× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ζούμε από την τέχνη, δεν είναι χόμπι μας»

Η στιχουργός Ντέπη Χατζηκαμπάνη μιλά στο «Ν» με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο για τους ανθρώπους του πολιτισμού

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/5/2020

«Ζούμε από την τέχνη, δεν είναι χόμπι μας»
' χρόνος ανάγνωσης

Στη σημερινή συμβολική κινητοποίηση στήριξης στους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού που  διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς καλεί και συμμετέχει και η στιχουργός- συγγραφέας, Ντέπη Χατζηκαμπάνη που μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm, καλεσμένη στην εκπομπή «Ανθέων 99» για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών.

«Ουσιαστικά είμαστε επίσημα άνεργοι από τον περασμένο Φεβρουάριο» επεσήμανε η Ντ. Χατζηκαμπάνη, εξηγώντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν κατανοεί ότι η τέχνη για τους ανθρώπους της είναι επάγγελμα και όχι χόμπι. Από την άλλη επεσήμανε ότι καθόλη τη διάρκεια της καραντίνας οι καλλιτέχνες και τα έργα τους ήταν αυτά που κράτησαν συντροφιά τους ανθρώπους που έμεναν σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ντέπη μίλησε επίσης στο «Ν» για τα 13 χρόνια που συμπλήρωσε ως στιχουργός, το μυθιστόρημα και τις δύο ποιητικές επιλογές που ετοιμάζει, αλλά και για τη σιωπή που επιλέγει μέχρι να γίνει κατανοητή η σημασία των καλλιτεχνών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους τοπικούς συλλόγους, τα καλλιτεχνικά σωματεία, να συμμετάσχουν, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αποστάσεις κτλ).

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στην ανακοίνωση της επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων οι χώροι που εργάζονται εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί και όπως φαίνεται ο κόσμος της Τέχνης θα είναι από τους τελευταίους που θα γυρίσει στην "κανονική" λειτουργία.

Η τελευταία αμοιβή για τους περισσότερους ήταν το Φλεβάρη και η επόμενη πιθανά να είναι το 2021.Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούνε να επιβιώσουνε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πρώτη στιγμή τα Σωματεία επεσήμαναν στην Κυβέρνηση την ανάγκη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση όλων, την ανάγκη να λάβει υπόψη της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας. Η Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά στους εκπροσώπους των σωματείων και προχωρά σε προπαγανδιστικού τύπου εξαγγελίες που μιλούν για δήθεν επίλυση των προβλημάτων τους. Να σταματήσουν τώρα η κοροϊδία, οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί της Κυβέρνησης και να απαντήσει στα αιτήματα των πολιτιστικών φορέων».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Η ώρα του διορισμού για τη γιατρό Μαρία Τσότρα

Ορκίστηκε σήμερα, 23 Οκτωβρίου, ενώπιον του διοικητή του Νοσοκομείου, Αλέκου Κουτσαντώνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα εποχή για τον Παιδικό Σταθμό Πλωμαρίου

Ο Δήμος Μυτιλήνης ολοκλήρωσε τις συμπληρωματικές εργασίες – Αγιασμός με ευχές για δημιουργική χρονιά σε ένα ανανεωμένο περιβάλλον για τα παιδιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

14χρονος στη Μυτιλήνη έκλεψε ηλεκτρικό ποδήλατο

Δικογραφία και σε βάρος των γονέων του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

13χρονος έκλεψε 7.000 ευρώ από το σπίτι της γιαγιάς του

Το περιστατικό σημειώθηκε στη Δυτική Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΣΗΕΠΗΝ: «Η δημοσιότητα και η διαφάνεια δεν είναι προαιρετικές»

Η Ένωση Συντακτών καταγγέλλει την απόφαση του διοικητή του ΠΓΝΙ για περιορισμό της πρόσβασης των ΜΜΕ – «Οι δημοσιογράφοι δεν είναι μεταφορείς ανακοινώσεων»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γιορτή δημοκρατίας και πολιτισμού στο ΓΕΛ Μανταμάδου

Ανοιχτή εκδήλωση στο Πολύκεντρο με τη συμμετοχή μαθητών από τη Λιθουανία στο πλαίσιο του Erasmus+ «Δημοκρατία και Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αθλητές του ΙPPOS στους αγώνες Ικανότητας Αθλητού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας

Από την Μήθυμνα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης STELARC επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τελετή αναγόρευσης την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν το χώμα, το νερό και η φωτιά γίνονται μάθημα ζωής

Το ντοκιμαντέρ «Simplicity» του Culture4All παρουσιάστηκε στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, μεταφέροντας το πνεύμα της τέχνης του Μανταμάδου στις σχολικές αίθουσες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το νέο «σπίτι» των Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη

Το «Ν» ξεναγήθηκε στο νέο κτήριο Κοινωνικών Επιστημών στον λόφο της Μυτιλήνης από τον Πρύτανη, Δημήτρη Παπαγεωργίου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο ΝΟΜ συμμετέχει στη μεγάλη πανελλήνια δράση για την κωπηλασία

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, μικροί και μεγάλοι γνωρίζουν από κοντά την κωπηλασία με ελεύθερη συμμετοχή και δώρο έναν μήνα προπονήσεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από Λιθουανία και Μανταμάδο, στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Μαθητές στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου