Τέλος εποχής για το «Πρέβελης»;
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΑΝΕΚ, το 45 ετών πλοίο τέθηκε σε ακινησία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/4/2025

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Chaniaships.com, το «Πρέβελης» της ΑΝΕΚ ολοκλήρωσε τη θητεία του στην ελληνική ακτοπλοΐα και το τελευταίο ταξίδι του θα είναι προς τα διαλυτήρια του Αλί Αγά, στην Τουρκία. Το πλοίο μεταφέρθηκε από σήμερα, 15 Απριλίου, στο λιμάνι της Ελευσίνας, δίπλα στο «Κρήτη 1».
Το «Πρέβελης» παραμένει στα πλοία που περιλαμβάνονται στον στόλο της ΑΝΕΚ· ωστόσο, η ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρει πως το πλοίο είναι σε ακινησία, γεγονός που δείχνει ότι έχει τεθεί εκτός ενεργού δράσης.
Υπενθυμίζεται πως το «Πρέβελης» κατασκευάστηκε το 1980, έχει μήκος 142,5 μέτρα, πλάτος 23,5 μέτρα, και η μέγιστη ταχύτητα που μπορούσε να αναπτύξει ήταν 19 κόμβοι, η υπηρεσιακή του ταχύτητα μπορούσε να φθάσει ως τα 17 μίλια ανά ώρα. Η μεταφορική του ικανότητα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΑΝΕΚ, είναι 1.300 επιβάτες. Διαθέτει 635 καμπίνες – αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για το μέγεθός του. Το γκαράζ του έχει μήκος 652 γραμμικών μέτρων.
Η τελευταία σημαντική αποστολή του πλοίου ήταν η κάλυψη της άγονης γραμμής Λαύριο – Άη Στράτης – Λήμνος – Καβάλα, μετά την αποχώρηση από τη γραμμή του Aqua Blue της Sea Jets.
Μερικά χρόνια νωρίτερα, η προσπάθεια να ενταχθεί το πλοίο στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου. Ωστόσο, το «Πρέβελης» είχε διαγράψει σημαντική πορεία στις άγονες γραμμές των Δωδεκανήσων, όπου για πολλά χρόνια κάλυπτε επαρκώς τις μεταφορικές ανάγκες των μικρών νησιών, ακόμα και στα πιο δύσκολα λιμάνια και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Μένει τώρα να δούμε αν πράγματι το πλοίο θα οδηγηθεί στα διαλυτήρια του Αλί Αγά ή αν θα πουληθεί σε κάποια αφρικανική χώρα, προκειμένου να συνεχίσει τη δράση του στην ακτοπλοΐα.