Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ
Καλεί την κυβέρνηση να επεκτείνει το μέτρο σε όλα τα νησιά του Αιγαίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/2/2025

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να πιέσει την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την κοινοτική οδηγία που της δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.
Οι ερωτώντες βουλευτές, Συμεών Κεδίκογλου και Χαράλαμπος Μαμουλάκης, υπογραμμίζουν πως, σύμφωνα με την Οδηγία 2022/542, οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ μπορούν να εφαρμοστούν στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, καθώς και στα νησιά της Θάσου, των Βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου. Τις προηγούμενες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει πως θα φέρει το θέμα στη Βουλή.
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είχε τονίσει πως η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στην εφαρμογή του μέτρου. Ωστόσο, έκανε σαφές πως δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές της, παραπέμποντας ουσιαστικά την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στο απώτερο μέλλον.
Αναλυτικά η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
Προς τον κύριο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Θέμα: «Να προχωρήσει άμεσα η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/542 στο εθνικό δίκαιο, ώστε να εφαρμοστούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στη Σκύρο και σε άλλες παραμεθόριεςνησιωτικές περιοχές του Αιγαίου»
Σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2022/542, άρθρο 104/2, «Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Με τη διάταξη αυτή διασφαλίζεται η δυνατότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει-από το 2025 και σε μόνιμη βάση-ειδικούς, μειωμένους έως και 30%, συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (πλην Κρήτης), και συγκεκριμένα 17% αντί 24% (που είναι ο κανονικός συντελεστής επί της φορολογητέας αξίας), 9% αντί 13% (που είναι ο μειωμένος συντελεστής), και 4% αντί 6%(που είναι ο υπερμειωμένος συντελεστής). Για την εφαρμογή των προβλέψεων της εν λόγω Οδηγίας πρέπει να προηγηθεί η ενσωμάτωσή της στην εθνική έννομη τάξη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2025, ενώ απαιτείται η εύρεση δημοσιονομικού χώρου.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ, με αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει διαδικασίες «επί παραβάσει», ξεκινώντας με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής, επειδή η Ελλάδα δεν κοινοποίησε -ως όφειλε- έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 τα μέτρα για την πλήρη ενσωμάτωση της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Η χώρα μας έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει, να ολοκληρώσει τη ενσωμάτωση με το εθνικό δίκαιο, αλλά και να κοινοποιήσει τα σχετικά μέτρα στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη και να προχωρήσειστην εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών «επί παραβάσει».
Συνεπώς:
Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας στην εθνική έννομη τάξη, εκθέτοντας με την αδράνειά της τη χώρα σε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς, σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης διμήνου από την προειδοποιητική επιστολή, θα ενεργοποιηθεί διαδικασία «επί παραβάσει», αλλά και αδικώντας τις τοπικές κοινωνίες της Σκύρου και άλλων παραμεθόριων νησιωτικών περιοχών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Στη βάση ποιου συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σκοπεύει να ολοκληρώσει τη ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/542 στο εθνικό δίκαιο, αλλά και να κοινοποιήσει τα σχετικά μέτρα στην Επιτροπή, προκειμένου η χώρα να μην υποστεί κυρώσεις από την ενεργοποίηση διαδικασίας «επί παραβάσει»;
- Εξετάζει τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στη Σκύρο και σε άλλες παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, δεδομένου ότι παρέχεται η δυνατότητα αυτή από την εν λόγω Οδηγία (άρθρο 104/2);