ΠΟΓΕΔΥ: Πάρτε μέτρα για τον αφθώδη πυρετό άμεσα
Σε εξέλιξη η επικίνδυνη επιζωοτία που έχει πλήξει την Κεντρική Ευρώπη, φοβούνται επέκταση στην Ελλάδα οι κτηνίατροι
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/4/2025

Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, απαγόρευση εισαγωγών και λήψη μέτρων βιοασφάλειας ζητά η ΠΟΓΕΔΥ, προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση στην Ελλάδα της επιζωοτίας του αφθώδους πυρετού που ήδη πλήττει την Κεντρική Ευρώπη. Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Η Αυστρία προχωρά στο κλείσιμο πολλών συνοριακών σταθμών και εφαρμόζει μέτρα βιοασφάλειας σε όσους περνούν τα σύνορα της χώρας.
Τον κίνδυνο εμφάνισης νέων επιζωοτιών είχε επισημάνει το «Ν» από τις 2 Απριλίου. Ωστόσο, φαίνεται πως η κατάσταση εξελίσσεται με πολύ γρήγορο ρυθμό και είναι πιθανό τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μην είναι πλέον επαρκή.
Είναι άμεση ανάγκη να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα βιοασφάλειας από τους Δήμους και την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου. Ο αφθώδης πυρετός στο παρελθόν έχει προκαλέσει πολύ φονική επιζωοτία στη Λέσβο, που είχε ως συνέπεια τη θανάτωση μεγάλου αριθμού αιγοπροβάτων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική αιγοπροβατοτροφία δοκιμάστηκε και εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τις επιζωοτίες της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Δύο νοσήματα που απείλησαν την ίδια την ύπαρξη της κτηνοτροφίας της χώρας, οδήγησαν σε θανάτωση μεγάλου αριθμού ζώων και επηρέασαν τις ζωές και το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Απαιτήθηκε τεράστια προσπάθεια από τους Κτηνιάτρους Δημοσίους Υπαλλήλους, οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, κατάφεραν να περιορίσουν τα νοσήματα, παρά τη δραματική υποστελέχωση των Υπηρεσιών.
Δυστυχώς, ένας καινούργιος εφιάλτης για την ελληνική κτηνοτροφία – στο σύνολό της αυτή τη φορά (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, αλλά και χοιροτροφία) – έρχεται στο προσκήνιο. Είναι η επιζωοτία του αφθώδους πυρετού, ενός λοιμώδους νοσήματος εξαιρετικά μεταδοτικού, με τεράστιες επιπτώσεις στην παραγωγή, που πλήττει αυτή τη στιγμή την Κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Με βάση τις έως τώρα αναφορές, η κατάσταση σε αυτές τις χώρες είναι εξαιρετικά ανησυχητική.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, ενόψει των εορτών του Πάσχα και εξαιτίας της απαγόρευσης εισαγωγής ζώντων ζώων από τη Ρουμανία (όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανώλης), υπάρχει ενδιαφέρον για εισαγωγές ζώντων αρνιών στη χώρα μας από την Ουγγαρία.
Επί του θέματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) δηλώνει με κάθε ένταση ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε απαγόρευση εισαγωγής των ζώων των ευαίσθητων ειδών από τις χώρες αυτές, για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος στη χώρα.
«Οι ενέργειες πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές. Επίσης, όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της εμπορίας του κρέατος πρέπει να συστρατευθούν οικειοθελώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Η προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα όλων», επισημαίνει.
Επιπλέον, τονίζει πως «για ακόμη μία φορά, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες για τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών».
«Χωρίς ισχυρές κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ελληνική κτηνοτροφία», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ.