× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνελήφθη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο νο.1 πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης έπειτα από έφοδο της τουρκικής αστυνομίας στο σπίτι του

Δημοσίευση 19/3/2025

Συνελήφθη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου
' χρόνος ανάγνωσης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με στόχο τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Η επιχείρηση, η οποία αφορά έρευνα για τα πεπραγμένα στη δημοτική αρχή της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιείται παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση, η οποία αφορά τη σύλληψη περισσότερων από 100 ατόμων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και στενοί συνεργάτες του Ιμάμογλου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν με βάση κατηγορίες που σχετίζονται με οικονομικές ατασθαλίες στον δήμο Κωνσταντινούπολης, καθώς και πιθανές διασυνδέσεις με το ΡΚΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δήλωση από το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται ότι «εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 100 άτομα συμπεριλαμβανομένου των υπόπτων για επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, Μουράτ Ονγκούν, Τουντσάι Γιλμάζ, Φατίχ Κελές και Ερτάν Γιλντίζ». Κατά την ίδια πηγή η έρευνα επικεντρώνεται στις ενέργειες της εταιρείας Medya A.S. και στο σχέδιο «Urban Consensus».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, σε βίντεο που ανήρτησε από το εσωτερικό της οικίας του, εμφανίζεται ψύχραιμος, δηλώνοντας ότι προετοιμάζεται για τη σύλληψή του. Παράλληλα, στέλνει ηχηρό μήνυμα αντίστασης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις και θα συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ο οποίος αποτελεί κεντρικό πολιτικό αντίπαλο του Τούρκου προέδρου, καταγγέλλει ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Το λέω με μεγάλη λύπη, πως μια χούφτα ανθρώπων επιχειρούν να καταπατήσουν τη λαϊκή βούληση, σε αυτή την κακία τους εμπλέκουν και τους αγαπημένους μου αστυνομικούς και τις δυνάμεις ασφαλείας. Έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την κατοικία μου, έξω από την κατοικία των 16 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Εκατοντάδες αστυνομικοί. Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη τυραννία. Να ξέρετε πως δεν θα υποκύψω. Σας αγαπώ όλους. Τον εαυτό μου τον παραδίδω στον λαό μου. Ο λαός μου να ξέρει πως θα σταθώ όρθιος Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με εκείνο το άτομο και όσους μαζί του χρησιμοποιούν αυτές τις δυνάμεις σαν να είναι δικά τους εργαλεία».

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από την κατοικία του Ιμάμογλου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι κάμερες καταγράφουν σκηνές με δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς να έχουν περικυκλώσει την περιοχή, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 αστυνομικά οχήματα να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα έξω από το σπίτι του δημάρχου.

Την είδηση της σύλληψής του επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιμάμογλου, Μουράτ Ονγκούν. Στο μήνυμά του, ο Ονγκούν γνωστοποιεί ότι τέθηκε και ο ίδιος υπό κράτηση, ενώ καταγγέλλει τις πρακτικές της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας: «Νομίζουν ότι με το να μας φιμώσουν μπορούν να μας εμποδίσουν να υπερασπιστούμε και να στηρίξουμε τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Κάνω έκκληση στους πολίτες μας που έχουν λογαριασμούς σε όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Από εδώ και πέρα, ο Ιμάμογλου εμπιστεύεται το τουρκικό έθνος. Δεν μπορούν να νικήσουν το έθνος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Εκρέμ Ιμάμογλου έχει δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία με την κυβέρνηση Ερντογάν να βάζει συνεχώς εμπόδια, όπως συνέβη την Τρίτη (18/03), με την απόφαση ανάκλησης του πτυχίου του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, που είναι προαπαιτούμενο για την άνοδο στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, Οζγκούρ Οζέλ, χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» τη σύλληψη Ιμάμογλου.

«Η λήψη αποφάσεων στο όνομα του έθνους, αντικαθιστώντας τη θέληση των πολιτών ή χρησιμοποιώντας βια για την παρεμπόδισή της, είναι πραξικόπημα. Αυτή τη στιγμή ασκείται βία για να εμποδίσει το έθνος να αποφασίσει τον επόμενο πρόεδρό του. Είμαστε μπροστά σε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας. Η πραγματική δύναμη είναι ο λαός και ο λαός θα κερδίσει στο τέλος. Δεν θα υποχωρήσουμε. Στο τέλος θα κερδίσει για άλλη μια φορά η λαϊκή βούληση» αναφέρει στην ανάρτησή του στο Χ.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση