Διήμερη «Γιορτή Ειρήνης» στη Μυτιλήνη
Ο Δήμος Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον Δήμο Σμύρνης συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις με αφορμή την επανέναρξη της απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης Μυτιλήνη με Σμύρνη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/3/2025

Με αφορμή την εκ νέου έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Σμύρνη-Μυτιλήνη, ο Δήμος Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον Δήμο Σμύρνης διοργανώνουν τη «Γιορτή Ειρήνης», μια σειρά από διήμερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιουνίου 2025. Οι εκδηλώσεις έχουν στόχο να ενισχύσουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, μέσω του πολιτισμού και της τέχνης, προβάλλοντας τις κοινές αξίες και παραδόσεις.
Η Γιορτή Ειρήνης θα φιλοξενηθεί στον εξαιρετικά όμορφο χώρο του Νέου Θεάτρου στην Επάνω Σκάλα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ποικιλία δραστηριοτήτων που συνδυάζουν την παράδοση και τον σύγχρονο πολιτισμό των δύο γειτονικών χωρών.
Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει με μια μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή μουσικών από την Ελλάδα και την Τουρκία. Το μουσικό σχήμα, αποτελούμενο από καλλιτέχνες και των δύο χωρών, θα παρουσιάσει έργα που αναδεικνύουν τη μουσική παράδοση των δύο λαών, με συνδυασμούς ήχων και μουσικών στοιχείων που φέρνουν κοντά την ελληνική και την τουρκική κληρονομιά. Οι ήχοι της Σμύρνης και της Μυτιλήνης θα συναντηθούν και θα δημιουργήσουν μια μοναδική μουσική ατμόσφαιρα, που αντανακλά το πνεύμα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης.
Στην ίδια ημέρα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και μια έκθεση φωτογραφίας, η οποία θα αναδεικνύει τις κοινές στιγμές της ιστορίας και του πολιτισμού των δύο περιοχών, καταγράφοντας στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή, τις παραδόσεις και τα τοπία της Σμύρνης και της Μυτιλήνης.
Η δεύτερη ημέρα θα είναι αφιερωμένη στη γαστρονομία, με μια γευσιγνωσία που θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές γεύσεις και πιάτα τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική κουζίνα. Η γαστρονομία, ως μία από τις πιο ισχυρές εκφράσεις πολιτισμού, θα ενώνει τις δύο παραδόσεις και θα αποδεικνύει τη διαρκή πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών.