα συνειδητοποιούσε πως ΜΑΜΑ είναι μόνο ΜΙΑ, αυτή που σε αγαπάει και σε μεγαλώνει με λατρεία! Εκεί λοιπόν που έλεγε “Ζητώ”, άλλαξε τον τόνο και το έκανε “Ζήτω”. Ζήτω η μαμά μου, γιατί είναι η δικιά μου!» (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Όταν έγινα μαμά σου, Susannah Shane, Britta Teckentrup, μετάφραση Φίλιππος Μανδηλαράς. Για παιδιά από 2 ετών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Πολύ τρυφερό και όμορφο βιβλίο για μικρά παιδιά! Πολύχρωμο και σκληρόδετο! Αδελφό βιβλίο από την ίδια σειρά το ''Όταν έγινα ο αδελφός σου''.Περιγραφή: Όταν έγινα η μαμά σου και σ’ ένιωσα ζεστό στην αγκαλιά μου, τότε μόνο κατάλαβα πώς θα ’ναι η αγάπη η δικιά σου κι η δικιά μου.Για το κουνελάκι, κάθε μέρα με τη μαμά είναι μια μέρα γεμάτη γέλιο, ανακαλύψεις και περιπέτεια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Βιβλίο ενηλίκων:

Αν δεν είχα γεννηθεί... Μυθιστόρημα της σπουδαίας συγγραφέως Ζοέλ Λοπινό, η οποία έχει ελληνικές ρίζες, και το βιβλίο της βασίζεται στην αληθινή ιστορία της οικογένειάς της. Η σχέση μητέρας και κόρης είναι στην καρδιά του έργου της. Ένα μυθιστόριμα που σίγουρα αξίζει να διαβαστεί! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Η Ελένη γεννιέται στη Γαλλία λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Κόρη Ελλήνων μεταναστών, σημαδεύεται από παιδί με τρεις κατάρες που θα της στοιχειώσουν τη ζωή: την απόρριψη της μητέρας της, τη μιζέρια και τον ρατσισμό. Ωστόσο, ακολουθώντας το παράδειγμα των αδερφών της –όλοι ήρωες του πολέμου και αγωνιστές–, παλεύει λιονταρίσια να ξεφύγει από τη φτώχεια και τον στιγματισμό.

Σε μια αδιάλειπτη οδύσσεια όλο ανατροπές και τεράστιες αντιθέσεις, οι έρωτες, οι απώλειες, οι αγώνες και οι θυσίες εναλλάσσονται, σαν επεισόδια ενός έπους που συνδέει τρεις γενιές γυναικών.Μια αληθινή ιστορία για τη σχέση μητέρας-κόρης, τα ανεκπλήρωτα όνειρα και την αναζήτηση της αγάπης. Μια δυνατή γροθιά στον ρατσισμό, στα «πρέπει» και στα «μη». Αν δεν είχα γεννηθεί, θα είχες εντέλει μια πιο ευτυχισμένη ζωή, Ελένη;Πάντα αυτό θα με στοιχειώνει…Το μυθιστόρημα της Ζοέλ Λοπινό Αν δεν είχα γεννηθεί… αφηγείται την αληθινή οικογενειακή ιστορία της συγγραφέως και αποτελεί αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου Η Ελένη και το τέρας.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι

Το φωνητικό σύνολο GITAMO παρουσιάζει ένα μουσικοποιητικό αφιέρωμα στη γυναικεία φύση την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 20:30
Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο

Από τον Δήμο Μυτιλήνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα μνημείων στις 18 Απριλίου
Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα

Αντιπροσωπευτικά έργα από τη συλλογή του Μουσείου Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη παρουσιάζονται έως το τέλος Μαΐου
Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα

Η Σκάλα Πολιχνίτου μέσα από τον φακό του Γιώργου Αράπογλου στην Αθήνα
Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία
Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία
ΒΙΒΛΙΟ

«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»

Πολύς κόσμος στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Άρη Σπέρκου, καθώς και η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης
«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»
ΒΙΒΛΙΟ

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα

Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Γεωργίας Κοκκινογένη με τίτλο «Ιστορίες του Φεγγαριού»
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»

Την Κυριακή 8 και την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 9.15 το βράδυ
Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026

Νέοι μουσικοί, μαθητές και απόφοιτοι Ωδείων συμμετέχουν σε masterclass με τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, τον Θανάση Αποστολόπουλο και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο στο πλαίσιο του 3ου Μουσικού Φεστιβάλ
Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026