Ανακριβής η εικόνα για τους αιτούντες άσυλο στη Λέσβο από εκπομπή του ΣΚΑΪ
Εμφανίστηκε αύξηση 1.000 ατόμων σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 8/5/2025

Στη χθεσινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Όπου υπάρχει Ελλάδα», και συγκεκριμένα στον πρόλογο αλλά και εντός της εκπομπής, οι παρουσιαστές ανέφεραν ότι «δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη κρίση του προσφυγικού, σήμερα φιλοξενούνται περίπου 2.500 άνθρωποι». Μάλιστα υπήρχε και σχετικός τίτλος. Η αναφορά αυτή αφορά τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σήμερα στη Λέσβο. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την διαψεύδουν.
Σύμφωνα με την Εικόνα Κατάστασης στο Ανατολικό Αιγαίο, όπως αυτή δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο στις 6 Μαΐου 2025, στη Λέσβο φιλοξενούνται συνολικά 1.657 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς:
- 1.514 διαμένουν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Καρά Τεπέ,
- 142 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι που φιλοξενούνται σε δομές γνωστής ΜΚΟ στο νησί,
- και 1 άτομο βρίσκεται στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης.
Η διαφορά των σχεδόν 1.000 ατόμων που παρουσιάστηκε στην εκπομπή προκαλεί εύλογα ερωτήματα, τόσο ως προς την αξιοπιστία των πληροφοριών που μεταδίδονται από δημόσιας εμβέλειας μέσα ενημέρωσης όσο και ως προς την υποχρέωση διόρθωσης της πληροφορίας, όταν αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Παράλληλα και η αναφορά της εκπομπής για ύπαρξη «500 προσφύγων που έχουν πάρει άσυλο και διαμένουν στη Λέσβο» δεν τεκμηριώνεται από πουθενά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην ίδια εκπομπή, έκανε λόγο για περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν αυτή τη στιγμή στο νησί. Παρά την αναφορά του δημάρχου, δεν έγινε καμία διόρθωση του αριθμού από τους παρουσιαστές της εκπομπής.
Η παρουσίαση διογκωμένων αριθμών, χωρίς αναφορά στις επίσημες πηγές, δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νησί της Λέσβου – μια περιοχή που έχει βιώσει με ένταση τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης του 2015 και προσπαθεί σήμερα να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της μέσα σε νέα δεδομένα.
Η παραποίηση των αριθμών δεν έμεινε ασχολίαστη καθώς έμπειρος τουριστικός παράγοντας της Λέσβου με δήλωση του στο «Ν» σημείωσε ότι «η εικόνα που παρουσιάστηκε από το πανελλαδικό μέσο είναι όχι μόνο λανθασμένη, αλλά και επικίνδυνη. Ενώ ολόκληρη η τοπική κοινωνία – επιχειρηματίες, τουριστικοί φορείς, δήμος – προσπαθεί να γυρίσει σελίδα και να αποσυνδέσει τη Λέσβο από την εικόνα της κρίσης του 2015, τέτοιες προβολές μάς γυρνούν πίσω. Το ερώτημα που έχω είναι γιατί παρουσιάστηκε μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα; Και γιατί δεν διορθώθηκε, ακόμη και όταν ακούστηκε η αλήθεια εντός της ίδιας εκπομπής»;