Στην Κωνσταντινούπολη το 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
Γέφυρες επικοινωνίας με τα ομογενειακά σχολεία για το 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/3/2025

Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη - Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης», μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του 15ου Δημοτικού Σχολεείου Μυτιλήνης την περασμένη εβδομάδα.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε 26-30 Μαρτίου, από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και τελούσε υπό την Υψηλή Σκέπη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, με τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής και σχολικής κοινότητας από την Ελλάδα και την ομογένεια.
Οι μαθητές παρουσίασαν στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης, την πνευματική, γεωλογική και πολιτιστική ιστορία του τόπου τους, και ενδεικτικές δράσεις του σχολείου για το περιβάλλον. Συναντήθηκαν με μαθητές άλλων σχολείων της Ελλάδας και γνώρισαν τους μαθητές και το Διευθυντή του Ζωγράφειου κ. Γιάννη Δερμιτζόγλου.
Το Ζωγράφειο Λύκειο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη και βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης και ιδρύθηκε το 1893. Το όνομά του πήρε από τον ηπειρώτη ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου που προσέφερε 10.000 χρυσές λίρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τη δημιουργία του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να γνωρίσουν πολλά ιστορικά μνημεία της Πόλης. Μεταξύ αυτών την εντυπωσιακή Μεγάλη του Γένους Σχολή, το ξεχωριστό μεγαλοπρεπές κόκκινο κτήριο που δεσπόζει στην κορυφή του Φαναριού και αφήνει άφωνους όσους το επισκέπτονται.
Με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στο Συνέδριο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ιστορικούς και θρησκευτικούς τόπους της Πόλης, και να μάθουν βιωματικά όσα διδάχτηκαν μέσα από τα βιβλία της ιστορίας κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο. Κι αυτό ήταν το καλύτερο μάθημα!
Επισκέφθηκαν την εκκλησία-θρύλο, την μεγαλόπρεπη Αγία Σοφία που τους εντυπωσίασε και τους χάρισε μοναδικές συγκινήσεις. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το ξακουστό «Μπλε Τζαμί», όπως έχει ονομαστεί από το χρώμα που κυριαρχεί στην λαμπερή μωσαϊκή διακόσμηση, τα απομεινάρια του Ιπποδρόμου, με τον Χάλκινο Τρίποδα των Δελφών, τη στήλη του Κων/νου Πορφυρογέννητου, και τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της Πόλης.
Περιήγηση στις αγορές
Επίσης περιηγήθηκαν στο πολύβουο Σκεπαστό Παζάρι με τα 5.000 μαγαζάκια , το γραφικό Καπαλί Τσαρσί & την Αιγυπτιακή Αγορά. Εκεί είδαν με τα μάτια τους τον πλούτο των μπαχαρικών και των μοναδικών προϊόντων που έκαναν την Πόλη περιζήτητη ανά τους αιώνες και αντικείμενο διεκδίκησης από όλους τους λαούς.
Βόσπορος και Πρίγκηπος
Η εν πλω περιήγηση στο Βόσπορο και η επίσκεψη στην Πρίγκηπο, τους έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουν όλα τα αρχιτεκτονήματα της Πόλης, τον πλούτο τον παλατιών των σουλτάνων αλλά και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική των κτηρίων στο σταυροδρόμι πολιτισμών μεταξύ Δύσης και Ανατολής, Ευρώπης και Ασίας, με την αστείρευτη φυσική ομορφιά που σε μαγνητίζει.
Η Κωνσταντινούπολη είναι ανεξάντλητη, μεθυστική, πολυπολιτισμική, εκστατική και παραμυθένια. Αναμφίβολα, είναι η πόλη των αναμνήσεων. Κι όπως έχει γράψει ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας της Τουρκίας, Ορχάν Παμούκ: «Δεν μπορεί να είναι τόσο χάλια η ζωή. Ό,τι και να γίνει, ο άνθρωπος στο τέλος μπορεί να πάει να περπατήσει στον Βόσπορο».