× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ακούραστη Ελίνα της Ύπατης Αρμοστείας

Εντοπίζει επιζήσασες πρόσφυγες έμφυλης βίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/3/2019

Η ακούραστη Ελίνα της Ύπατης Αρμοστείας
UNHCR/Alexandros Vakalidis
' χρόνος ανάγνωσης

Η Ελίνα Καραγιώργη εργάζεται για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στη Λέσβο. Ως μέλος του τομέα Προστασίας, παρέχει ζωτική υποστήριξη σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν υποστεί σεξουαλική και έμφυλη βία. Καθημερινά, η Ελίνα εργάζεται αδιάκοπα, βοηθώντας τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που διέσχισαν το Αιγαίο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράψτε μου μια συνηθισμένη μέρα της δουλειάς που κάνετε στη Λέσβο

Η δουλειά μου περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών και συμβουλευτικής σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, μεταξύ άλλων όσων έχουν μόλις φτάσει στη Λέσβο. Μεγάλο μέρος του χρόνου μου τον αφιερώνω στον εντοπισμό επιζήσαντων και επιζήσασων σεξουαλικής βίας και στο να τους παρέχω τη βοήθεια που χρειάζονται για να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη στήριξη. Προσπαθούμε να βοηθούμε γυναίκες που καταφτάνουν μόνες και έχουν υποστεί βία στη χώρα καταγωγής τους ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και επιζήσαντες και επιζήσασες βασανιστηρίων. Η ομάδα μας στη Λέσβο συνεργάζεται επίσης με τις ελληνικές αρχές και τις βοηθάει να ενισχύσουν την ικανότητα ανταπόκρισής τους ώστε να μπορούν να στηρίζουν καλύτερα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι κάνετε όταν συναντάτε κάποιο άτομο που έχει επιζήσει περιστατικού σεξουαλικής βίας;

Αρχικά εργαζόμαστε με κάθε άνθρωπο ξεχωριστά για να δούμε εάν κάποιος είναι πρόθυμος να μιλήσει στην Ύπατη Αρμοστεία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάποιον που βρίσκεται σε δυσχερή θέση να είναι σε θέση να μιλήσει. Τους καθησυχάζουμε, τους ενημερώνουμε για τα βασικά τους δικαιώματα και τους εξηγούμε τι βοήθεια μπορούν να λάβουν στη Λέσβο, καθώς και όταν αναχωρήσουν. Μέσω εταίρων, παρέχουμε νομική συνδρομή, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και τους βοηθάμε να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν.

Θυμάμαι μια γυναίκα που στηρίξαμε, που είχε υποστεί βασανιστήρια τόσο στη χώρα της όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της προς την Ελλάδα. Όταν έφτασε εδώ, δεν μιλούσε καθόλου και φοβόταν να κοιτάξει άλλους ανθρώπους στα μάτια. Αρχίσαμε να έχουμε τακτική επαφή μαζί της και σύντομα άρχισε να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Πήγα μια μέρα να τη δω και για πρώτη φορά χαμογελούσε και φορούσε έντονα πολύχρωμα ρούχα. Τη ρώτησα πώς ήταν και είπε: «Είμαι πολύ καλά. Απολαμβάνω την κηπουρική». Είχε αρχίσει να μιλάει ξανά και έκανε φίλες άλλες γυναίκες που έμεναν στην ίδια πτέρυγα με εκείνη. Κάτι τόσο απλό όσο η κηπουρική τη βοηθούσε να επουλώσει τα τραύματά της. Σύντομα μπορέσαμε να τη μεταφέρουμε σε διαμέρισμα της Υ.Α. για ευάλωτους αιτούντες άσυλο.

Στη Μόρια εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τις γυναίκες. Οι άνθρωποι που μένουν εκεί βρίσκονται έκθετοι σε περαιτέρω κακοποίηση. Επομένως, οι γυναίκες που φτάνουν μόνες τους μεταφέρονται σε μια πτέρυγα του Κ.Υ.Τ. όπου υπάρχει αυξημένη ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ποιο κομμάτι της δουλειάς σου σού προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση;

Όταν άρχισα να δουλεύω με επιζήσαντες και επιζήσασες σεξουαλικής βίας, άκουγα πολλές άσχημες ιστορίες. Πολλές φορές ήθελα απλά να ανοίξω την πόρτα και να φύγω, δεν μπορούσα καν να φανταστώ τον πόνο που βιώνουν.

Όμως, έμαθα να εστιάζω στη δύναμη που έχουν οι άνθρωποι αυτοί. Συχνά αναρωτιέμαι «πώς θα μπορέσουν να επανέλθουν»; Κι όμως τα καταφέρνουν. Παρατηρώντας την μεταμόρφωσή τους, βλέποντάς τους να ξαναβρίσκουν την αξιοπρέπεια και τον έλεγχο της ζωής τους, αυτό μου δίνει ελπίδα και με βοηθάει να κάνω τη δουλειά μου.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέα στάση εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Λέσβου

Θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 30 Απριλίου από τις 9.00 ως τις 11.00 το πρωί.
Νέα στάση εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ΑΔΕΔΥ Λέσβου για την απεργία της 1ης Μάη

Κάλεσμα σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πλατείας Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, στις 10.30 το πρωί
Η ΑΔΕΔΥ Λέσβου για την απεργία της 1ης Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γαλλικά στο Δημοτικό: Μια επιλογή με προοπτική για το μέλλον

Μια παγκόσμια γλώσσα με ισχυρή παρουσία που ανοίγει δρόμους και δημιουργεί πολλαπλές ευκαιρίες για τους μαθητές
Γαλλικά στο Δημοτικό: Μια επιλογή με προοπτική για το μέλλον
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή το αίτημα για στήριξη μαθητών της Δυτικής Λέσβου

Αίτημα για ένταξη των τελειοφοίτων σε ειδική κατηγορία εισαγωγής λόγω αφθώδους πυρετού. Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ
Στη Βουλή το αίτημα για στήριξη μαθητών της Δυτικής Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς καλεί η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Λέσβου

Την Παρασκευή 1 Μαΐου στις 10:30 στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς καλεί η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στον Μανταμάδο την Κυριακή 3 Μαΐου

Στο Κέντρο Υγείας από τις 10.00 έως τις 14.30 το κάλεσμα για προσφορά ζωής από την ομάδα αιμοδοτών και την προληπτική ιατρική
Εθελοντική αιμοδοσία στον Μανταμάδο την Κυριακή 3 Μαΐου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στο παράρτημα Λέσβου της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών

Θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 4 Μάη, στις 6.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνη που βρίσκεται στην οδό Τυρταίου 4
Εκλογές στο παράρτημα Λέσβου της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

«ΠΕΚ‑τες» με εργατικά τραγούδια και μηνύματα αγώνα

Ραδιοφωνικό αφιέρωμα με μουσικές και μνήμες της εργατικής τάξης λίγο πριν την απεργία της 1 Μάη -Στις 20:00 στους 99 FM με Γιάννη Ζαφειρίου και Δημήτρη Ευσταθίου
«ΠΕΚ‑τες» με εργατικά τραγούδια και μηνύματα αγώνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής

Οι μαθητές συμμετείχαν σε πρακτική εκπαίδευση με εξοπλισμό και σενάρια κατάσβεσης, με καθοδήγηση εθελοντών πυροσβεστών και ιερέων της Λέσβου
Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πάει για Ιούνιο η εκδήλωση TETRAGATHOS III

Σύμφωνα με τους διοργανωτές οι καιρικές συνθήκες που προβλέπονται για την ημέρα εκείνη δεν επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης
Πάει για Ιούνιο η εκδήλωση TETRAGATHOS III
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών για την Πρωτομαγιά

Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών για την Πρωτομαγιά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σμιλεμένες Ψυχές»
Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι