«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού»
Ιστορική και πολιτική ανάγνωση της σύγκρουσης μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου του Αναστάση Γκίκα στη Μυτιλήνη – Σκληρή κριτική από τον Νάσο Γαλή στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και την ελληνική κυβέρνηση
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 12/4/2025

Με ιδιαίτερη ένταση και πολιτικό βάθος τοποθετήθηκε ο γιατρός Νάσος Γαλής, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Απριλίου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Αναστάση Γκίκα «Το Παλαιστινιακό Ζήτημα: Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του», τονίζοντας την ανάγκη κατανόησης των βαθύτερων αιτιών του παλαιστινιακού προβλήματος.
Ο κ. Γαλής έκανε λόγο για συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, καταγγέλλοντας ότι το αφήγημα περί «ανακωχής» είναι προσχηματικό. Επισήμανε ότι τα χτυπήματα συνεχίζονται τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως παιδιά, και με τις υποδομές των Παλαιστινίων να έχουν ισοπεδωθεί.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε πως πίσω από αυτή τη βία κρύβονται τα συμφέροντα των υπερατλαντικών και ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τα οποία συνδέονται άμεσα με γεωστρατηγικά, ενεργειακά και εμπορικά σχέδια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στάση της Ελλάδας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, τις οποίες κατηγόρησε ότι επιδιώκουν μερίδιο από τη «λεία» των γεωπολιτικών εξελίξεων, επιδιώκοντας αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για τη γενοκτονία» τόνισε, καλώντας τον ελληνικό λαό να αντισταθεί όχι μόνο με ανθρωπιστικά κριτήρια, αλλά κατανοώντας τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Νάσος Γαλής εξήρε τη συμβολή του βιβλίου του Αναστάση Γκίκα στην αποκάλυψη της ιστορικής διάστασης του ζητήματος και τη σημασία ενός φιλειρηνικού κινήματος με αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να υπάρξει σαφής και ουσιαστική στάση απέναντι στις εξελίξεις.
Ο συγγραφέας υπογράμμισε ότι το Παλαιστινιακό δεν αποτελεί ένα εθνοτικό ή σύγχρονο ζήτημα, όπως συχνά παρουσιάζεται, αλλά είναι προϊόν αποικιοκρατικής κατασκευής και ιμπεριαλιστικής διαχείρισης που ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη βρετανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, τη συγκρότηση του κράτους του Ισραήλ και τη μετέπειτα εμπλοκή τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, η ουσία του ζητήματος παραμένει η πάγια προσπάθεια των Μεγάλων Δυνάμεων να ελέγχουν την περιοχή μέσω γεωπολιτικών επεμβάσεων και επιβολής συνόρων που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.
Ο Γκίκας ανέδειξε και τη λειτουργία των ΜΜΕ στον τρόπο που διαμορφώνεται η διεθνής εικόνα για τη σύγκρουση, τονίζοντας ότι πλέον θεωρείται σχεδόν ακραία στάση το να υπερασπίζεται κανείς τα βασικά δικαιώματα ενός λαού που επί δεκαετίες υφίσταται κατοχή, αποκλεισμό και συστηματική βία. Η εικόνα που παρουσιάζεται στο παγκόσμιο κοινό συσκοτίζει τις ρίζες του ζητήματος και αφήνει χώρο σε μια μονόπλευρη αφήγηση.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις και ερωτήσεις από το κοινό, πολλές από τις οποίες κινήθηκαν στην κατεύθυνση της ανάγκης ενεργοποίησης της κοινωνίας και πιο συνειδητής πολιτικής στάσης. Ο