× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι αντιδράσεις Ελλάδας, Ισπανίας και Τουρκίας στους δασμούς Τράμπ

Τρεις διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης ενός αναμενόμενου εμπορικού πολέμου που μόλις ξεκίνησε

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/4/2025

Οι αντιδράσεις Ελλάδας, Ισπανίας και Τουρκίας στους δασμούς Τράμπ
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μπαράζ πολιτικών παρεμβάσεων και ανακοινώσεων έγιναν στην Ισπανία χθες Παρασκευή 4 Απριλίου για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από την νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Η Ισπανία είναι από τους μεγάλους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ και γι' αυτό θέλει να είναι όσο μικρότερος γίνεται ο αρνητικό αντίκτυπος από τις ανακοινώσεων του προέδρου Τραμπ. Αρχικά ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Σαντσέθ ανακοίνωσε πακέτο 14,1 δις ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πληγούν ώστε να μην μειώσουν τις θέσεις εργασίας. Στη συνέχεια ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας προχώρησε δηλώσεις που αποτελούν τονωτική ενίσχυση για τον κλάδο για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Προφανώς έχοντας στο μυαλό τα δεδομένα του ελαιοκομικού τομέα αλλά και της αμπελουργίας ο κ. Πλάνας μεταξύ άλλων σημείωσε «Όχι μόνο θα ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αλλά θα βγούμε ενισχυμένοι και, φυσικά, το μέλλον του τομέα του ελαιολάδου μας είναι ένα ευοίωνο μέλλον», Επίσης μίλησε για ενεργοποίηση το συντομότερο δυνατό της συμφωνίας Mercosur και για διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ισπανία εξάγει στις Ηνωμένες Πολιτείες ελαιόλαδο αξίας άνω των 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και 350 εκατομμύρια σε κρασί και πάνω από 120 εκατομμύρια σε τυρί.

Ήπια η Ελληνική αντίδραση στον εμπορικό πόλεμο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αντίποδα των άμεσων Ισπανικών αντιδράσεων στις ανακοινώσεις Τραμπ στην Ελλάδα κυριαρχούν οι αόριστες και γενικόλογες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, ενώ ο Πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε πως την επόμενη Δευτέρα θα υπάρξει συνεδρίαση της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής για να μελετήσει το θέμα και να διερευνήσει τις δυνατότητες αντίδρασης. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για Ευρωπαϊκή απάντηση, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι πρώτη προτεραιότητα η λήψη μέτρων από την πλευρά της χώρας. Ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας αναφερόμενος στις ανακοινώσεις Τραμπ μίλησε για ανησυχητική εξέλιξη. Χαρακτήρισε σημαντική αγορά για τα Ελληνικά προϊόντα τις ΗΠΑ και πρόσθεσε «Οφείλουμε να έχουμε μια στρατηγική που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων, επιδιώκοντας εξαιρέσεις από το καθεστώς των δασμών, πολύ περισσότερο αφού αρκετά από αυτά δεν είναι ανταγωνιστικά με προϊόντα που παράγουν οι ΗΠΑ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση».

Επίσης έκανε λόγο για αναζήτηση νέων αγορών, την ανάγκη η ΚΑΠ να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα και κατέληξε: «ως μέλη της ΕΕ θα ακολουθήσουμε τις κοινές αποφάσεις που θα ληφθούν ως αντίδραση στους δασμούς, αλλά και ότι θα αναζητήσουμε νέους δρόμους για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Είναι σαφές ότι η στήριξη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της χώρας μας και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η κυβέρνηση δεσμεύεται να εργαστεί σκληρά για την προστασία και την ενίσχυση της εξαγωγικής μας βάσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα παραπάνω είναι φανερό πως η Ελληνική κυβέρνηση δεν είχε σχεδιάσει κάποιο πλαίσιο άμεσης αντίδρασης, παρότι οι ΗΠΑ είχαν προαναγγείλει πως θα προχωρήσουν στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές τους. Επίσης δεν είχε γίνει προεργασία για να εξαιρεθούν ορισμένα Ελληνικά προϊόντα π.χ. το ελαιόλαδο όπως είχε γίνει το 2017.

Ούτε καν γίνεται λόγος από την Ελληνική κυβέρνηση για των αναζήτηση των ευκαιριών που δημιουργεί η νέα κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ από τα 628,7 εκατ. ευρώ το 2022 ενισχύθηκαν στα 652,5 εκατ. ευρώ το 2023 ήτοι κατά 3,8% και εν συνεχεία το 2024, σημείωσαν περαιτέρω ισχυρή άνοδο κατά 15,4% και διαμορφώθηκαν στα 753,1 εκατ. ευρώ.

«Πρωταγωνιστής» των εξαγωγών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ είναι η κατηγορία των Φρούτων, Λαχανικών και των παρασκευασμάτων τους, με ιδιαίτερα υψηλό και διευρυνόμενο εμπορικό πλεόνασμα και με κυρίαρχο προϊόν εξαγωγής τις παρασκευασμένες ελιές.



Κερδισμένη στο διεθνή ανταγωνισμό νοιώθει η Τουρκία



Ο βασικός και σχετικά χαμηλός δασμός του 10% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία θα μπορούσε να ευνοήσει τους Τούρκους εξαγωγείς δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ.

«Έχουν επιβληθεί ήδη δασμοί στο σίδηρο, τον χάλυβα και το αλουμίνιο για τις τουρκικές εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ. Όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν παρόμοιους δασμούς σε άλλους, υπήρξε μια εξισορρόπηση στο σημείο αυτό που ήταν υπέρ μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πρακτικά η Τουρκία εκτιμά πως οι ανακοινώσεις Τραμπ είτε θα δώσουν σχετικό πλεονέκτημα στα Τουρκικά προϊόντα που έχουν προορισμό τις ΗΠΑ, είτε εξαλείψουν μειονεκτήματα που είχαν δημιουργηθεί σε προηγούμενη φάση επιβολής δασμών.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφάζουν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη αρνείται επανέλεγχο που ζήτησε ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα
Σφάζουν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καββαδάς: Πληρώνονται 7,73 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες στους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Οι αποζημιώσεις αφορούν 46.124 ζώα που θανατώθηκαν λόγω του αφθώδους πυρετού και, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να καταβληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες
Καββαδάς: Πληρώνονται 7,73 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες στους κτηνοτρόφους της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η σύμβαση έληξε, ο αφθώδης παραμένει και το υπουργείο δεν πληρώνει

Στον αέρα η χρηματοδότηση των συνεργείων ψεκασμού, με μηνιαίο κόστος 380.000 ευρώ -Η Περιφέρεια έχει δαπανήσει περίπου 6 εκατ. ευρώ και αδυνατεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ψεκασμών — Επιστολή Μουτζούρη για άμεση κάλυψη του κόστους
Η σύμβαση έληξε, ο αφθώδης παραμένει και το υπουργείο δεν πληρώνει
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Θετικά κοπάδια περιμένουν ακόμη τη θανάτωση στη Λέσβο

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόρριψη της απόφασης για αναστολή των θανατώσεων, κτηνοτρόφοι παραμένουν σε αναμονή. Προβληματισμός για ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και κλήσεις της Τροχαίας μετά τις κινητοποιήσεις στη Λάρσο
Θετικά κοπάδια περιμένουν ακόμη τη θανάτωση στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων για το νέο ΟΣΔΕ

Μπαράζ ανακοινώσεων από την ΑΑΔΕ την ώρα που ανά την Ελλάδα γίνεται του «ΚΑΕΚ το κάγκελο»
Διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων για το νέο ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Δικαιοσύνη ο Παλλεσβιακός Φορέας για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού

Κατέθεσε αναφορά – καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ζητώντας κατεπείγουσα διερεύνηση για δύο εκμεταλλεύσεις στο Βαφειό
Στη Δικαιοσύνη ο Παλλεσβιακός Φορέας για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταστροφική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου

Παρατείνονται ως το τέλος του 2026 τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό
Καταστροφική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν απαλλαγή από ΤΑΠ και δημοτικά τέλη

Αίτημα του Παλλεσβιακού Φορέα Πρωτογενούς Τομέα προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για προσωρινό μηδενισμό των επιβαρύνσεων και σταδιακή επαναφορά τους σε βάθος πενταετίας
Ζητούν απαλλαγή από ΤΑΠ και δημοτικά τέλη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοικτή σε όλους η διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ 2028 – 2034

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και να καταθέτουν τις προτάσεις τους για την επόμενη προγραμματική περίοδο
Ανοικτή σε όλους η διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ 2028 – 2034