× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα ακόμα πραξικόπημα στην Τουρκία ή νέο πογκρόμ;

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 14/5/2020

Ένα ακόμα πραξικόπημα στην Τουρκία ή νέο πογκρόμ;

Καθώς η πανδημία επιδεινώνει την οικονομική κρίση στην Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν καλλιεργεί όλο και περισσότερο το σενάριο μιας νέας απόπειρας πραξικοπήματος, μετά την αποτυχημένη του Ιουλίου του 2016 κι αυτή τη φορά κατηγορεί αντί του Φετουλάχ Γκιουλέν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας -το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)- για υποκίνηση σε ανατροπή της δημοκρατίας «με φασιστική νοοτροπία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά ήταν τα λόγια του Τούρκου προέδρου κι ακούστηκαν στις 4 Μαΐου από την κορυφή της εξουσίας μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, από την προεδρική του κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, όπου και διέμενε για να προστατευτεί από τον Covid-19.

Η τηλεδιάσκεψη είχε σκοπό να εξετάσει το κυβερνητικό (καθεστωτικό) σχέδιο «εξομάλυνσης» των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο, ο περισσότερος χρόνος σπαταλήθηκε στους φόβους του Ερντογάν για σφετερισμό της εξουσίας από το CHP.

«Το κόμμα αυτό», είπε ο Ερντογάν, «αντιπροσωπεύει μια φασιστική νοοτροπία που δεν μπορεί να δεχτεί την υπεροχή της εθνικής βούλησης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των εκλογών και εξακολουθεί να λαχταρά και να καίγεται για εξουσία, πραξικοπήματα και χούντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ενέργειες του CHP, σύμφωνα με τον ίδιο, «καθοδηγούνται από την επιθυμία να σφετεριστεί την εξουσία της χώρας μέσω πραξικοπήματος αντί να έρθει στην εξουσία με δημοκρατικά μέσα κι αυτό μας δείχνει η όλη εικόνα που παίρνουμε όταν συνοψίζουμε τις δηλώσεις των ηγετών του CHP, μόνο της περασμένης εβδομάδας».

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 29 Απριλίου, η επικεφαλής του γραφείου του κόμματος της τουρκικής αξιωματική αντιπολίτευσης Κανάν Καφταντζίογλου δήλωσε ότι «η ηγεσία της χώρας με τη βοήθεια του εγώ και της φιλοδοξίας του Ερντογάν βλάπτει το κράτος, ενώ οι πολίτες καταλαβαίνουν τα πάντα, και η χώρα περιμένει μια αλλαγή συστήματος, η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα φύγει με εκλογές ή με άλλο τρόπο, την επόμενη περίοδο».

Αυτή η δήλωση ήταν αρκετή ιδίως το σημείο αναφοράς «σε άλλο τρόπο» για να ξεκινήσει δριμεία επίθεση από τα ΜΜΕ και τους υπουργούς του Ερντογάν μολονότι στις 8 Μαΐου, η Καφταντζίογλου εξήγησε πως μιλούσε για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διευκρίνισε ότι τα σχόλιά της ήταν απάντηση σε ερώτημα σχετικά με το αν περίμενε πρόωρες εκλογές και ότι σε αυτό το πλαίσιο προέβλεψε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία.

«Είπα ότι η κυβέρνηση θα φύγει νωρίτερα είτε σε άλλες εκλογές είτε σε πρόωρες είτε σε κανονικές και ότι ήδη προβλέπω αλλαγή συστήματος» ξεκαθάρισε.

Όμως η Καφταντσίογλου, είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία του υποψηφίου του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου, που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου του 2019 στην Κωνσταντινούπολη και που με παρέμβαση Ερντογάν ακυρώθηκαν τρεις εβδομάδες μετά για να προκηρυχθούν, ξανά επαναληπτικές στις 23 Ιουνίου του περασμένου χρόνου και να κερδίσει και πάλι ο Ιμάμογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τότε η Καφταντσίογλου κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε την τουρκική κυβέρνηση, τον πρόεδρο και δημόσιους υπαλλήλους, υποκίνησε το μίσος και την εχθρότητα και διακίνησε προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης, κυρίως με αναρτήσεις της στο twitter, μεταξύ του 2012 και 2017.

Αυτή τη φορά, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης, το οποίο επιβλέπει τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και τιμωρεί τις παραβιάσεις των κανόνων ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, καθώς ελέγχεται πλήρως από την συγκυβέρνηση Ερντογάν-Μπαχτσελί (ή αλλιώς του ΑΚΡ με τους ακροδεξιούς εθνικιστές), αποφάσισε και πάλι ότι «είχε υποκινήσει την κοινή γνώμη με μίσος και εχθρότητα» και την φράση «με άλλο τρόπο» την χρησιμοποίησε ως  πρόσχημα για να επιβάλλει απαγόρευση πέντε εβδομάδων στο «Halk TV» της μετάδοσης της εκπομπής στην οποία έγιναν οι δηλώσεις της εκπροσώπου της αντιπολίτευσης και πρόστιμο ίσο με το 5% των μηνιαίων εσόδων του καναλιού.

Τώρα, όμως, το καθεστώς Ερντογάν επιταχύνει τους ρυθμούς πόλωσης και δημιουργεί κλίμα φόβου στην Τουρκία για πιθανό νέο στρατιωτικό πραξικόπημα με προφανή σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ώστε να κερδίσει συμπάθεια, την ώρα που οξύνονται τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα και οι επικρίσεις για κακή διαχείριση, οικογενειοκρατία, αυταρχισμό και διαφθορά.

Σε αντίθεση, μάλιστα, με εκείνους που προσπαθούν να βρουν «ενδείξεις πραξικοπήματος» σε δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την υποκίνηση πραξικοπήματος, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για όσους ισχυρίζονται ότι βλέπουν το πραξικόπημα να έρχεται στα όνειρά τους!

Και αυτό το έργο έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας διάφοροι δάσκαλοι θρησκευτικών και ιμάμηδες με πιο γνωστό τον Αχμέτ Μαχμούτ Ούλου – ένα δημοφιλή μουσουλμάνο τηλεαγγελιοφόρο γνωστός ως «ο Κρυμμένος Αχμέτ Χότζα» – που έγινε πρωτοσέλιδος στις 11 Μαΐου.

«Υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος. Έχω δει όνειρα – υπάρχει ο κίνδυνος» είπε στο YouTube και έγινε χαμός στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ.

Αφηγούμενος το όνειρό του, είπε: «Με σταμάτησαν, απομακρύνθηκα [από το αυτοκίνητό μου] και ζήτησαν την ταυτότητά μου – πραξικόπημα, Θεέ μου». Προειδοποίησε δε, ότι ο κίνδυνος αυτή τη φορά δεν προήλθε από τους Γκουλενιστές, όπως στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ