× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καταδίκη 58χρονου για τον βιασμό 11χρονης στη Λέσβο

Ομόφωνη απόφαση του Μικτού Εφετείου Βορείου Αιγαίου και με πρόταση Εισαγγελέα

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 13/3/2025

Καταδίκη 58χρονου για τον βιασμό 11χρονης στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Ομόφωνα καταδικάστηκε χτες, Τετάρτη 12 Μαρτίου, από το Μικτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, ένας 57χρονος για τον βιασμό κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένο και σε απόπειρα, καθώς και για αποπλάνηση ανηλίκου κάτω των 12 ετών, κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο, με τη σύμφωνη γνώμη των τριών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων, του επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών χωρίς ελαφρυντικά και δικαστικά έξοδα 2.000 ευρώ. Ο καταδικασθείς είχε ήδη κριθεί ένοχος σε πρώτο βαθμό στη Χίο, ωστόσο παρέμενε ελεύθερος με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Τα περιστατικά και η ακροαματική διαδικασία
Οι κατηγορίες αφορούν περιστατικά που σημειώθηκαν το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα του 2013 σε βάρος ενός 11χρονου κοριτσιού, σε χωριό της Λέσβου. Ο 47χρονος τότε κατηγορούμενος, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, ήταν γνωστός στην περιοχή και είχε εμπλοκή με ναρκωτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν η ίδια η παθούσα, σήμερα 23 ετών, η μητέρα της, ο αδερφός της, ένας οικογενειακός φίλος, καθώς και η νονά του αδερφού της, η οποία προσήλθε ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου. Παρότι η τελευταία είχε κοινωνική και ερωτική σχέση μαζί του στο παρελθόν, κατέθεσε: «Είναι ένας καλός άνθρωπος, αλλά δεν ξέρω τι έγινε». Η οικογένεια της κοπέλας είχε διακόψει τις σχέσεις μαζί της μετά την καταγγελία της κόρης για βιασμό γιατί η νονά είχε πάρει τη θέση του κατηγορουμένου.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου, κατά τη διάρκεια της δίκης, προέβη σε επιθετική ανάκριση του θύματος, ακολουθώντας μια τακτική που συχνά συναντάται σε τέτοιες υποθέσεις. Μεταξύ άλλων, ρώτησε την κοπέλα αν τότε (σ.σ. 11 ετών) ήταν «πολύ όμορφη», αν είχε ακουστεί ότι ο δράστης είχε πειράξει άλλο κορίτσι, γιατί δεν κατήγγειλε αμέσως την επίθεση και γιατί επέστρεψε στο σπίτι του κατηγορουμένου. Η νεαρή γυναίκα απάντησε πως δεν μίλησε αμέσως γιατί ο δράστης την απειλούσε ότι θα κάνει κακό στην οικογένειά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισαγγελέας της έδρας, στην αγόρευσή της, αποδόμησε  τη γραμμή υπεράσπισης: «Ο κατηγορούμενος ήταν τότε 47 ετών, παντρεμένος και πατέρας. Είχε πλήρως διαμορφωμένη προσωπικότητα και ιστορικό εξαρτήσεων. Το θύμα, ένα κορίτσι μόλις 11,5 ετών, το οποίο, σύμφωνα με την ψυχολογική πραγματογνωμοσύνη, μιλούσε σαν να ήταν 8 ετών, αλλά ήταν συνεπές στις καταθέσεις του», υπογράμμισε.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη»
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο 57χρονος αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές. Η μητέρα της κοπέλας δήλωσε: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη για το παιδί μου, έστω και πολλά χρόνια μετά».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην Καλλονή

Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο και προετοιμασία για την απεργία της 1ης Οκτώβρη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Αιτήσεις συμμετοχής έως 21 Σεπτεμβρίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά στη Λέσβο

Τα βιβλία σε δημοτικά από αύριο, σε γυμνάσια και λύκεια από σήμερα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σχολεία χωρίς δασκάλους και ειδικότητες στην έναρξη της χρονιάς

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου καταγγέλλει ελλείψεις άνω των 20 εκπαιδευτικών, κλειστά τμήματα ένταξης και ανυπαρξία βασικών ειδικοτήτων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Νέες αφίξεις και σχολική ένταξη προσφυγόπουλων στη Μυτιλήνη

Σταθερά κάτω από 1.000 οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο στον Καρά Τεπέ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Λέσβο διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Κίνδυνος να μην λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία του νησιού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην αγορά της Μυτιλήνης

Ενημέρωση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στην πλατεία Σαπφούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!