× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο μικροσκόπιο οι ανεμογεννήτριες στο Βόρειο Αιγαίο

Δημόσιος διάλογος στην ημερίδα του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου για τις ΑΠΕ, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στον ενεργειακό σχεδιασμό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/5/2025

Στο μικροσκόπιο οι ανεμογεννήτριες στο Βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Με εξαιρετική επιτυχία και ζωηρό ενδιαφέρον από πολίτες, μηχανικούς, φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, με θέμα: «Ανεμογεννήτριες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Η ημερίδα άνοιξε ένα πεδίο ουσιαστικού διαλόγου για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στα νησιά, αναδεικνύοντας τον ρόλο της τεχνολογίας, της επιστήμης, αλλά και της κοινωνικής αποδοχής στον ενεργειακό σχεδιασμό. Οι παρεμβάσεις εστίασαν σε κρίσιμα ερωτήματα όπως η φέρουσα ικανότητα των νησιών για έργα ΑΠΕ, η αναγκαιότητα ολοκληρωμένου χωρικού και ενεργειακού σχεδιασμού με τοπικά δεδομένα, αλλά και οι δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας που θα καθιστούν την αιολική παραγωγή πιο λειτουργική και βιώσιμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ενδεχόμενο να καταστούν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου απλώς ενεργειακές «μπαταρίες» για το ηπειρωτικό σύστημα, χωρίς ουσιαστική ενσωμάτωση των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η σημασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αναδείχθηκε επίσης, με ειδική αναφορά στις περιοχές Natura 2000 και στην ανάγκη διαρκούς διαλόγου με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις αρμόδιες υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων.

Επτά διακεκριμένοι ομιλητές – πανεπιστημιακοί, επιστήμονες και τεχνικοί – κατέθεσαν εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις, προσφέροντας στο κοινό έναν πολυφωνικό, αλλά νηφάλιο διάλογο. Απόψεις και προβληματισμοί κατέγραψαν τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες που προκύπτουν από την πράσινη μετάβαση σε ένα γεωγραφικά ευαίσθητο και πολιτισμικά φορτισμένο πλαίσιο όπως αυτό του Βορείου Αιγαίου.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Τμήματος, κ. Στρατής Μανωλακέλλης, επισήμανε πως το ΤΕΕ δεν παίρνει θέση υπέρ ή κατά των ανεμογεννητριών, αλλά επιτελεί ρόλο θεσμικού εγγυητή της τεχνικής τεκμηρίωσης και της δημοκρατικής διαβούλευσης. «Το ενεργειακό μέλλον δεν μπορεί να σχεδιάζεται χωρίς τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμικούς επιστημονικούς φορείς», σημείωσε με έμφαση.Το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει με πρωτοβουλίες ενημέρωσης και τεκμηρίωσης, ενισχύοντας τον ρόλο του ως γέφυρα μεταξύ επιστήμης, πολιτείας και κοινωνίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραγωδία με τέσσερις νεκρούς στα ανοιχτά της Μυτιλήνης

Επτά οι διασωθέντες ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για πιθανούς αγνοούμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζουμε το κλίμα στα FM: «εξωτικές σταδιοδρομίες»

Για να βρεις τον δρόμο σου, «το μυστικό είναι να κινείσαι». Μια συζήτηση με τις περιβαλλοντολόγους Φένια Καλαχάνη και Κέλλυ Νιτόδα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου