Ερώτηση της Νέας Αριστεράς για τα προβλήματα της παράκτιας αλιείας
«Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την επανίδρυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αλιέων»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/4/2025

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την επανίδρυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αλιέων. Ζητούν να μάθουν εάν υπάρχει πρόθεση αναθεώρησης των περιοριστικών μέτρων που επιβαρύνουν δυσανάλογα τους παράκτιους αλιείς. Ρωτούν εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να παρέμβει στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για να ζητήσει τροποποίηση των κανονισμών που επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική αλιεία. Τέλος, ζητούν να μάθουν πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη Εθνική Αλιευτική Στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Αλέξης Χαρίτσης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, Αθανάσιος (Νάσος) Ηλιόπουλος, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου.
Την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, οι παράκτιοι αλιείς της Λέσβου προχώρησαν σε απεργία και διαμαρτυρία στο λιμάνι της Μυτιλήνης, συμμετέχοντας σε πανελλαδική κινητοποίηση με κύριο αίτημα την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που πλήττουν τον κλάδο τους. Η κινητοποίηση αυτή αναδεικνύει την απόγνωση των επαγγελματιών της παράκτιας αλιείας, οι οποίοι καταγγέλλουν την έλλειψη Εθνικής Αλιευτικής Στρατηγικής και την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων που δυσχεραίνουν τη δραστηριότητά τους.
Ανταποκρινόμενοι στις ανησυχίες του κλάδου, βουλευτές της Νέας Αριστεράς κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας απαντήσεις για τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει την ελληνική παράκτια αλιεία.
Οι αλιείς ζητούν την επαναφορά των συνδικαλιστικών οργανώσεων δευτέρου και τρίτου βαθμού, οι οποίες καταργήθηκαν με τον ν. 4015/2011, στερώντας τους αλιείς από θεσμική εκπροσώπηση. Ζητούν επίσης την ενίσχυση του διαλόγου με τις υφιστάμενες οργανώσεις πρώτου βαθμού, ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Ένα ακόμη αίτημα είναι η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών (1005/2008, 1224/2009 και 404/2011), οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι αλιείς, επιβάλλουν δυσανάλογες υποχρεώσεις στα μικρά αλιευτικά σκάφη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της ελληνικής αλιείας. Επιπλέον, ζητούν την ενεργοποίηση εναλλακτικών λύσεων που προβλέπονται από τον κανονισμό 1224/2009, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα δικαιότερο και εφαρμόσιμο πλαίσιο για την ελληνική παράκτια αλιεία.