× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για παιδιά που σας προτείνω

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 5/4/2025

Βιβλία για παιδιά που σας προτείνω
' χρόνος ανάγνωσης

Όταν κλαίω, κείμενο Λίνα Μουσιώνη, εικόνες Χρήστος Κούρτογλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για παιδιά από 4 ετών. Τι γίνεται όταν κλαίω, πώς νοιώθω, με τι παρομοιάζω την κατάσταση ως παιδί! Μα δεν κλαίνε μόνο τα παιδιά! Και τελικά «Δεν πειράζει αν κλαις!» Το ξεχώρισα αυτό το βιβλίο! Πραγματικά αξίζει να το διαβάσετε, μαζί με το παιδί σας!

Περιγραφή: Ένα παιδί προσπαθεί να ερμηνεύσει τα δάκρυά του με εικόνες από τον κόσμο γύρω του. Παίρνει υλικά από φουρτουνιασμένες θάλασσες κι αλμυρά ποτάμια, ορμητικούς καταρράκτες και σκοτεινές σπηλιές, απομονώνεται σε μοναχικούς τόπους και τρυπώνει σε τρυφερές αγκαλιές. Φταίει το καλοκαίρι που τελείωσε, το μπαλόνι που έσκασε ή το πάτημα ενός αχινού; Μήπως πάλι είναι από τη χαρά της μεγάλης νίκης ή ακόμα κι απ’ το ανυπόφορο ξεφλούδισμα των κρεμμυδιών; Όλοι μπορούν να κλαίνε, μικροί και μεγάλοι, φανερά ή κρυφά. Ακόμα και η φύση με τα πλάσματά της. Κι αν τα δάκρυα είναι η ανθρώπινη βροχή, τότε δεν μπορεί παρά βγει το ουράνιο τόξο. Ποιος δε θέλει να παίξει μαζί του;
Ένα βιβλίο για τη λυτρωτική δύναμη του κλάματος που απελευθερώνει τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους κατανοώντας πως δεν πειράζει καθόλου να κλαις!

Η Χαμηλοπάρδαλη, κείμενο Μαρία Γιαγιάνου, εικονογράφηση Θέντα Μιμηλάκη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, για παιδιά από 6 ετών. Το λάτρεψα! Ανακαλύψτε τους λόγους, θα βρείτε πολλούς! Από τα βιβλία που βοηθούν τις μικρούλες καρδούλες να ‘’ψηλώσουν’’!
Περιγραφή: Η Αριστέα έχει αγανακτήσει! Δε φτάνει τα ψηλά κλαδιά, δεν ξεχωρίζει στις σχολικές φωτογραφίες, δε βλέπει καλά στις συναυλίες και δεν μπορεί να φορέσει μακριά σκουλαρίκια! Έχει βαρεθεί να ζει χαμηλά σε έναν κόσμο φτιαγμένο για ψηλούς. Για να πάει επιτέλους ψηλά, βάζει στόχο να γίνει σημαιοφόρος στην εαρινή παρέλαση του σχολείου. Μια καμήλα, που την αιφνιδιάζει με τα ταλέντα της, γίνεται συνοδοιπόρος στη μεγάλη γιορτή μιας προσωπικής επανάστασης.
Με χιούμορ και ευαισθησία, Η Χαμηλοπάρδαλη πραγματεύεται την έννοια της αριστείας και της πολυμορφίας στον χώρο του σχολείου και ενθαρρύνει την προσπάθεια των παιδιών να βρουν τη δική τους θέση απέναντι στις σχολικές προκλήσεις.

Ένα γράμμα απ’ τον Χαμούλη, κείμενο Ιωάννα Κιεχαγιά, εικονογράφηση Μιμίκα Καπούλα, για παιδιά από 4 ετών, από τις εκδόσεις the Book project. Από την σειρά ‘’μικρά τετράδια’’ των εκδόσεων. Μια μικρή ιστορία για το πώς θα προφυλαχθούμε από τους σεισμούς. Πρόκειται για ένα μικρό χρήσιμο βιβλίο για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, σχετικά με το πάντα επίκαιρο θέμα των σεισμών. Ενημέρωση από την μία και πρόληψη από την άλλη, είναι αυτό που χρειάζεται να δώσουμε τα παιδιά! Μέσα από ένα παραμύθι αυτό γίνεται ‘’γλυκύτερα’’!
Περιγραφή: Εσύ ξέρεις τι να κάνεις όταν γίνεται σεισμός; Τώρα μπορούμε να μάθουμε όλοι! Η Ιωάννα Κιεχαγιά δημιούργησε έναν απίθανο ήρωα, τον Χαμούλη, για να μας μεταφέρει όλες τις πληροφορίες. Ο Χαμούλης και οι φίλοι του ζουν στο εσωτερικό της γης. Όταν παίζουν και συγκρούονται μεταξύ τους, γίνεται σεισμός πάνω στη γη. Όμως αυτό στενοχωρεί πολύ τον Χαμούλη… Δεν θέλει να ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι και να τραυματίζονται! Έτσι θα βρει τρόπο να μας δώσει οδηγίες για να προφυλαχθούμε όσο καλύτερα μπορούμε από τους σεισμούς!


*H Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου

H ιστορία από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα
Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία «επίκαιρα»

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία «επίκαιρα»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο

Μεγάλη μουσική βραδιά στο Κτήμα Οινοφόρος το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026 με έναν καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας
Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και εγκαίνια ομαδικής έκθεσης τη Δευτέρα
Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ
ΘΕΑΤΡΟ

Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»

Γέλιο με… τεχνητή νοημοσύνη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»
ΒΙΒΛΙΟ

Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian

Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου από 12:30 ως 3:30μ.μ. στο εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής tortuguita
Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» του Φεστιβάλ Μολύβου σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το νησί
Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη

Μια όπερα… αλλιώς, για παιδιά την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης

Πρόσκληση συμμετοχής σε σχολεία και ερασιτεχνικές παιδικές και εφηβικές θεατρικές ομάδες για το Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο
Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας

Το έργο του π. Αθανάσιου Γιουσμά κυκλοφόρησε στη ρουμανική γλώσσα και φιλοδοξεί να κάνει ευρύτερα γνωστή την Αγία του τόπου μέσα από αφήγηση και ιστορικά στοιχεία
Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας