× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η κυβέρνηση αγνοεί την απαίτηση των νησιωτών για απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών»

Παρέμβαση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Δημοσίευση 7/5/2020

«Η κυβέρνηση αγνοεί την απαίτηση των νησιωτών για απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών»
' χρόνος ανάγνωσης

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στη διαδικασία της β΄ ανάγνωσης, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή, ξεκαθάρισε ότι οι όποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις δεν αναιρούν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Όπως είπε, η μεταναστευτική νομοθεσία συνεχώς γίνεται όλο και πιο αντιδραστική για να υπηρετεί τους ευρωενωσιακούς κανονισμούς του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αγνοεί την απαίτηση των νησιωτών για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών και μάλιστα ούτε σε συνθήκες πανδημίας δεν το έκανε. «Αντίθετα, έρχεστε τώρα να μονιμοποιήσετε τα κλειστά κέντρα-φυλακές τα οποία γενικεύετε και στην υπόλοιπη χώρα», είπε, καταγγέλλοντας τη δημιουργία των κέντρων κράτησης και τον ασφυκτικό περιορισμό του δικαιώματος στο άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε η κ.Κομνηνάκα συνοπτικά στο νομοσχέδιο:

Προβλέπεται ότι στις σιδερόφραχτες φυλακές θα συνυπάρχουν νεοεισερχόμενοι, ευάλωτοι, ανήλικοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο εκρηκτικό μείγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταπάτηση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών με καινούργιες συντμήσεις προθεσμιών και μειώσεις του χρόνου έκδοσης αποφάσεων, διεύρυνση του καθεστώτος κράτησης για περισσότερες ακόμα κατηγορίες. Για τα ανήλικα καταργείται το τεκμήριο της ανηλικότητας που παρείχε την αναγκαία προστασία μέχρι να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για την ηλικία των παιδιών, ώστε να τους παρέχουν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.

Εισάγονται μια σειρά παγίδες και εμπόδια με τραγικές συνέπειες για την πορεία των αιτημάτων ασύλου, που αφορούν από την παρουσία ιδιωτών νομικών στη σύσταση μητρώου βοηθών χειριστών ασύλου μέχρι και τη μη εξασφάλιση διερμηνέα που να μιλά τη γλώσσα των αιτούντων. Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση για «διερμηνεία σε γλώσσα που ευλόγως θεωρείται ότι κατανοεί ο αιτών» και όχι σε αυτήν που πράγματι ομιλεί, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πορεία της αίτησής του.

Καταργείται, και μάλιστα αναδρομικά, από 1/1/2020, ακόμα και η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για την Υπηρεσία Ασύλου, όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία κάλυψη των αναγκών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, αλλά χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις συμβάσεις των 17 έμπειρων υπαλλήλων που απολύθηκαν.

Παράλληλα, προβλέπονται ύποπτα μυστικά κονδύλια και για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ