Στο μικροσκόπιο οι ανεμογεννήτριες στο Βόρειο Αιγαίο
Δημόσιος διάλογος στην ημερίδα του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου για τις ΑΠΕ, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στον ενεργειακό σχεδιασμό
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/5/2025

Με εξαιρετική επιτυχία και ζωηρό ενδιαφέρον από πολίτες, μηχανικούς, φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, με θέμα: «Ανεμογεννήτριες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου: Προκλήσεις και Προοπτικές».
Η ημερίδα άνοιξε ένα πεδίο ουσιαστικού διαλόγου για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στα νησιά, αναδεικνύοντας τον ρόλο της τεχνολογίας, της επιστήμης, αλλά και της κοινωνικής αποδοχής στον ενεργειακό σχεδιασμό. Οι παρεμβάσεις εστίασαν σε κρίσιμα ερωτήματα όπως η φέρουσα ικανότητα των νησιών για έργα ΑΠΕ, η αναγκαιότητα ολοκληρωμένου χωρικού και ενεργειακού σχεδιασμού με τοπικά δεδομένα, αλλά και οι δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας που θα καθιστούν την αιολική παραγωγή πιο λειτουργική και βιώσιμη.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ενδεχόμενο να καταστούν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου απλώς ενεργειακές «μπαταρίες» για το ηπειρωτικό σύστημα, χωρίς ουσιαστική ενσωμάτωση των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η σημασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αναδείχθηκε επίσης, με ειδική αναφορά στις περιοχές Natura 2000 και στην ανάγκη διαρκούς διαλόγου με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις αρμόδιες υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων.
Επτά διακεκριμένοι ομιλητές – πανεπιστημιακοί, επιστήμονες και τεχνικοί – κατέθεσαν εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις, προσφέροντας στο κοινό έναν πολυφωνικό, αλλά νηφάλιο διάλογο. Απόψεις και προβληματισμοί κατέγραψαν τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες που προκύπτουν από την πράσινη μετάβαση σε ένα γεωγραφικά ευαίσθητο και πολιτισμικά φορτισμένο πλαίσιο όπως αυτό του Βορείου Αιγαίου.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Τμήματος, κ. Στρατής Μανωλακέλλης, επισήμανε πως το ΤΕΕ δεν παίρνει θέση υπέρ ή κατά των ανεμογεννητριών, αλλά επιτελεί ρόλο θεσμικού εγγυητή της τεχνικής τεκμηρίωσης και της δημοκρατικής διαβούλευσης. «Το ενεργειακό μέλλον δεν μπορεί να σχεδιάζεται χωρίς τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμικούς επιστημονικούς φορείς», σημείωσε με έμφαση.Το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει με πρωτοβουλίες ενημέρωσης και τεκμηρίωσης, ενισχύοντας τον ρόλο του ως γέφυρα μεταξύ επιστήμης, πολιτείας και κοινωνίας.