× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αεροδρόμιο... φάντασμα!

Μόλις 1.197 επιβάτες εξυπηρέτησε το «Οδυσσέας Ελύτης» σε ολόκληρο τον Απρίλιο, εξαιτίας της πανδημίας

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 8/5/2020

Αεροδρόμιο... φάντασμα!
' χρόνος ανάγνωσης

Με την πανδημία Covid-19 να έχει «χτυπήσει» και τις μεταφορές, ήταν δεδομένο πως τα επίσημα στοιχεία επιβατικής κίνησης για το Αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης θα ήταν ιδιαιτέρως χαμηλά μέσα στον Απρίλιο. Το «Ν» είχε προϊδεάσει για τη συγκεκριμένη εξελιξη σε αναλυτικό του ρεπορτάζ, όπου γινόταν λόγος για τη μικρή πληρότητα στις πτήσεις, οι οποίες μάλιστα είχαν ήδη μειωθεί στο μισό από τα τέλη Μαρτίου. 

Η Fraport έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία του Απριλίου και η συνολική κίνηση (αφίξεις και αναχωρήσεις) στο Αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης ανήλθε σε μόλις 1.197 επιβάτες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους, συγκριτικά, αρκεί κανείς να αναφέρει πως κατά τον Μάρτιο, με τα περιοριστικά μέτρα να έχουν ήδη επιβληθεί στις 23 του μήνα και τις πτήσεις να έχουν ήδη μειωθεί, η συνολική επιβατική κίνηση ανήλθε σε 14.589 άτομα. Πρόκειται για μείωση δηλαδή που ξεπερνά το 90% έναντι του Μαρτίου. Μια μείωση που μεγαλώνει, αν επιχερήσει κανείς τη σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, όταν το «Οδυσσέας Ελύτης» εξυπηρέτησε συνολικά 28.575 επιβάτες, ανεβάζοντας το ποσοστό της σχετικής μείωσης σε 95,8%!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται πως τα εν λόγω στοιχεία για φέτος αφορούν μόνο στην κίνηση εσωτερικού, αφού μέσα στον Απρίλιο δεν προσγειώθηκε καμία πτήση από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Συνολικά, μέσα στο 2020 λόγω των όσων έχουν συμβεί, η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη κατά 34,9%, μετρώντας λιγότερους από 36.000 επιβάτες σε απόλυτα νούμερα.

Με τα μέτρα προστασίας που ισχύουν ως και σήμερα για τα νησιά, δυνατότητα να ταξιδέψουν έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι (προσκομίζοντας το Ε1), για ιατρικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης έχει αφήσει πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν, από τις 18 Μαΐου, οι εσωτερικές πτήσεις.

Ως προς τις πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, το ευνοϊκό σενάριο κάνει λόγο για ενδεχόμενη πραγματοποίηση μέρους αυτών μετά τα μέσα Ιουνίου ή μόνο κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, αφού η τουριστική σεζόν έχει συρρικνωθεί, ενώ το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον των Ευρωπαίων παραμένει άγνωστο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Πιερρακάκης στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Ξεναγήθηκε στις εκθεσιακές ενότητες από τον Διευθυντή και τα στελέχη του Μουσείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στο χωριό Λάμπου Μύλοι

Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα
ΧΩΡΙΑ

Η υδροδότηση του Πολιχνίτου ξανά επί τάπητος

Το ζήτημα που «καίει» τους κατοίκους της περιοχής θα συζητηθεί στο Τοπικό Συμβούλιο του χωριού και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου για ακόμη μια φορά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απίστευτη καταστροφή στη βόρεια Χίο

Κάηκαν 70.000 στρέμματα γης μέσα σε μόλις τρεις ημέρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σκάλα Ερεσού «εκτός δικτύου» στην καρδιά της τουριστικής σεζόν

Ο Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος ζητά άμεσες παρεμβάσεις από Δήμο, Περιφέρεια, Εισαγγελία και παρόχους – 61 επιχειρήσεις συνυπογράφουν το αίτημα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στη Μυτιλήνη

Κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου την Κυριακή 24 Αυγούστου στην πλατεία Σαπφούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Οριοθετήθηκε η φωτιά στον δρόμο Φίλιας – Σκαλοχωρίου

Mετά τις 12 τα μεσάνυχτα το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής βρίσκονταν επί ποδός με φακούς, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την ισχυρή πιθανότητα εμπρησμού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίγα μπάνια, αλλά πολλά έργα για τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Η Μυτιλήνη μέσα από τον σχεδιασμό του Παναγιώτη Χριστόφα, από το κολυμβητήριο ως τις παιδικές χαρές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ανεμώτια!

Ξεκινά σήμερα Σάββατο 16 Αυγούστου το τριήμερο 9ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας -Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στη Νησιώπη

Καθημερινά δρομολόγια από τις 10:30 όλο το καλοκαίρι
ΕΚΤΑΚΤΟ ΧΩΡΙΑ

Συναγερμός για φωτιά ανάμεσα σε Φίλια και Σκουτάρο

Δύο πυρκαγιές ανήμερα Δεκαπενταύγουστου